10 χρόνια υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ImageΜε βυζαντινούς μελωδικούς ύμνους και με πνευματικούς λόγους η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης

Χρυσοβαλάντου γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια την 10η επέτειο από την ένταξή της στους κόλπους της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Κατάμεστος από κόσμο ο ιερός ναός του Αγίου Νεκταρίου στο Μπέιριτζ του Μπρούκλυν "πλημμύρισε" από ήχους βυζαντινούς και μελωδίες μεγάλων κλασικών μουσουργών το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στην πρώτη εκδήλωση με την οποία εορτάστηκε η επέτειος, «ένα αφιέρωμα στη βυζαντινή και κλασική μουσική».

«Η Ορθοδοξία ξεδίπλωσε απόψε μια μορφή της Πεντηκοστής», τόνισε ο καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος, χαρακτηρίζοντας το κονσέρτο «μουσικό νέκταρ».

 

Όπως είπε ο Πανιερώτατος, με τη συναυλία αυτή «ξεκινούν απόψε οι εκδηλώσεις για τα περήφανα και Θεόσδοτα δεκάχρονα προσχώρησής μας στη Μεγάλη Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείου».

«Αιδοντες, ψάλλοντες, υμνούντες και ευχαριστούντες τον Αγιον Θεόν, εορτάζομεν σήμερον εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου και προστάτου ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, και εις όλους τους Ιερούς Ναούς των μετοχίων της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου, την μεγάλη εορτήν και πανήγυριν της Δεκάτης επετείου της ιδρύσεως Αύτης, και εντάξεως ημών εις τον Πάνσεπτον Οικουμενικόν Θρόνον της Ορθοδοξίας», τόνισε στο καλωσόρισμά του ο Επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος.

«Ο πανίερος Οικουμενικός Θρόνος υπήρξεν, ως γνωστόν, ο ποδηγέτης ολοκλήρου του χριστιανικού κόσμου Ανατολής τε και Δύσεως, σεβομένου πάντοτε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και ο φρουρός έκτοτε της ενώσεως ταύτης, δια της επικρατήσεως της οποίας επανήλθεν εις το επίγειον σώμα της Εκκλησίας η ειρήνη και η αγάπη, ως παν δώρημα τέλειο, ουρανόθεν καταβαίνον», επισήμανε ο Θεοφιλέστατος, αναφερόμενος στην δεκάχρονη επέτειο.

 

Το κονσέρτο, το οποίο διηύθυνε ο Δρ. Δημήτριος Φουστέρης, ξεκίνησε με την 14χρονη σοπράνο Αννα Μαρία Μανιουδάκη στο «The Lordʼs Prayer», του Albert Hay Malotte, για να συνεχίσει με μια επιλογή από την υμνογραφία του Πάσχα, της Πεντηκοστής και του Εσπερινού του Παραλυτικού από την Βυζαντινή Χορωδία του Delaware Valley «Ρωμανός ο Μελωδός», υπό τη διεύθυνση του Απόστολου Κομπίτση.

Η σοπράνο Ελενα Biktasheva – Φουστέρη ερμήνευσε, μεταξύ άλλων έργων του κλασικού ρεπερτορίου, το «Alleluja» του Μότσαρτ, ενώ ο ίδιος ο τενόρος Δημήτριος Φουστέρης έψαλε το «Μέγα Προκείμενον», σύνθεση του 9ου αιώνα από τη Μονή Στουδίου της Κωνσταντινούπολης, ενώ μέσα στα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου, ερμήνευσε στο τέλος της συναυλίας, το παραδοσιακό «ο Γέρο- Δήμος» και το «Εμβατήριο» από την οπερέττα Βαπτιστικός του Ι. Σακελλαρίδη.

 

Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης η Ελληνοαμερικανική Μουσική Σχολή και η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία, που έκλεισε την εκδήλωση ψάλλοντας τη φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και η χορωδία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Μπρούκλυν υπό τη διεύθυνση της Ζλάτα Μισίνα, ενώ συνόδευσαν στο πιάνο η Ίνα Λέιτους και στο βιολί ο Ραφαέλ Κλέιμαν.

 

Με «μια πλούσια ανθοδέσμη» παρομοίασε το περιεχόμενο της συναυλίας ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παϊσιος, συγχαίροντας και ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και πραγματοποίησή της, ιδιαίτερα δε τον Επίσκοπο Απαμείας κ. Βικέντιο και τον Δρ. Δημήτριο Φουστέρη.

«Ζούμε, εμείς ιδιαίτερα, εμείς οι Ελληνες, διότι στηρίξαμε και το πιστεύω μας και τα ιδανικά μας επάνω στο τραγούδι», σημείωσε ο Πανιερώτατος.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μητροπολίτης Παϊσιος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την ένταξη της Ιεράς Μονής στο Σώμα της κανονικής Εκκλησίας, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «καυχόμαστε εμείς οι Ελληνες γιατί ανήκουμε στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης».

«Η εκδήλωση προσλαμβάνει ιερομουσική μορφή, την πρέπουσα και αρμόζουσα στην επετειακή ιστορική εορτή των Δέκα χρόνων από την ενσωμάτωση της Ιεράς Μονής στο καθόλου Σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόνισε με τη σειρά του ο Επίσκοπος Βικέντιος.

 

Χαρακτήρισε δε ως «μηνύματα μιας ουρανίας ειρήνης και χαράς αφάτου» τα ακροάματα που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι προσήλθαν στο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου.

«Η ανθρωπίνη δημιουργικότης, αντλούσα από των πλουσίων δωρεών και εμπνεύσεων του Παναγίου Πνεύματος, ανέδειξε μεγίστους εργάτας του λόγου και των τεχνών. Τους ακαμάτους εκείνους ανθρώπους, οι οποίοι εκληροδότησαν εις ημάς και ολόκληρον την ανθρωπότητα : το αρχιτεκτονικόν μεγαλείον, μάρτυς πρώτος και κύριος του οποίου υπήρξε και παραμένει εν πολλοίς, η πόλις των πόλεων η Κωνσταντίνου – πόλις. Το μοναδικής πνευματικότητος εικονογραφικόν κάλλος.

Το υψιπετές της υμνογραφικής εμπνεύσεως. Μάλιστα δε τα αγγελικά μέλη των μεγάλων μουσουργών και μελωδών της Εκκλησίας, δια των οποίων γινόμεθα μέτοχοι της εν Χριστώ ουρανίου ειρήνης και χαράς», ανέφερε ο Θεοφιλέστατος.

«Το περιεχόμενον της αποψινής συναυλίας φρονούμεν ότι θα επιβεβαιώσει την συνέχειαν της καλλιτεχνικής ταύτης κληρονομιάς, γνωστής ούσης της στενοτάτης συγγενείας και συναφείας μεταξύ εκκλησιαστικής και κλασσικής μουσικής παραδόσεως. Αύτη εμπνέει τους μεγάλους ημών μουσουργούς, και εκείνοι τρέφουν, στηρίζουν και ειρηνεύουν την ψυχήν ημών», πρόσθεσε.  
Εμφανίσεις: 25725
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!