Ο Αρχ. Αθηναγόρας Πρόεδρος του Συμβουλίου Θρησκειών
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την ΑΠΕ
-
του νεοσύστατου Συμβουλίου των Θρησκειών στο δήμο Φρανκφούρτης.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε «ΝΒ», πρόκειται για Έλληνα της δεύτερης γενιάς, που έχει και τη γερμανική υπηκοότητα, ο οποίος πέρασε από προτεσταντικό νηπιαγωγείο, ελλαδικό σχολείο και γερμανικό πανεπιστήμιο και βίωσε, τόσο την ελληνική, όσο και τη γερμανική πραγματικότητα.
Ο Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος γεννήθηκε το 1970, κοντά στη Στουτγάρδη, από γονείς μετανάστες. Παλινόστησε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε και κατόπιν επέστρεψε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Φρανκφούρτη, την 3η οικονομικά πιο εύρωστη πόλη της Γερμανίας, στην οποία διαβιούν 169 εθνικότητες και λειτουργούν περισσότερες από 120 θρησκευτικές κοινότητες.
Στη Φρανκφούρτη, η οποία αποκαλείται και οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, ο Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος συνδέθηκε στενά με την ορθόδοξη ενορία και αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της ιεροσύνης.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, εξελίχθηκε σε ιερέα με πολυπολιτισμική δραστηριότητα και κοινωνική καταξίωση.
«Η ορθοδοξία αγκαλιάζει όλους τους λαούς»
Οι ιδιότητές του αυτές, όπως άλλωστε και η προσωπικότητά του, έπαιξαν - σύμφωνα με την «ΝΒ» - σημαντικό ρόλο στην εκλογή του.
Ασφαλώς και η εκλογή του δείχνει πως όσοι τον επέλεξαν έχουν εμπιστοσύνη στην Ιερά Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας. Πλην όμως, δεν ψήφισαν τον Έλληνα αλλά ένα Γερμανό με μεταναστευτική προέλευση, ένα μετανάστη που μιλάει τέλεια γερμανικά και ξέρει τι σημαίνει μειονότητα, ξέρει να συνδιαλέγεται με άλλες θρησκευτικές κοινότητες και είναι ενταγμένος στη γερμανική κοινωνία.
«Η Γερμανία είναι δεύτερη πατρίδα μου», είπε ο κ. Αθηναγόρας, μιλώντας στη «ΝΒ». Πρόσθεσε δε ότι τόσο για την Ιερά Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας, όσο και για «τους νεότερους ιερείς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ», η ορθοδοξία «δεν μπορεί να είναι μόνον ελληνική, με την εθνική σημασία της λέξης, διότι αγκαλιάζει όλους τους λαούς και όλες τις εθνότητες».
Χαρακτηριστικό των όσων δήλωσε ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας είναι και το γεγονός ότι στην ενορία του δεν έχει πιστούς μόνον Έλληνες υπηκόους αλλά και Γερμανούς, Γεωργιανούς, Ρουμάνους, Ρώσους, Αμερικανούς και Ιάπωνες.
Γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό σώμα
Το Συμβούλιο των Θρησκειών συστάθηκε την 1η Απριλίου και συνιστά γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό σώμα, που λειτουργεί επικουρικά προς το δημοτικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης. Μάλιστα, δε συστάθηκε από το δήμο - όπως συνηθίζεται - αλλά από πρωτοβουλία πολιτών και θρησκευτικών κοινοτήτων και με την συμπαράσταση της Ιρανής Ναργκές Εσκαντάρι, η οποία είναι εντεταλμένη του δήμου για θέματα σχετικά με την ενσωμάτωση.
Σε σώμα συγκροτήθηκε το Συμβούλιο στις 6 Απριλίου και απαρτίζεται από 23 μέλη. Σ’ αυτό εκπροσωπούνται οι καθολικοί, οι ορθόδοξοι και οι προτεστάντες χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι, οι ιουδαίοι, οι βουδιστές, οι σιχ, οι ινδουιστές, οι μπαχάι, οι αχμαντίγια και οι Μορμόνοι.
«Όλοι αυτοί», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «ψήφισαν τον αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα ως κοινό εκφραστή και εκπρόσωπό μιας ντε φάκτο πολυπολιτισμικής κοινωνίας».
Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης, «το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ρωμαίικο, οικουμενικό, δεν είναι τοπικιστικό ή εθνικιστικό».
Επιπλέον, το νεοσύστατο Συμβούλιο των Θρησκειών δραστηριοποιείται σε ζητήματα κοινωνικοπολιτικού φάσματος, τα οποία αφορούν στις διάφορες θρησκευτικές κοινότητες.
Ειρηνική συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων και αλληλοκατανόηση των δημοτών ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία, έξω και πέραν από κάθε είδους φανατισμό είναι οι στόχοι του.
Τι να σημαίνει, όμως, το χτίσιμο ενός τζαμιού για τον πρόεδρο αυτού του συμβουλίου; «Εμπλουτισμό» θεωρεί ο κ. Αθηναγόρας κάθε ναό, κάθε θρησκευτικό κέντρο που «προάγει τη συμφιλίωση, την ειρήνη, το διάλογο και αγκαλιάζει τη νεολαία».
Ο αρχιμανδρίτης έχει όμως ένα παράπονο. Όπως είπε, στη Φρανκφούρτη ουδείς σχολίασε το χτίσιμο του ενοριακού ναού, αν και «στην πόλη μας, τα τελευταία 15 χρόνια, οι χριστιανικοί ναοί κλείνουν.
Ο ναός μας είναι ο πρώτος χριστιανικός που κτίζεται έπειτα από 15 χρόνια».
- Εμφανίσεις: 43654