Ξεκίνησε το συνέδριο για Εκκλησία και Πολιτισμό
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 09 Μαΐου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Γέωργιος Στεργίου / Νέος Τύπος 11:32
-
που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα.
Οι εργασίες του θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή και αύριο Σάββατο υπάρχει πιθανότητα να δώσει το «παρών» και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης Αλέξανδρος Παπαδερός υποστήριξε ότι επηρεάζουν την Εκκλησία οι εξελίξεις στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο, γιατί αποτελεί μέρος της πραγματικότητας.
Πρόσθεσε ότι ως Χριστιανοί δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι για πολλά πράγματα τα οποία συμβαίνουν ακόμα και στο χώρο της Εκκλησίας.
Συμπλήρωσε ότι σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από τα ελληνορθόδοξα ιδεώδη, καθώς ο πολιτισμός όπως εκτίμησε είναι σε μια ρέουσα κατάσταση.
«Παλαιότερα μιλούσαμε για πολιτισμούς ως σταθερές της ζωής και σήμερα είμαστε σε μια εντελώς καινούργια κατάσταση σε όλα τα επίπεδα.
Ζούμε την μεγαλύτερη κατάργηση του πολιτισμικού αβάτου παγκοσμίως, κάτι που το ζούμε έντονα και στη χώρα μας».
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Θεοδώρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του στη Μητρόπολη Δημητριάδος, η οποία όπως σημείωσε έχει να παρουσιάσει μεγάλο πνευματικό έργο.
Ευχαρίστησε επίσης τον σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο για το γεγονός της βράβευσης του, καθώς του απένειμε το Χρυσό Σταυρό που είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητρόπολης.
Ο σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος ευχήθηκε πάντα η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Μητρόπολης Δημητριάδος να προκαλεί σκέψεις και θεολογικές ζυμώσεις, ώστε και οι υπόλοιποι που βρίσκονται σε απομακρυσμένους χώρους να ανοίγουν τους ορίζοντες τους.
Σκοπός της εισήγησης του, όπως είπε είναι να θέσει προβληματισμούς, μιλώντας από τη σκοπιά των Αφρικανών και καθαρά με αφηγητικό τρόπο.
Σημείωσε ότι οι θεολόγοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχθούν όσα έχουν να πουν οι νέες Εκκλησίες και αναρωτήθηκε εάν είναι δεκτικοί οι Έλληνες στο λόγο του Θεού, με τον Χριστιανισμό να μετρά δυο χιλιάδες χρόνια παράδοση.
Ο σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος επισήμανε ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών επιτελεί ένα αξιόλογο έργο, προσπαθώντας να δει κατά πόσο οι άνθρωποι θα μπορέσουν να καταλάβουν τη γλώσσα του Θεού.
Η Εκκλησία όπως είπε προσλαμβάνει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις κάθε λαού, τα μεταμορφώνει και προσπαθεί να αγιάσει τον άνθρωπο. Έχει μια οικουμενικότητα η Ορθόδοξη θεολογία και η Εκκλησία, κάτι που θα φανεί και τις επόμενες ημέρες του συνεδρίου.
Από την πλευρά του ο κ. Ιγνάτιος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα του προσδιορισμού της σχέσης και του τρόπου διαπλοκής της Εκκλησίας προς τον Πολιτισμό. Τόνισε ότι εξακολουθεί να αποτελεί καθοριστικής σημασίας θέμα, τόσο για την ταυτότητα, όσο και για την ίδια την αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας, όσο και για την οριοθέτηση της πολιτισμικής δημιουργίας.
Τέλος ο συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Παντελής Καλαϊτζίδης, σημείωσε ότι στο συνέδριο θα καταβληθούν προσπάθειες να αναλυθεί ο πολιτισμός στη πιο βαθιά του σημασία, που σημαίνει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κάποιος τον κόσμο, τον άνθρωπο, τη γλώσσα και την επικοινωνία.
- Εμφανίσεις: 24489