Προς τους υποψήφιους για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 13:50 - Φώτο: (Ανωτ. Εκκλ. Ακαδ. Θεσ/νίκης)
-
και θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες στις πόλεις Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα (Βελά) και Ηράκλειο, οι οποίες υπάγονται στην Ανώτατη Εκπ/ση και χορηγούν πτυχία ισότιμα με εκείνα των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπ/σης.
Πρόσβαση στα Προγράμματα Σπουδών των Ακαδημιών έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου (Γενικού) Λυκείου ή άλλου ισότιμου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης σύμφωνα με τους όρους του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπ/ση, εφόσον είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ειδικά δε για το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί μόνον άρρενες υποψήφιοι.
Τα Προγράμματα Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών είναι διάρκειας οκτώ Ακαδημαϊκών Εξαμήνων και η φοίτηση σε αυτά είναι υποχρεωτική.
Τα Προγράμματα Σπουδών που λειτουργούν σε κάθε ΑΕΑ έχουν ως εξής:
α) Σε όλες των Ιερατικών Σπουδών.
Επιπλέον:
β) Στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.
γ) Στο Ηράκλειο και στα Ιωάννινα (Βελά) το Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής.
Στους φοιτητές των ΑΕΑ παρέχονται οι αυτές κοινωνικές παροχές προς τους φοιτητές των ΑΕΙ και AΤΕΙ (κοινωνική ασφάλιση - υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη - στέγη – σίτιση – υποτροφίες – συγγράμματα - πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.ά.).
Ειδικά για τους φοιτητές του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών λειτουργεί Εστία με σκοπό τη δωρεάν διαμονή και σίτισή τους.
Στην Ακαδημία μας η διαμονή και σίτιση των φοιτητών παρέχονται στην Έδρα της Ακαδημίας (Νικ. Πλαστήρα 65) όπου υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και έχουν τη δυνατότητα στεγάσεως του συνόλου των φοιτητών, εφόσον το επιθυμούν.
Οι πτυχιούχοι των ΑΕΑ προσλαμβάνονται αποκλειστικώς στις υπηρεσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Ειδικότερα: Οι χειροτονούμενοι κατατάσσονται στην Α΄ μισθολογική κατηγορία εφημερίων και εξελίσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια της κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), οι δε του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών εγγράφονται στον κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων.
Τα διδασκόμενα μαθήματα καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των Προγραμμάτων Σπουδών και καταρτίζουν κατά τον καλύτερο τρόπο τους φοιτητές, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επιστημονικών ενδιαφερόντων και του επαγγελματικού προσανατολισμού τους.
Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων μοναδικό στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια καταρτίζει επιστημονικά στα υπερσύγχρονα εργαστήρια της Ακαδημίας (θεωρητικά και πρακτικά) τους φοιτητές στις σύγχρονες απαιτήσεις διαχείρισης και συντήρησης των πάσης φύσεως Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, όπως : ξυλογλύπτων, υφασμάτων, αμφίων, σκευών, εντύπων, παλαιτύπων, χαρτώων κωδίκων, μαρμάρων και γλυπτών, ψηφιδωτών, υλικών και τεχνικών επεμβάσεων αποκατάστασης, εκτιμήσεως κειμηλίων, χρυσοκεντητικής, κεραμικών, αγιογραφίας και συντήρησης εικόνων, επιγραφικής και παλαιογραφίας, μεθόδων αποτυπώσεων και γενικώς στη συντήρηση έργων της Εκκλησιαστικής Τέχνης.
Σε όλα τα Προγράμματα Σπουδών διδάσκονται κατ’ επιλογήν τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά – γαλλικά – γερμανικά).
Όπως αντιλαμβάνεστε η μέχρι σήμερα παρατηρούμενη έλλειψη εξειδικευμένων επιστημόνων και οι μεγάλες ανάγκες συντήρησης του ανεκτίμητου κειμηλιακού θησαυρού της Εκκλησίας μας συνηγορούν στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων, οι οποίοι πέραν της πρόσληψής τους από τους καθ’ ύλην φορείς της Εκκλησίας, έχουν τη δυνατότητα ασκήσεως και ιδιωτικού έργου, εφόσον βέβαια το επιθυμούν.
Σας θυμίζουμε ότι και κατά τις Εισαγωγικές (Πανελλαδικές) Εξετάσεις του προσεχούς ακαδημαϊκού έτους 2009 -2010 δεν απαιτούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο συνέντευξη και συστατική επιστολή.
Αγαπητοί μας υποψήφιοι θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς εάν δηλώσετε και επιτύχετε στην Ακαδημία μας, την οποία μπορείτε να γνωρίσετε, είτε με προσωπική σας επίσκεψη, είτε μέσω του διαδικτύου από την ιστοσελίδα μας (www.aeath.gr).
Καλή επιτυχία!
Ο Πρόεδρος
Χριστόφορος Κοντάκης, Δρ. Θ.
Αναπληρωτής Καθηγητής- Εμφανίσεις: 43458