O Αμερικής για βιβλία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας

ImageΑπό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι μαθητές της πρώτης τάξης των ελληνοαμερικανικών σχολείων (ημερήσιων και απογευματινών) θα χρησιμοποιούν για την εκμάθηση

της ελληνικής γλώσσας τα πρώτα βιβλία που έκδωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των παιδιών που γεννήθηκαν σε αγγλόφωνη χώρα και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, παρουσίασε το πρώτο από τα δυο τεύχη του βιβλίου που φέρει τον τίτλο «Τα Ελληνικά μου» και αναφέρθηκε στους ευρύτερους στόχους για την ενίσχυση του συστήματος ελληνικής παιδείας στις ΗΠΑ, το οποίο υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή.

 

Κάθε χρόνο, θα εκδίδεται και το αντίστοιχο βιβλίο για κάθε τάξη, ώστε οι μαθητές που θα ξεκινήσουν φέτος στην πρώτη τάξη να συνεχίσουν να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα με βάση το περιεχόμενο και την αντίληψη των καινούριων βιβλίων, τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν, όχι μόνο σε ομογενειακά σχολεία, αλλά και σε άλλα, όπως τα λεγόμενα «τσάρτερ», σε περίπτωση που υπάρξει ανταπόκριση.

 

Το συνολικό κόστος ετοιμασίας και έκδοσης των βιβλίων ανέλαβε ο ελληνοαμερικανικός οργανισμός «Πίστης: Ταμείο για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

 

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα βιβλία απευθύνονται κατά κύριο λόγο στα παιδιά ελληνορθόδοξης καταγωγής, τα οποία είναι γεννημένα στην Αμερική και μεγαλώνουν σε αγγλόφωνη κοινωνία.

 

Η συγγραφή και εκτύπωση των τριών βιβλίων (βασικό, βοηθητικό μαθητή και βοηθητικό δασκάλου) του πρώτου τεύχους του πρώτου επιπέδου κόστισε 220.000 περίπου δολάρια. Το περιεχόμενο των βιβλίων θα διατίθενται επίσης και σε CD.

 

Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής ανέφερε ότι «η ιδέα για τη συγγραφή αυτών των βιβλίων υπήρχε πάντοτε. Ξέραμε ότι είχαμε δυσκολίες με το υπάρχον σχετικό υλικό. Πολλά από τα βιβλία που υπάρχουν για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, είναι πολύ καλά, αλλά είχαν ορισμένα μειονεκτήματα και κυρίως είχαν δυσκολία εφαρμογής.

 

Μπορεί να γραφτεί ένα βιβλίο, άψογο από γλωσσολογικής πλευράς, αλλά να έχει βαθμό δυσκολίας που το καθιστά, όχι αποτελεσματικό. Αυτό, ήταν ένα μεγάλο θέμα, που έπρεπε να προβλεφθεί και να καλυφθεί».

 

Πριν την έκδοση των βιβλίων και μετά την πρώτη συγγραφή, τα κείμενα κατά ενότητες δόθηκαν δοκιμαστικά σε 87 σχολεία σε όλη την Αμερική, οι δάσκαλοι των οποίων έστειλαν τις παρατηρήσεις τους στο Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής.

 

Στη συνέχεια, οι παρατηρήσεις αυτές εστάλησαν στη συγγραφική ομάδα στην Ελλάδα, η οποία ετοίμασε δεύτερη προκαταρκτική συγγραφή που με τη σειρά της εστάλη πίσω στην Αμερική για να μελετηθεί από την ομάδα εργασίας και να εξεταστεί, κυρίως, η απόδοση του έργου στην Αγγλική γλώσσα.

 

Το νέο κείμενο εστάλη και πάλι στην Ελλάδα, όπου έγινε ο τελικός έλεγχος.

 

Τη συγγραφική επιμέλεια του βιβλίου είχε ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ενώ στη συγγραφική ομάδα, συμμετείχαν, οι: Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Ασημίνα Αναγνωστοπούλου, Αντωνία Δημητράσκου και Μαργαρίτα Καλογρίδου-Κολυβά, φιλόλογοι, καθώς και Αθηνά Μακροπόδη, εκπαιδευτικός των Αρσακείων Σχολείων.

 

Την ομάδα εργασίας στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν οι: Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, διευθυντής Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Μαρία Τελειοπούλου, Αριστοτέλης Μιχόπουλος, Σταματία Δόβα και Κυριακή Ιατρού.

 

Το συντονισμό και την επιμέλεια του έργου στις ΗΠΑ, είχαν οι: Ιωάννης Ευθυμιόπουλος και Μαρία Τελειοπούλου.

 

Ο κ. Δημήτριος τόνισε επίσης ότι «η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ, γιατί τα σχολεία είναι χώρος ανανεωμένου ανθρωπίνου υλικού. Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, που είδαν το βιβλίο, είπαν ότι θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί γενικότερα για την εκτός Ελλάδος Ομογένεια».

 

Συνολικά, τυπώθηκαν 10.000 αντίτυπα του βασικού βιβλίου, 10.000 του βοηθητικού βιβλίου μαθητή και 2.000 του βοηθητικού βιβλίου δασκάλου.

 

Ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, επεσήμανε ότι στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής λειτουργούν σήμερα στις ΗΠΑ 340 ελληνικά απογευματινά σχολεία και 29 ημερήσια με συνολικά 19.200 μαθητές.

 

Υπολογίζεται ότι οι μαθητές της πρώτης τάξης που θα είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το πρώτο τεύχος του πρώτου επιπέδου είναι 3.500 με 4.000.

Εμφανίσεις: 37741
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!