Διεθνές Συνέδριο: "Κώδικας για τις Ιερές Πόλεις"

ImageTrondheim (Νορβηγία) - Συχνά Εκκλησίες, Τεμένη και Συναγωγές χρησιμοποιούνται από πολιτικές δυνάμεις για να ενθαρρύνουν τον φανατισμό και το μίσος, ιδιαίτερα

σε περιόδους πολεμικών συρράξεων και συγκρούσεων.

 

Από τις 27-29 Ιουλίου θρησκευτικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικοί από χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και την Τουρκία συγκεντρώθηκαν στο  Trondheim για να συστήσουν έναν κώδικα δεοντολογίας (σύμφωνο) υπέρ της προστασίας των Ιερών Πόλεων, ενώ παράλληλα επιδίωξαν την ανάδειξη αυτών των τόπων ως φορείς της ειρήνης.

 

Οι 50 συμμετέχοντες συζήτησαν τη σημασία των Ιερών Τόπων σε περιόδους εθνικών συρράξεων.

 

Εμπνευστές της συνάντησης ήταν το Ίδρυμα για Έναν Κόσμο σε Διάλογο (Foundation for One World in Dialogue) και το Κέντρο του Όσλο για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Η συνάντηση αυτή αποτελεί το δεύτερο βήμα σε μια διεθνή προσπάθεια για την σύσταση αυτού του κώδικα, που στόχο έχει την προστασία αυτών των ιερών τόπων.

 

Σκοπό επίσης αποτελεί η χρήση του ως μέσο επίλυσης διενέξεων για την κατοχή τέτοιων τοποθεσιών, όπως επίσης και η κατοχύρωση της διασφάλισης των προσκυνημάτων καθώς και της ελεύθερης λατρείας ακόμα και σε περιόδους πολέμων ή αμέσως μετά το πέρας τους.

 

 

Στο συνέδριο η Αυτού Αγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εκπροσωπήθηκε καταλλήλως από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Αθηναγόρα, Βοηθό Επίσκοπο στη Μητρόπολη Βελγίου.

 

Ο Πατριάρχης Σερβίας εκπροσωπήθηκε από τους Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Teodosij του Decanij, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Ντέτσανι και τον πατέρα Σάββα της ίδιας Μονής.

 

Το Πατριαρχείο της Ρουμανίας από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μακάριο, ο οποίος διακονεί στη Σκανδιναβία, ενώ το Πατριαρχείο Βουλγαρίας από τον καθηγητή κ. Dr Ivan Dimitrov.

 

«Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή τονίζει ιδιαίτερα την σημασία των Ιερών Πόλεων.

 

 

Είναι προφανές ότι το σχέδιο λύσης για την υπάρχουσα διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα της κατοχής και χρήσης της ιερής πόλης της Ιερουσαλήμ.

 

Το ζήτημα αυτό δεν είχε τύχει της κατάλληλης προσοχής στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις.

 

Η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ καταδεικνύει ότι πολλές φορές οι πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις δεν μπορούν να διαχωριστούν από την κοινωνική παρουσία της θρησκείας, ακόμα και αν η συγκεκριμένη διένεξη δεν έχει, καταρχήν, θρησκευτικό χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Kjell Magne Bondevik, Πρόεδρος στο Κέντρο για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Όσλο.

 

Το φετινό συνέδριο στο Trondheim αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του κειμένου «Κώδικας για τις Ιερές Πόλεις».

 

 

Η προσπάθεια ξεκίνησε στην ίδια πόλη το 2008, όταν οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην υιοθέτηση κοινής βάσης και στόχων για το μέλλον.

 

«Για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά μας είναι απαραίτητη η υποστήριξη και δέσμευση  εκ μέρους των θρησκευτικών και πολιτικών αρχηγών στο παρόν κείμενο, πάντα σε συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς.

 

Αυτός θα είναι και ένας από τους κύριους στόχους μας για τους μήνες που θα ακολουθήσουν το παρόν συνέδριο στοTrondheim", τόνισε ο κ. Kjell Magne Bondevik στο Κέντρο του Όσλο. 
Εμφανίσεις: 29011
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!