Μητροπολίτης Ιωνάς για διάλογο Ορθοδόξων - Αγγλικανών

ImageΈντονος διάλογος επικρατεί εδώ και καιρό στα ΜΜΕ των δυτικών χωρών για το ζήτημα που έχει προκύψει

από την χειροτονία στον βαθμό του Επισκόπου ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών στην Επισκοπελιανή Εκκλησία της Αμερικής, μέλους της Αγγλικανικής Κοινωνίας, καθώς και από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου της εν λόγω εκκλησίας να εισαγάγει την ευλογία του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών ήταν η δημιουργία νέων προβλημάτων στις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις της Αγγλικανικής Κοινωνίας με την Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Παράλληλα Επίσκοποι και εκκλησίες, μέλη της Αγγλικανικής Κοινωνίας, δήλωσαν ανοιχτά την πρόθεσή τους να διακόψουν την κοινωνία τους με την εν λόγω εκκλησία, διακηρύσσοντας πως τα όσα συμβαίνουν είναι αντίθετα στον Λόγο του Θεού καθώς και την καθολική πίστη της παγκόσμιας Εκκλησίας.

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο ένα πλήθος ενοριών στην Βόρειο Αμερική με την υποστήριξη Επισκοπελιανών Επισκόπων συνέστησαν ένα νέο ανεξάρτητο εκκλησιαστικό σώμα υπό την ονομασία «Αγγλικανική Εκκλησία της Βορείου Αμερικής» (Anglican Church in North America, ACNA).

 

Κατά την πρώτη Συνέλευση, που έλαβε χώρα από τις 22-25 Ιουνίου στο Τέξας των Η.Π.Α., προσεκληθεί ως ομιλητής και ο Μητροπολίτης Ιωνάς, πνευματικός ποιμένας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής (Orthodox Church in America).

 

Ο Μητροπολίτης χαιρέτησε την προσπάθεια που επιτελείται μέσα στην παγκόσμια Αγγλικανική Κοινωνία για την διατήρηση της κοινής πίστης των πρώτων χιλίων ετών.

 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κάθε προσπάθεια για την ενότητα των διαιρεμένων Χριστιανών «είναι ένα κάλεσμα πέρα από τους εαυτούς μας, πέρα από τις προσωπικές μας απόψεις και ιδέες. Είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής στην πίστη που παραδόθηκε άπαξ σε όλους τους Αγίους».

 

Ο Μακαριώτατος τόνισε το διαχρονικό ενδιαφέρον των Ορθοδόξων για την Αγγλικανική Εκκλησία, στην οποία όπως είπε μπορεί να δει κανείς το κοινό παρελθόν της πρώτης χιλιετίας, το οποίο όμως διακόπηκε από την πορεία προς τον Προτεσταντισμό που πήρε η Αγγλικανική Εκκλησία με τα χρόνια.

 

Παράλληλα αναρωτήθηκε εάν σήμερα μπορούμε να διακρίνουμε στοιχεία από εκείνη την Αγγλικανική Εκκλησία την οποία στο παρελθόν πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες έβλεπαν ως ένα αληθινό κομμάτι του ενός Σώματος του Χριστού.

 

Ζήτησε από τους παρευρισκομένους να συνεργαστούν από κοινού ώστε να αναγεννήσουν το κοινό ενδιαφέρον των δυο Εκκλησιών για πλήρη ενότητα.  Αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τον οραματισμό του Αγίου Τύχωνα, Πατριάρχου Μόσχας (1865 – 1925) για την προσέγγιση των δυο Εκκλησιών και ανακοίνωσε την πρόθεση της Εκκλησίας του να προωθήσει και πάλι τον διάλογο που ξεκίνησε ο Αγ. Τύχων αυτή τη φορά μεταξύ της OCA και της ACNA.

 

Τόνισε ότι για τους Ορθοδόξους η πλήρη συμμετοχή στην Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία δεν θα έρθει απλώς με την υιοθέτηση κοινών δογμάτων-πιστεύω και με την συμμετοχή σε ένα εκκλησιαστικό σώμα λήψης κοινών αποφάσεων, ούτε και με την υιοθέτηση από μέρους των ετεροδόξων αρχαίων «πολύχρωμων» λειτουργικών τύπων, αλλά με την ζωντανή εμπειρία της κατά Θεόν ζωής και βίωσης της μιας πίστης και κοινωνίας εν Χριστώ.

 

Σε σχέση με την παρούσα κατάσταση στην Αγγλικανική Κοινωνία σημείωσε την ανάγκη να επέλθει η συγχώρεση αυτών που σκανδαλίζουν τους πιστούς με τις επιλογές και τις αποφάσεις τους.

 

Τόνισε όμως ότι η συγχώρεση δεν αποτελεί και αποδοχή των επιλογών που πολλοί μπορούν να κάνουν.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανηθικότητα (αποδοχή εκτρώσεων, ομοφυλοφιλίας και «ελεύθερων» σχέσεων) που εισήχθη σε πολλές εκκλησίες και στην αποδοχή της αμαρτίας, καθώς και στην ανάγκη μετάνοιας και την από κοινού αποκήρυξής της αμαρτίας ως αιτία καταστροφής της ανθρώπινης ψυχής και ζωής.

 

Σύγκρινε παράλληλα την αποδοχή της ανηθικότητας από διάφορες εκκλησιές με την αυστηρή-ασκητική πειθαρχεία του Ισλάμ που όλο και αυξάνει την παρουσία του στη Δύση…

 

Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί όμως και στις αιτίες που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν την κοινή συμμετοχή στο μυστήριο της Ευχαριστίας. Τόνισε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μόνο το παρελθόν του Αγγλικανισμού· είναι το μέλλον!

 

Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα που πρέπει να λύσουμε και πρέπει να τα λύσουμε μιλώντας με τον λόγο της αλήθειας. Γιατί αν δεν αναφερθώ σε αυτά δεν θα σας έχω φανερώσει την αγάπη του Χριστού».

 

Ζήτησε την πλήρη αποδοχή της ορθοδόξου πίστης των Αποστόλων, των Πατέρων και των επτά Οικουμενικών Συνόδων, καθώς και εκείνων των από κοινού αποδεκτών Συνόδων που έλαβαν χώρα σε Ανατολή και Δύση.

 

Αναφέρθηκε ακόμα στη χρήση του "Φιλιόκβε", την χειροτονία των γυναικών, την ανάγκη απόρριψης από τους Αγγλικανούς της αίρεσης του Καλβινισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε, καθώς και την από κοινού απόρριψη των προσθηκών που έκανε δια μέσου των αιώνων η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

 

Κλείνοντας μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς εκ μέρους της Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, καθώς και της Συνόδου των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων της Αμερικής (SCOBA) και τόνισε και πάλι εμφατικά ότι η αγκαλιά των Ορθοδόξων παραμένει πάντα ανοιχτή όπως τον καιρό του Αγίου Τύχων.

 

Ολόκληρο το video με την ομιλία του Μητροπολίτη Ιωνά παρατίθεται στην διεύθυνση:  http://blip.tv/file/2290895
Εμφανίσεις: 46232
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!