1η Σεπτεμβρίου: "Ημέρα αφιερωμένη στο Περιβάλλον"

ImageΗ πρώτη Σεπτεμβρίου είναι η εορτή της έναρξης του εκκλησιαστικού έτους. Για το σκοπό αυτό με πρόταση

του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου καθιερώθηκε από όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ως επίσης η ημέρα που καλούμε τους απανταχού τρακόσια εκατομμύρια Ορθόδοξους πιστούς του πλανήτη μας, αλλά και τα υπόλοιπο πληθυσμό της Γής, να προσευχηθούμε στον Ύψιστον Δημιουργόν μας να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τις ηθικές μας ευθύνες διά την προστασία της όλης Δημιουργίας του, να προστατεύσουμε το Περιβάλλον μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας, την επιβίωσή μας.

 

Σήμερα όλες οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ακολουθώντας το φωτεινό παράδειγμα του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, με επικεφαλής τους Μακαριωτάτους Προκαθημένους τους και των περί αυτών Ιερών Συνόδων, πρωτοστατούν εις την ευαισθητοποίηση των ευσεβών πιστών διά την παγκόσμια εκστρατεία της προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος.

 

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, εκτός από τη γνωστή του διάσταση ως «ο Πατριάρχης της Αγάπης» στην Αφρικανική Ήπειρο, αγκαλιάζοντας τα άπορα και ορφανά παιδιά, με πρόταση του στην τελευταία τακτική Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής συστάθηκε Συνοδική Επιτροπή για το Περιβάλλον με ευθύνες συντονισμού, διαφώτισης, συνεργασίας και δυναμικής δράσης προς τη κατεύθυνση της προστασίας του Περιβάλλοντος μας.

 

Ήδη το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπως κι οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ετοιμάζουμε επταετές στρατηγικό πρόγραμμα δράσης για το Περιβάλλον που θα παρουσιασθεί επίσημα σε ειδικό Συνέδριο Κορυφής για το Περιβάλλον τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Λονδίνο με τη συμμετοχή θρησκευτικών Αρχηγών ή των εκπροσώπων τους σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), με την ευχή ότι θα μπορέσουμε να εξασκήσουμε κάποια ηθική πίεση στους Αρχηγούς Κρατών που θα συνέλθουν το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη (COP15) στη 15 η Συνδιάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, όπου καλούνται να βάλουν το χέρι στην καρδιά και με φόβο Θεού να αποδειχθούν τίμιοι, υπεύθυνοι και γενναιόδωροι, έτσι ώστε το νέο πρωτόκολλο που θα υπογραφεί για την προστασία του Περιβάλλοντος (το πρωτόκολλο του Κιότο λήγει στην επόμενη διετία) να μας οδηγεί με αισιοδοξία και ελπίδα στην σωτηρία μας από την επερχόμενη καταστροφή που αν συνεχίσουμε με την νοοτροπία που ζούμε σήμερα είναι αδύνατον να αποφύγουμε την οδό της αυτοκαταστροφής.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέχει η γνωστή Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Λαρούς – Μπριτάνικα (τόμος 49 σελ. 7 – 16), «ένα από τα απειλητικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των καυσαερίων των εργοστασίων, των διυλιστηρίων και των αυτοκινήτων, που αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα πιθανότερα αίτια της όξινης βροχής και πολλών ίσως άλλων επιβλαβών συνεπειών που δεν είναι ακόμη ορατές».

 

Ολέθριες μπορούν επίσης να αποβούν μακροχρόνια οι συνέπειες της ‘τρύπας του όζοντος’ (νέα καρκινογόνα νοσήματα κι άλλα βλαβερά φαινόμενα που δημιουργεί η καταστροφή της φυσικής προστασίας των ακτίνων του ήλιου).

 

Τα δύο παραπάνω προβλήματα οδηγούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στη σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του Πλανήτη μας και σε ξαφνικές ακραίες κλιματολογικές αλλαγές με ολέθριες καταστροφές.

 

Το χειρότερο δεν είναι η γρίπη των Χοίρων, αλλά ο ορατός κίνδυνος αν δεν περιορίσουμε τους ρύπους, ο πλανήτης μας να εξελιχθεί σε ένα Θερμοκήπιο χωρίς εξαερισμό, όπου η συνεχόμενη θέρμανση του θα οδηγήσει σε μαρασμό, δηλαδή στο θάνατο.

 

Ήδη οι ανεξέλεγκτοι ρύποι της εποχής μας έχουν οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό στη ρύπανση των υδάτων. Η απόθεση των αποβλήτων σε θάλασσες και ποτάμια ήταν η μεγάλη μας αμαρτία την ώρα που νομίζαμε ότι φθάσαμε στον Ουρανό με την Βιομηχανική Επανάσταση.

 

Η ενεργειακή κρίση του πετρελαίου οδήγησε πολλές χώρες στην εύκολη επιβλαβή λύση με την χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων για τη παραγωγή δωρεάν ρεύματος (η ραδιενέργεια και τα πυρηνικά απόβλητα γίνονται σταδιακά ωρολογιακές βόμβες μαζικής καταστροφής που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την έκρηξη τους).

 

Μόνο με εναλλασσόμενες, μη αβλαβείς πηγές ενέργειας μπορούμε να ανταπεξέλθουμε από το πρόβλημα της καταστροφής, όπως είναι το νερό, ο αέρας, ο ήλιος. Οι πηγές ενέργειας που είναι ρυπογόνες σταδιακά πρέπει να περιορίζονται.

 

Η αναδάσωση κι η προστασία των δασών συμβάλλουν στην φυσική απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τη μεγάλη ποσότητα ρύπων και να εκπέμπουν οξυγόνο. Δυστυχώς με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας οι καταστροφικές φωτιές των δασών αυξάνονται κι η διάθεση για αναδάσωση δεν είναι η αναμενόμενη.

 

Γι’ αυτό πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για την αναδάσωση όλων των τελευταίων καμένων περιοχών πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους μας και να καταστεί προσωπική ευθύνη όλων μας.

 

Η ενεργοποίηση των πολιτών είναι απαραίτητη για να πείσουμε τις Κυβερνήσεις μας για νομικά πλαίσια που διασφαλίζουν την προοπτική του σεβασμού προς τη φύση, να προστατέψουμε τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, την ενοποίηση της οικονομικής και περιβαλλοντολογικής πολιτικής, την ουσιαστική μείωση των ρύπων και τη διεθνή αλληλεγγύη για να ζήσουμε σε ένα Πλανήτη με ειρηνικές σχέσεις τόσο ανάμεσα στους ανθρώπους, όσο κι ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. 
Εμφανίσεις: 13570
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!