Με επιτυχία το συνέδριο για τον "Χριστόφορο Παπουλάκο"

ImageΜε πρωτοβουλία του ιεραποστολικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ινστιτούτου Χριστόφορος Παπουλάκος»

το τρέχον έτος εκτός των άλλων πραγματοποιήθηκαν και δύο Επιστημονικές Εκδηλώσεις, που στέφθηκαν με επιτυχία.

 

1) Η Α’ Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ο ΟΣΙΩΤΑΤΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ Ο ΕΚ ΘΗΡΑΣ ΔΙΑΒΑΣ», που συγκλήθηκε την Πέμπτη της 23 Ιουλίου στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας, στο Καμάρι.

 

Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε με την ανωτέρω Μονή και τελούσε υπό την αιγίδα και την έκθυμη ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

Μετά την έναρξη και τους χαιρετισμούς:

 

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου.

Του πανοσιολογιωτάτου καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας π. Δαμασκηνού Γαβαλά. Και του πανοσιολογιωτάτου προέδρου του «Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος» π. Νεκταρίου Ν. Πέττα.

 

Στην συνέχεια ακολούθησαν οι εργασίες της Ημερίδας.Ειδικότερα, προεδρεύοντος του Ελλογιμοτάτου Καθηγητού κ. Αθανασίου Παλιούρα, ανέπτυξαν τις θέσεις τους:

 

Ο ομότιμος Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας με θέμα: « πεικόνιση καί τιμή το σιωτάτου Χριστοφόρου Παπουλάκου».

 

Ο Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Καθηγητής Χημικός του ΕΤΕΙ Πειραιώς κ. Χαραλάμπης Μπούσιας με θέμα: «μνογραφικά σίου Χριστοφόρου Παπουλάκου».

 

Η Λέκτωρ Πατρολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Άννα Καραμανίδου με θέμα: «Τό περιεχόμενο τν Διδαχν το Παπουλάκου».

 

Ο αρχιμ. Νεκτάριος Ν. Πέττας, πρόεδρος του «Ινστιτούτο Χριστοφόρος Παπουλάκος» με θέμα: « Χριστοφόρος Παπουλάκος στή Θήρα καί στήν νδρο».

Μετά τη συνεδρία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενώ ο πρόεδρος της Α’ Ημερίδας π. Νεκτάριος Πέττας ανακοίνωσε τα πρακτικά πορίσματα της Ημερίδας και κήρυξε τη λήξη της.

 

Στα πορίσματα καταγράφεται το γεγονός, ότι για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν επιστημονικά ντοκουμέντα της εποχής του Παπουλάκου (π.χ. σπάνια έγγραφα του «Ιστορικού Αρχείου Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος»).

 

Επίσης εμφανίσθηκαν λόγοι, σημεία, προρήσεις και λεπτομερής αναφορά στην τιμή, που γνώριζε ο Παπουλάκος από κλήρο και πιστούς, ως απεσταλμένος του Θεού, ακόμα πριν από την κοίμησή του.

 

Ακόμη ότι ο οσιότατος Χριστοφόρος Παναγιωτοπούλος ή Αγιοπατέρας, αγίασε με το πέρασμά του κατά τα μέσα του 19ου αιώνα στη Θήρα, και ιδιαιτέρως στην Μονή Προφήτου Ηλιού, όπου διέμεινε περιορισμένος.

 

Μάλιστα στην περίρρυτη και φιλόξενη αυτή νήσο έχουν αφιερωθεί στο όνομά του παρεκκλήσια, όπως το κελλί της κρατήσεώς του στην προκείμενη μονή, στον Ευαγγελισμό Εμπορείου.

 

Γνωστή είναι μέχρι σήμερα η παρουσία του Αχαϊού ιεροκήρυκα στη Σαντορίνη, έστω και με σκοπό τον περιορισμό και την απομόνωσή του εν είδει τιμωρίας, όπως φρονούσαν οι τότε αρμόδιες αρχές, αφού κατέφταναν κληρικοί και λαϊκοί από όλα τα μήκη του Ελληνισμού, για να φωτιστούν από τις θεόπνευστες Διδαχές του Γέροντα.

 

Κατά το κλείσιμο της Ημερίδας, στην κατάμεστη αίθουσα, ικανοποίηση προκάλεσε η αναγγελία από τον τοπικό ποιμενάρχη κ. Επιφάνιο, ότι ήδη η Ιερά Μητρόπολις Θήρας Αμοργού & Νήσων προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίσημη αναγραφή του Οσίου Μοναχού στις δέλτους του Ορθόδοξου εορτολογίου. Ας προσευχόμαστε, για να γίνει αυτό που θέλει ο Θεός.

 

Ήδη για την Ημερίδα της Σαντορίνης κυκλοφορεί DVD, όπου παρουσιάζονται μέσα από ήχο και εικόνα όλα τα ανωτέρω.

 

Το DVD προσφέρεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους, από το ιεραποστολικό και μη κερδοσκοπικό «Ινστιτούτο Χριστοφόρος Παπουλάκος» (θα υπάρχει επιβάρυνση στα έξοδα αποστολής. Για παραγγελίες στην Ταχυμεταφορική κ. Μαρία Γεραλή τηλ. 2610-312151 και Fax: 2610-344629).

 

2) Δεύτερη μεγάλη Επιστημονική Εκδήλωση, της οποίας η εργασίες στέφθηκαν από επιτυχία, με πρωτοβουλία και πάλι του ιεραποστολικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ», είναι το Α’ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Όσιος Χριστοφόρος Παπουλάκος».

 

Το Α’ Συνέδριο συγκλήθηκε το Σάββατο 26η και την Κυριακή 27η Σεπτεμβρίου 2009 στη Μαθητική Εστία Κλειτορίας των Καλαβρύτων, με την έκθυμη ευλογία του τοπικού ποιμενάρχη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και υπό την αιγίδα και την αρωγή του Δήμου Κλειτορίας Αχαΐας.

 

Η επιλογή των ελλογιμοτάτων καθηγητών δικαίωσε για ακόμα μια φορά το Δ.Σ. του Ινστιτούτου και φώτισε πολλές πτυχές της ζωής και του ιεραποστολικού έργου του νεώτερου διδασκάλου του γένους μας, του αμαθούς, αλλά φωτισμένου από τη θεία χάρη Οσίου Χριστοφόρου του Παπουλάκου, από τα Άρμπουνα της Κλειτορίας.

 

Μετά την έναρξη απηύθυναν χαιρετισμούς:

 

Ο πανοσιολογιοτάτος πρόεδρος του «Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος» π. Νεκτάριος Ν. Πέττας.

 

Ο αξιότιμος Δήμαρχος Κλειτορίας κ. Ανδρέας Δημόπουλος,

 

Ο αιδεσιμολογιώτατος εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου π. Βασίλειος Πετρόπουλος, αναφέροντας χαιρετισμό του οικείου ποιμενάρχου.

 

Ο αιδεσιμολογιώτατος εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Επιφανίου π. Νικολάος Σιγάλας.

 

Ο ελλογιμότατος Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας κ. Χαραλάμπης Μπούσιας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Κύκκου κ. Νικηφόρου, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό αυτού,

 

Ο ελλογιμότατος κ. Απόστολος Νικολαδης, εκ μέρους της Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Ελένης Χριστινάκη, καθώς και τον Χαιρετισμό του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πρόεδρος αυτού.

 

Ο πανοσιολογιώτατος π. Νεκτάριος Ν. Πέττας, ανέγνωσε τον Χαιρετισμό του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννου Κογκούλη.

 

Ο ελλογιμότατος κ. Φώτιος Δημητρακόπουλος εκ μέρους της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ο ελλογιμότατος κ. Αθανάσιος Νασιόπουλος, Πρόεδρος των Απανταχού Αρμπουναίων εκ μέρους του σωματείου του.

 

Ο κ. Γεώργιος Κοσμάς Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης,

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιάρης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας «Αρχαίος Κλήτωρ»,

 

Ακολούθησαν και αρκετοί ακόμη χαιρετισμοί και ευχές, μεταξύ των οποίων και Πολιτευτών, Προέδρων πολιτιστικών συλλόγων.

 

Επίσης κληρικοί και λαϊκοί, που γνωρίζουν τον Παπουλάκο, έκαναν σημαντικές παρεμβάσεις την ώρα των εργασιών του Συνεδρίου.

 

Ενδεικτικά αναφέρονται: ο πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τρικόρφου Δωρίδος π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο αιδεσιμολ. Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων π. Γεώργιος Μπίρμας και η καθηγουμένη της Μονής Άνω Χρέπας Τριπόλεως οσιότατη μ. Χριστονύμφη.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και από το εξωτερικό κατέφθασαν σημαντικές προσωπικότητες, για να συνπνευματισθούν και να χαιρετίσουν το Συνέδριο αυτό. Ανάμεσά τους ο κ. Γιώργος Τσάτσος με την σύζυγο του Ζωή από το Λονδίνο, ο διεθνούς κύρους γεροντολόγος κ. Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος, που κατέφτασε από το Τόκιο.

 

Μετά από τους πολλούς και ενθουσιώδεις χαιρετισμούς ακολούθησαν οι εργασίες του Συνεδρίου.

 

Συγκεκριμένα στην  Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, το απόγευμα του Σαββάτου, προεδρεύοντος του Καθηγητού κ. Αθανασίου Παλιούρα, ανέπτυξαν τις θέσεις τους:

 

Ο αρχιμ. Νεκτάριος Ν. Πέττας, πρόεδρος του «Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος» με θέμα: «Από την Κλειτορία Αχαΐας στο μετερίζι της Ορθοδοξίας και του Γένους».

 

Ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φώτιος Δημητρακόπουλος με θέμα: «Ο Γέρων Διονύσιος Επιφανιάδης, ο Κολλυβάς, και ο Χριστοφόρος Παπουλάκος».

 

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαδης με θέμα: «Η πολιτική θεολογία του Παπουλάκου».

 

Ο Καθηγητής Πληροφορικής των ΑΤΕΙ Αθηνών κ. Αθανάσιος Νασιόπουλος με θέμα: «Η μορφή του Παπουλάκου μέσα από μαρτυρίες και κείμενα».

 

Στην  Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, το πρωί της Κυριακής προεδρεύοντος του Καθηγητού Φωτίου Δημητρακοπούλου ανέπτυξαν τις θέσεις τους:

 

Ο ομ. Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας με θέμα: «Η πραγματική φωτογραφία και η εικονογράφηση του οσίου Χριστοφόρου Παπουλάκου».

 

Ο Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Καθηγητής Χημικός του ΕΤΕΙ Πειραιώς κ. Χαραλάμπης Μπούσιας με θέμα: «Κίνημα Κολλυβάδων-Κίνημα Παπουλάκου. Παράλληλα ρεύματα».

 

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων, αρχαιολόγος, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σιγάλας με θέμα: «Η διαχρονική τιμή και μνήμη του οσίου Χριστοφόρου Παπουλάκου».

 

Ο Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μαρκόπουλος με θέμα: «Οι παιδαγωγικές αντιλήψεις του Παπουλάκου».

 

Μετά από κάθε συνεδρία ακολοήθησε ενδιαφέρουσα επιστημονική συζήτηση, στην οποία έλαβε το λόγο κυρίως Μοραΐτες από όλα τα μήκη της Πελοποννήσου και από πολλά άλλα μήκη του Ελληνισμού και κατέθεσαν τις δικές τους θαυμαστές μαρτυρίες περί του Χριστοφόρου.

 

Την Κυριακή το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνεδρίου π. Νεκτάριος Ν. Πέττας ανακοίνωσε τα πρακτικά πορίσματα του Συνεδρίου και κήρυξε τη λήξη του.

 

Στα πορίσματα καταγράφεται το γεγονός, ότι για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν επιστημονικά πηγές της εποχής (π.χ. έγγραφα του «Ιστορικού Αρχείου Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος»), άγνωστες πτυχές της οσιακής βιοτής, των Διδαχών και της τιμής του Παπουλάκου από κλήρο και λαό, ως ανθρώπου του Θεού, όταν ακόμα ήταν εν ζωή καθώς και ιστορικές τάσεις της εποχής δράσεώς του.

 

Σκιαγραφήθηκε η πολυπλοκότητα του φαινομένου «Χριστοφόρος Παππουλάκος ή των λεγόμενων Χριστοφορικών» και για πρώτη φορά με επιστημονικά κριτήρια καταγράφηκε η προσφορά του Αγιοπατέρα στην Εκκλησιαστική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος, αυτής που, όπως φάνηκε και από τις συζητήσεις, τον θεωρεί πολύτιμο θησαυρό της Εκκλησίας, του Ένθους των Ελλήνων και σπάνιο παράδειγμα οσιακής βιοτής και προσφοράς στον κλυδωνιζόμενο συνάνθρωπό του από τα ρεύματα του διαφωτισμού και της επικρατήσεως ξένων δυνάμεων, που επιδίωκαν νόθευση των πατρώων παραδόσεων και του ήθους των νεοελλήνων.

 

Τόσο από την Α’ Ημερίδα, όσο και από το Α’ Συνέδριο κατεδείχθηκε η μεγάλη απόδοση τιμής του λαού σε ένα μεγάλο ιεραπόστολο, όπως ο Παπουλάκος, ο οποίος σήκωσε το λάβαρο της ελευθερίας και της ζωντανής Εκκλησίας, έχοντας ως σύνθημά του το της Γραφής « λόγος το Θεο ο δέδεται».

 

Τέλος, έγινε φανερό ότι η φλόγα, που καίει στην καρδιά του απανταχού ελληνισμού, περιμένει την αγιοκατάταξη του Παπουλάκου, για να υμνείται από την επίσημη Εκκλησία με ύμνους και ωδές με δημόσια λατρεία, αφού πλήθος ήδη Ναών έχει αφιερωθεί προς τιμήν του, πλήθος εικόνων του κοσμεί τους Ναούς της Ελλαδικής Εκκλησίας και Ακολουθία του έχει συντεθεί, για να μεγαλύνεται η προσφορά του στους αιώνες.
Εμφανίσεις: 34817
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!