Τι έριξε στην κάλπη η Δεξιά του Κυρίου!!

ImageO «Καιρός του Βουλγαροκτόνου» και τα «Μυστικά του βάλτου» ήταν δύο από τα κύρια ιστορικά μυθιστορήματα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές

των Ελλήνων.

 

Τα πατριωτικά μηνύματα που απηύθυνε η Πηνελόπη Δέλτα συγκινούσαν ιδιαίτερα τις μεγάλες μάζες των πιστών που συμμετείχαν στις κινήσεις των αδελφοτήτων θεολόγων «Η Ζωή» και «Ο Σωτήρ», γι΄ αυτό και τα βιβλία της πωλούνταν σχεδόν σε όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία της χώρας.

 

Και την περασμένη Κυριακή οι άνθρωποι αυτοί εκφράστηκαν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνέρρευσαν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον νέο αρχηγό της ΝΔ. Χιλιάδες πιστοί από νωρίς το πρωί έσπευσαν να εκφράσουν την προτίμησή τους.

 

Και, όπως εκτιμούν πολλοί, δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία, όρθρου βαθέος, άρχισαν να ψηφίζουν στις επτά το πρωί όταν άνοιξαν οι κάλπες και ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν καθ΄ οδόν προς τους ναούς καθώς εκείνη την ώρα ξεκινάει η τέλεση της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας.

 

Μάλιστα υπογραμμίζουν έντονα το γεγονός ότι τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας άρχισαν να παρατηρούνται στις δέκα το πρωί όταν οι πιστοί έφευγαν από τους τόπους λατρείας τους.

 

Και κατέρρευσε μισή ώρα αργότερα, όταν τελείωσε η Θεία Λειτουργία στους ναούς όλης της χώρας.

 

Επικοινωνιακά προβλήματα

 

Το επιτελείο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως επισημαίνεται, άργησε να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που υπήρχαν στην επικοινωνία της με τους πιστούς, ένα μεγάλο κομμάτι των οποίων προέρχεται πολιτικά από τον χώρο του Κέντρου και της ευρύτερης Δεξιάς.

 

Παρά το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η συζυγός του Μαρίκα είχαν σπεύσει να υπογράψουν επί αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στο ζήτημα των ταυτοτήτων οι πιστοί δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν, καθώς η ίδια η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είχε κρατήσει τότε μεγάλες αποστάσεις από την ιεραρχία και τις επιλογές της.

 

Και ενώ κάποιος θα υπέθετε ότι τουλάχιστον οι λεγόμενοι φιλοπατριαρχικοί μητροπολίτες θα στήριζαν το ενδεχόμενο εκλογής της ούτε αυτό κατέστη δυνατόν καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που υπενθύμιζαν την έντονα επικριτική στάση έναντι του Φαναρίου του κ. Μητσοτάκη αλλά και του Μιλτιάδη Έβερτ κατά τη διάρκεια της μεγάλης σύγκρουσης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

 

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυρίας Μπακογιάννη προσπάθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα που διαφαινόταν ότι αντιμετώπιζε με τους πιστούς προχωρώντας σε δύο κινήσεις: η πρώτη ήταν η επίσκεψη της κυρίας Μπακογιάννη με τη συνοδεία του προερχομένου από τα κατηχητικά κ. Σωτήρη Κούβελα στον ναό όπου λειτουργούσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να την χειροκροτήσουν. Η δεύτερη ήταν η επίσκεψή της στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

 

Όπως όμως τονίζουν ιεράρχες και οι δύο κινήσεις πραγματοποιήθηκαν αργά και δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν το σε βάρος της κλίμα.

 

Μάλιστα επισημαίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επέλεξε να επισκεφθεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετης αντίληψης ιεράρχες.

 

Ο κ. Ανθιμος ασχολείται διαρκώς με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Αντίθετα ο κ. Ιερώνυμος κρατά αποστάσεις από τα εθνικά θέματα.

 

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κηρύττει διαρκώς από τον άμβωνα παρουσία των τηλεοπτικών καμερών που απαθανατίζουν όλες του τις κινήσεις. Αντίθετα ο Αρχιεπίσκοπος αποφεύγει να κηρύττει και όταν το πράττει οι φράσεις του είναι στρογγυλοποιημένες και δεν περιέχουν αιχμές κατά της εξουσίας.

 

Πάντως η παρουσία κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας σε συγκεντρώσεις της κυρίας Μπακογιάννη αποδίδεται από πολλούς στις μακροχρόνιες σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με πολλούς ιεράρχες, όπως ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο περιβάλλον του οποίου υπήρχαν άνθρωποι του επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

 

Ο δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα

 

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν συγκαταλέγεται στην ομάδα εκείνη των πολιτικών που σπεύδουν στους ναούς για να δείξουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

 

Όμως οι πιστοί επέλεξαν να τον ψηφίσουν εξαιτίας- λένε κληρικοί- του ξεκάθαρου μηνύματός του αλλά και του γεγονότος ότι είναι δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα καθώς στις «φλέβες του κυλούν τα μηνύματά της»...

 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η μάχη της διαδοχής πληροφορίες έφεραν τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο να στηρίζει την εκλογή του κ. Σαμαρά στον προεδρικό θώκο.

 

Οι δύο άνδρες δεν συνδέονται με κάποια ιδιαίτερη φιλία όμως φαίνεται ότι ο μεταξύ τους κώδικας επικοινωνίας βρίσκεται στα εθνικά ζητήματα και ιδιαίτερα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων το οποίο τα τελευταία χρόνια δείχνει να θυμάται κυρίως ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

 

Γι΄ αυτό και ο κ. Αντώνης Σαμαράς προεκλογικά επέλεξε δημοσίως να συναντηθεί μόνο με τον κ. Άνθιμο ο οποίος θέλοντας να προσπεράσει το χειροκρότημα που ζήτησε από τους πιστούς να απευθύνουν στην κυρία Μπακογιάννη δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον νέο πλέον αρχηγό της ΝΔ ότι ο μακεδονικός αγώνας συνεχίζεται.

 

Οι φιλίες που διατηρεί στον εκκλησιαστικό χώρο ο κ. Σαμαράς είναι ελάχιστες σε αντίθεση με την οικογένεια Μητσοτάκη. Είναι όμως εντυπωσιακά τα ποσοστά που έλαβε σε περιοχές όπου διατηρούν ακόμη δυνάμεις οι εκκλησιαστικές οργανώσεις και γενικότερα η Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές συμμαχίες που διέθετε σε αυτές ήταν ελάχιστες.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν σε νομούς όπως η Κοζάνη, η Λάρισα, η Πιερία, η Πέλλα όπου ο κ. Σαμαράς είχε πολλούς και ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους. 

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά του κ. Σαμαρά και στην Πελοπόννησο που αποτελεί την κοιτίδα των εκκλησιαστικών οργανώσεων αφού από εκεί ξεκίνησε ο Ευσέβιος Ματθόπουλος στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τη «Ζωή» από την οποία προήλθε και ο «Σωτήρας».

 

Οι νομοί Αχαΐας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Κορίνθου διατηρούν ακόμη μικρές μεν εκκλησιαστικές ομάδες, όμως οι συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των μελών τους είναι πολύ ισχυροί.

 

Οι φίλοι από τα παλιά

 

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας δύο Προκαθήμενοι έσπευσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.

 

Πρόκειται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο. Και οι δύο προσπαθούν κατά καιρούς να αποφύγουν τυχόν εμπλοκές στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας και ουδείς θα μπορούσε να πει ότι συνδέονται άμεσα με τον χώρο της ΝΔ.

 

Τόσο όμως ο κ.κ. Βαρθολομαίος όσο και ο κ. Αναστάσιος γνωρίζουν σε προσωπικό επίπεδο τον κ. Σαμαρά καθώς η εκλογή και των δύο πραγματοποιήθηκε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

 

Και είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τα όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή, ότι ο κ. Σαμαράς τήρησε σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη ο οποίος στήριζε το 1991 την εκλογή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου στον Πατριαρχικό θρόνο της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ. Αναστάσιος που συνεχάρη τον κ. Σαμαρά για την εκλογή του άρχισε να επισκέπτεται τα χωριά και τις πόλεις της Αλβανίας στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

 

Και οι σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά ξεκινούν από εκείνη την περίοδο καθώς ήταν μεταξύ των ελαχίστων που τον βοήθησαν στην προσπάθειά του να αναδημιουργήσει και να αναγεννήσει την Εκκλησία της Αλβανίας μετά τα δύσκολα χρόνια του ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Εμφανίσεις: 33995
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!