Ο ΥφΟΙΑΝ Μπόλαρης για "σχέσεις Κράτους & Εκκλησίας"
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 21:10
-
αναφέρθηκε ο ΥφΟΙΑΝ, κ. Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας», η οποία διοργανώθηκε την Πέμπτη από την ΠΑΣΠ στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και κληρικών.
Ο κ. Μπόλαρης επικαλέστηκε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως ο θρησκευτικός όρκος, η καύση των νεκρών, το μουσουλμανικό τέμενος, οι υπηρεσίας Ναοδομίας, καθώς και το παραδικαστικό σκάνδαλο.
«Η εποχή της Εθναρχίας της Εκκλησίας έχει παρέλθει πια για ιστορικούς ρόλους» τόνισε ο κ. Μπόλαρης και αναφέρθηκε στην περίοδο της Βαυαροκρατίας, όταν, μέσα από μία αντίληψη που δεν προερχόταν από την ελληνική παράδοση, αλλά από τη δυτική, επιχειρήθηκε η μετατροπή της Εκκλησίας σε εθνική, εξέλιξη που ήρθε σε αντίθεση με την οικουμενικότητα της Ορθόδοξης εκκλησίας.
«Τότε, επιχειρήθηκαν παρεμβάσεις ελέγχου και χειραγώγησης της Εκκλησίας από τα ανάκτορα για πολιτικούς σκοπούς» συμπλήρωσε.
«Χρειάζεται να μπει μία βάση συζήτησης για τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Ο καθένας σέβεται την αποστολή και τον ρόλο του άλλου. Όταν λέμε «σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας» δεν εννοούμε μόνο την διοικούσα Εκκλησία, αλλά το σύνολο της μέσα από την Ορθόδοξη παράδοση: Δηλαδή τον Κλήρο και τον Λαό» σημείωσε ο κ. Μπόλαρης.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ανάγκη ρύθμισης των διακριτών ρόλων ο ΥφΟΙΑΝ επικαλέστηκε τις παρενέργειες που προκλήθηκαν στη λειτουργία της δικαιοσύνης από το παραδικαστικό σκάνδαλο, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη διαλόγου για τον προσδιορισμό των προς διευθέτηση αντικειμένων.
«Πέρα από πρακτικά ζητήματα (περιουσιακά, διοικητικά κτλ) προκύπτουν θέματα τόσο για τα ατομικά δικαιώματα όσο και για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου.
Παραδείγματος χάριν, ο θρησκευτικός όρκος, η χρήση του οποίου είναι οξύμωρη, καθώς ενώ το Ευαγγέλιο τον απαγορεύει, το Κράτος τον επιβάλλει δια του νόμου» συμπλήρωσε ο κ. Μπόλαρης.
«Άλλο παράδειγμα είναι η καύση των νεκρών. Ο Χριστός αναφέρεται στην ελευθερία. Δεν μπορεί να λες σε κάποιον που θέλει να αποτεφρωθεί ότι δεν μπορεί, αφού αυτό αποτελεί δικαίωμά του» επισήμανε.
«Τρίτο παράδειγμα είναι το μουσουλμανικό τέμενος. Είναι γνωστό ότι στην Κωνσταντινούπολη προ του 1204 λειτουργούσε μουσουλμανικό τέμενος, το οποίο κατέστρεψαν οι σταυροφόροι. Επίσης, τέμενος υπάρχει και μέσα στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Είναι απίθανο να λέμε ότι δεν μπορούν οι μουσουλμάνοι, που ζουν στην Ελλάδα, να λειτουργήσουν τη θρησκευτική τους πίστη. Αυτοί οι άνθρωποι συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία και είναι εξευτελιστικό για αυτούς να τους απαγορεύουμε ένα αναφαίρετο δικαίωμά τους. Ποιο Κράτος Δικαίου μπορεί να τα αρνηθεί όλα αυτά;» συμπλήρωσε ο ΥφΟΙΑΝ.
«Τέταρτο παράδειγμα είναι η υπηρεσία Ναοδομίας, η οποία συχνά εκδίδει οικοδομικές άδειες κατ’ εξαίρεση του ΓΟΚ. Δεν υπάρχει λόγος σε ένα Κράτος Δικαίου να υπάρχει τέτοια υπηρεσία» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.
«Διακριτοί ρόλοι συνεπάγονται και σεβασμό στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου» επισήμανε ο ΥφΟΙΑΝ και πρότεινε τη ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, όπως τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Πολιτικής και της Επιστήμης.
Χθες Σάββατο, ο κ. Μπόλαρης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, κ. Αναστάσιο στο Σιδηρόκαστρο του Νομού Σερρών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στο έργο της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας, στις σχέσεις της με την Ελληνική πολιτεία και στη στήριξη που μπορεί να παράσχει η χώρα μας.
Ο κ. Μπόλαρης και ο κ. Αναστάσιος συμφώνησαν στο να συνεχιστεί η υποστήριξη τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του εκκλησιαστικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας για την εμπέδωση των καλύτερων δυνατών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
- Εμφανίσεις: 43381