Με επιτυχία το 2ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας της Ακαδ. Αθηνών στο Πατριαρχείο
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 16:21
-
Με ιδιαίτερη επισημότητα πραγματοποιήθηκε την 4η Μαρτίου ε.ε. στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής η εναρκτήρια τελετή των εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας με τίτλο "Η Έννοια του Πολίτη στην Ελληνική Φιλοσοφία". Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, οργανώνεται από την Ακαδημία Αθηνών και το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Φιλοσοφίας και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Της εναρκτήριας συνεδρίας
«Ελλογιμώτατοι Ακαδημαϊκοί και Πανεπιστημιακοί Καθηγητές
Αγαπητοί σύνεδροι,
Με θέρμη και εγκαρδιότητα σας καλωσορίζω στην Έδρα της Αγιωτάτης Εκκλησίας του
Η πραγματοποίηση του
Η καθ' ημέραν διάταξη του συνεδρίου σας, η οποία θέτει στο κέντρο του προβληματισμού σας την έννοια του πολίτη στην ελληνική φιλοσοφία από το Σωκράτη και τους Σοφιστές μέχρι το Φίλωνα τον Αλεξανδρέα και τις φιλοσοφικές επιδράσεις στο χριστιανισμό, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είμαι σίγουρος ότι θα τροφοδοτήσει ένα ζωντανό και ουσιαστικό διάλογο κατά τη διάρκεια των εργασιών σας. Εύχομαι και ελπίζω ο διάλογος αυτός να είναι γόνιμος και δημιουργικός και να συμβάλει σημαντικά στη σωστή προσέγγιση και ιχνηλάτηση των διαφόρων πτυχών του πολυσχιδούς θέματος σας.
Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα απλά να υπογραμμίσω ότι βρίσκεσθε στην Πόλη, τήν Μεγάλη Πόλη, η οποία αναδείχθηκε σε κέντρο του κόσμου που δημιούργησε με τις
Βρίσκεσθε στην Μεγάλη Πόλη, όπου δοκιμάσθηκαν και, λιγότερο ή περισσότερο, διαφοροποιήθηκαν
Στην Αλεξάνδρεια, όπου
Συγκεντρωθήκατε απ' όλα τα μέρη του κόσμου στην Αλεξάνδρεια, η οποία αναδείχθηκε σε
Μεγάλο ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή έπαιξε το υψηλό πνευματικό επίπεδο των θεολογικών και θύραθεν γραμμάτων στην Αλεξάνδρεια, αλλά και η ύπαρξη της περίφημης Κατηχητικής
Εξ αιτίας αυτής της πλούσιας πνευματικής ζωής, από πολύ νωρίς ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου απέκτησε ιδιαίτερο κύρος και φήμη μεταξύ των επισκόπων όχι μόνον της περιοχής της δικαιοδοσίας του αλλά και της καθόλου χριστιανικής Εκκλησίας. Αυτή η εξαιρετική ισχύς της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων θα την οδηγήσει σήμερα να διαδραματίσει σπουδαίο και ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη των εκκλησιαστικών γεγονότων, αλλά και στην αντιμετώπιση των αναφυόμενων αιρέσεων.
Αλλά και σήμερα που ο
Τελειώνοντας, θα επιθυμούσα να τονίσω ότι εύλογα προσδοκώ και προσβλέπω στη συνέχιση της υφιστάμενης πολύ καλής συνεργασίας με την Ακαδημία Αθηνών και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της, προς όφελος σύνολης της παγκόσμιας επιστημο- νικής κοινότητας.
Επιπλέον θα ήθελα να επιφυλάξω ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία πάντοτε αφειδώλευτα χρηματοδότησε έργα που προάγουν τη διατήρηση και προβολή της πνευματικής παρακαταθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Εξίσου θερμές ευχαριστίες οφείλονται προς την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για τη δική της συνδρομή στην πραγματοποίηση του παρόντος συνεδρίου.
Περατώνοντας το χαιρετισμό
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας μέ τήν εὐλογία τοῦ Θεοῦ πλούσια στη ζωή καί τά έργα σας. Υγεία και ενίσχυση σε όλους».
Ο Πατριάρχης θέλοντας να τιμήσει στο πρόσωπο του Ελλογ. Προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, σύνολη την Ακαδημία Αθηνών, του απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου.
Στην αντιφώνηση του ο κ. Σβολόπουλος, εμφανώς
Στο δικό του χαιρετισμό προς το συνέδριο ο τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Πάνος Λιγομενίδης, εστίασε την προσοχή των συνέδρων στην έννοια του τεχνολογικά καλωδιομένου πολίτη στην υπερφίαλη, όπως γλαφυρώς τη χαρακτήρισε, κοινωνία μας και επεσήμανε τους κινδύνους που επισύρει η διάσταση επιστήμης και πνευματικότητας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Γεώργιος Διακοφωτάκης και εκ μέρους της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας ο Δρ.Κυριάκος Σαββόπουλος.
Ακολούθησε η γραπτή παρέμβαση του ακαδημαϊκού κ.
Τη σκυτάλη στο βήμα παρέλαβε ο ακαδημαϊκός κ. Ευάγγελος Μουτσόπουλος, η παρέμβαση του οποίου επικεντρώθηκε στην έννοια της ισότητας ως απαραβίαστου δικαιώματος του πολίτη και στην ανάγκη ενστερνισμού του δικαιώματος αυτού από τον πολίτη ήδη από νεαρή ηλικία.
Η εναρκτήρια συνεδρία έκλεισε με την ομιλία του
Ο Μακαριώτατος κηρύττοντας το πέρας της εναρκτήριας συνεδρίας, κάλεσε τους συνέδρους να περιδιαβούν μαζί του τους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου και εγκαινίασε την παράλληλη έκθεση της εικαστικού Anca Seel με τίτλο "Portraits of Archangels". Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με τη δεξίωση που παραχωρήθηκε προς τιμήν των συνέδρων στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.
- Εμφανίσεις: 28687