Κοσμοσυρροή στη γιορτή της 25ης Μαρτίου στον Καθεδρικό Ναό Βοστώνης
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος 03:02
-
Με ποιήματα, τραγούδια, χορούς, σκετς, γιόρτασαν με την ψυχή τους οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος από τους Τούρκους, βροντοφωνάζοντας «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η 25η Μαρτίου 1821».
Η εκδήλωση έγινε στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού στο Μπρούκλαϊν η οποία γέμισε από τις πασίχαρες φωνές των παιδιών για την Ελλάδα, την ελευθερία και τα ιδανικά της, ενώ τετρακόσιοι και πλέον ομογενείς όλων των ηλικιών είχαν κατακλύσει την αίθουσα, γονείς, συγγενείς, αδέλφια παππούδες και γιαγιάδες.
Το πρόγραμμα, το οποίο ήταν ένας ύμνος προς την «αθάνατη Ελλάδα», ξεκίνησε με προσευχή που ανέπεμψε ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης και το τραγούδισμα του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, ενώ τα παιδιά της πρώτης τάξης έδωσαν τον τόνο της γιορτής με τα ποιήματα της 25ης Μαρτίου.
Ολόκληρο το πρόγραμμα έγινε στην ελληνική γλώσσα, την οποία έδειξαν πως χειρίζονται με άνεση και ροή λόγου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου. Την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά Προνηπιακού και Νηπιακού Τμήματος ντυμένα με ελληνικές παραδοσιακές στολές, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες της Εκτης τάξης παρουσίασαν το σκετς «Ηρωες και Ηρωίδες του ‘21» και στο τέλος τραγούδησαν και το ομώνυμο τραγούδι «Να 'τανε το ‘21». Η Τρίτη τάξη παρουσίασε σκετς για την 25η Μαρτίου και τραγούδησε τον «Θούριο του Ρήγα», ενώ η Τετάρτη τάξη έδωσε την παράσταση «Πρωταγωνιστές του ‘21» και η γιορτή κατέκλεισε με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης, ο οποίος ανέλυσε το νόημα και τη σημασία της διπλής γιορτής της 25ης Μαρτίου από απόψεως της Ορθόδοξης Πίστης και την Παλιγγενεσία του Ελληνικού Εθνους.
Ο π. Κλεόπας είπε ανάμεσα στα άλλα πως «μέσα στο μήνα αυτόν, ανάμεσα στις τόσες κατανυκτικές ιερές ακολουθίες και τα απείρου κάλλους ποιητικά αριστουργήματα που ψάλλουμε, φεγγοβολά μια γιορτή-σταθμός της πίστης και του ευλογημένου Εθνους μας. Στις 25 Μαρτίου, Χριστιανική οικουμένη εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και συνάμα ο ελληνικός λαός πανηγυρίζει την παλιγγενεσία σου. Η διπλή γιορτή μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε την έννοια και την σημασία της Ελευθερίας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο π. Κλεόπας τόνισε ότι «η ιστορία επιφύλασσε μάχες και αγώνες μέσα στους χιλιάδες χρόνους ελληνικής παρουσίας στην ιστορία, προς υπεράσπιση του ύψιστου αγαθού της ελευθερίας. Αψηφώντας τον αριθμό, τον πλούτο ή τη στρατιωτική ισχύ του αντιπάλου, ο ελληνικός λαός έδινε μάχες μέχρις εσχάτων υπερασπίζοντας την ελευθερία του. Το ίδιο πνεύμα ανδρείας που χαρακτήριζε το φρόνημα των προγόνων μας στις Θερμοπύλες, στο Μαραθώνα, στη Σαλαμίνα, ενέπνευσε στον Ρήγα τον χιλιοτραγουδισμένο στίχο «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» και συμπλήρωσε πως η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε την πλέον αποστομωτική απάντηση του γένους των Ρωμιών στα επιχειρήματα του Φαλμεράιερ. Οι πράξεις, το φρόνημα, η αντίληψη για τη σημασία της ελευθερίας παραμένει αλώβητη παρά την παρέλευση χιλίων και πλέον χρόνων».
Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» η διευθύντρια του Σχολείου Λίνα Γιάννου, η οποία κάνει το διδακτορικό της στον κλάδο της Αεροναυπηγικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, τόνισε ότι «το σχολείο πηγαίνει πολύ καλά, όπως είδατε έχουμε πολλά παιδιά, πάνω από εκατό, υπάρχει συμμετοχή, οι γονείς έρχονται από πολύ μακριά για να φέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο». Και συμπλήρωσε: «Τα παιδιά ενδιαφέρονται, μαθαίνουν, είδατε έχουν άνεση και ροή λόγου».
Αναφορικά με τα βιβλία είπε ότι «χρησιμοποιούμε τα βιβλία του Παπαλοϊζου, αλλά τώρα της Πρώτης Τάξης είναι τα καινούργια βιβλία της Αρχιεπισκοπής και πρώτα ο Θεός θα χρησιμοποιούμε μόνο τα βιβλία της Αρχιεπισκοπής».
Η δομή του συστήματος διδασκαλίας είναι ανά τάξεις. Η κ. Γιάννου είπε «μέχρι τώρα έχουμε τάξεις» ενώ το σχολείο έχει δέκα δασκάλες και πέντε βοηθούς. «Οι βοηθοί μας είναι παιδιά που έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο και είναι 16, 17 ετών και έρχονται επειδή θέλουν να βοηθήσουν, το κάνουν εθελοντικά», επισήμανε.
Εξήγησε ότι «έχουμε τρία προγράμματα. Το πρώτο είναι Δευτέρα και Παρασκευή, το δεύτερο είναι την Παρασκευή και το τρίτο είναι του Σαββάτου». Για τους γονείς είπε, ότι «ενδιαφέρονται πάρα πολύ, είναι καταπληκτικοί, λαμπροί επιστήμονες, λαμπροί άνθρωποι, συνεργάσιμοι, είμαστε πολύ χαρούμενοι».
- Πώς εσείς από την Αεροναυτική στη διδασκαλία της Ελληνικής; ρωτήθηκε η κ. Γιάννου, για να απαντήσει ότι «αυτό είναι το μεράκι, μ' αρέσει πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον Ελληνισμό κατ' αυτόν τον τρόπο».
Η κ. Γιάννου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή της είναι από το χωριό Βελανιδιά της Καλαμάτας. Διευθύνει το σχολείο του Καθεδρικού την τελευταία τριετία.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Φωτόπουλος, τόνισε πως «όλα ήταν πολύ ωραία, τα παιδιά ήταν θαυμάσια τα απολαύσαμε, συγκινηθήκαμε και νομίζαμε πως είμαστε στην Ελλάδα».
Για τους ομογενείς που παρευρέθηκαν στο πρόγραμμα, δήλωσε πως «οι μισοί περίπου είναι μέλη του Καθεδρικού, αλλά έρχονται και από άλλες περιοχές διότι το σχολείο μας είναι από τα καλύτερα. Ανέκαθεν είχαμε κόσμο που ερχόταν από άλλες εκκλησίες που ερχόταν στο σχολείο μας».
Τα δίδακτρα, σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, κατ' έτος είναι «400 δολάρια για τα μέλη του Καθεδρικού και 500 για τα μη μέλη».
Στην ερώτηση αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει Ημερήσιο Σχολείο αφού υπάρχουν τόσα παιδιά, είπε ότι «λίγο δύσκολο το βλέπω, μακάρι να γινόταν διότι πολλά παιδιά έρχονται από μακριά 15 και 20 μίλια και παραπάνω, η απόσταση είναι το πρόβλημα».
Για τον Καθεδρικό Ναό ανέφερε ότι «πηγαίνει πολύ καλά» και συμπλήρωσε «υπάρχει μία αναγέννηση, μία ζωτικότητα θα λέγαμε, πολλές εκδηλώσεις οι οποίες καλύπτουν τα θρησκευτικά, καθώς επίσης και τα πολιτιστικά θέματα».
- Εμφανίσεις: 40925