Όλες οι γενιές του Πίμποντι μπροστά στο Νυμφίο Χριστό
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος 18:03
-
Τριάντα Ελληνορθόδοξοι πιστοί αψήφησαν την κατακλυσμιαία βροχή και τους πλημμυρισμένους δρόμους το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας και προσήλθαν στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου στην πόλη Πίμποντι, στη βόρεια πλευρά της Μασαχουσέτης, για να προσευχηθούν στο Νυμφίο Χριστό για την υγεία της οικογένειάς τους και την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου.
Η κοινότητα αποτελείται από χίλιες πεντακόσιες και πλέον οικογένειες, ενώ ο προϊστάμενός της, ο π. Χριστόφορος Φουστούκος, απέδωσε τον χαμηλό αριθμό της συμμετοχής στην Ακολουθία «στην καταρρακτώδη βροχή και το φόβο για πλημμύρα» και συμπλήρωσε «καθώς ξέρετε η πόλη μας και ιδιαίτερα εδώ η περιοχή έχει πρόβλημα κάθε φορά που βρέχει δυνατά, πλημμυρίζουμε, είναι επικίνδυνα ιδιαίτερα τώρα το βράδυ».
Από τους πρώτους που έφτασαν στο ναό ήταν η 11χρονη Άννα Χούρη με την θεία της Μαρία Ντιφρούσα, οι οποίες ασπάστηκαν ευλαβικά την εικόνα του Νυμφίου Χριστού στο μέσον του ναού. Η 11χρονη Αννα είπε στον «Ε.Κ.» πως «είναι από τις πιο ιερές μέρες του χρόνου διότι ο Χριστός σταυρώθηκε χωρίς αιτία, αλλά στο τέλος αναστήθηκε».
Η προσευχή της Άννας αυτή τη Μεγαλοβδομάδα είναι «για ειρήνη και να σταματήσει ο πόλεμος στο Ιράκ». Εχει ένα μεγάλο όνειρο το οποίο το έκανε προσευχή, θέλει να γίνει «οδοντίατρος».
Η θεία της, η κ. Μαρία Ντιφρούσα, είπε ότι «ερχόμαστε στην εκκλησία να ευχαριστήσουμε το Θεό για όσα έκανε για μας και να ηρεμήσουμε».
Ο κ. Ιωάννης Μακρίδης είναι επί τριάντα και πλέον χρόνια ιεροψάλτης της κοινότητας, από το 1974 που ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κωνσταντινούπολη. Για την εκκλησιαστική μουσική είπε ότι «είναι το καύχημα του Βυζαντίου». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς φέτος πάθαμε κρυολόγημα και οι δυο μας κι ευτυχώς που έχουμε τα παιδιά εδώ και τα λένε στα αγγλικά». Ο κ. Νικόλαος Κορκάρης ψάλλει επί δώδεκα έτη. «Ο,τι ψέλνουμε εδώ είναι θεόπνευστα, δεν τα βρίσκεις σε άλλα βιβλία, θησαυρός πραγματικός», τόνισε.
Η κ. Κατερίνα Ορφανού είπε ότι «κάθε φορά που έρχομαι στην εκκλησία αναπαύεται η ψυχή μου». Η κ. Αναστασία Σκάρου είπε «η καρδιά μου μεγαλώνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, έρχομαι πιο κοντά στον Χριστό και την Παναγία». Η κ. Στέλλα Καραπέτσου είπε, ότι «είναι μία εβδομάδα διαφορετική από τις άλλες, πιο μεγάλη».
Ο κ. Σπύρος Βένιος, πρώην πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, ανέφερε πως «είναι η πιο σπουδαία χρονική περίοδος του έτους, είναι η μεγαλύτερη γιορτή της πίστης μας».
Η Ελένη Κουφού, 14 ετών, η οποία διάβασε κατά την Ακολουθία ψαλμούς και τροπάρια στα αγγλικά ανέφερε πως «έρχομαι στην εκκλησία κάθε βράδυ, είναι όμορφη η εβδομάδα και με συγκινούν πολλοί οι ύμνοι». Η Ελένη θέλει να γίνει δασκάλα όταν μεγαλώσει.
Η Τζοάν Φραντζή, μαθήτρια της ενάτης τάξης στο αμερικανικό σχολείο, είπε: «Μεγάλη Εβδομάδα για μένα είναι να έρχομαι στην εκκλησία, να πιστεύω στον Χριστό, να προσεύχομαι».
Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο π. Χριστόφορος Φουστούκος, ο οποίος συμπληρώνει τέσσερα χρόνια ιερατείας στην κοινότητα, είπε «απόψε το εκκλησίασμα ήταν μειωμένο λόγω της δυνατής βροχής» και συμπλήρωσε «καθώς ξέρετε εδώ το Πίμποντι πλημμυρίζει κι υπάρχει ένας φόβος στους ανθρώπους. Την Κυριακή των Βαΐων είχαμε πολύ κόσμο και στις δύο Λειτουργίες, η μία τελέσθηκε στο γυμναστήριο».
Ο π. Φουστούκος είπε ότι «αυτές τις μέρες και όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή οι άνθρωποι καταφεύγουν στην εκκλησία, έχουν στενοχώριες λόγω της οικονομικής κρίσης, τις απολύσεις από τις εργασίες τους».
Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την περιοχή του Πίμποντι, ενώ ο π. Φουστούκος είπε πως «υπάρχουν αρκετοί ενορίτες μας που έχουν χάσει τις εργασίες τους, είναι δύσκολα τα πράγματα εδώ» και συμπλήρωσε «αφού να σκεφθείτε πως έπειτα από 104 χρόνια φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που βάλαμε δίδακτρα στο ελληνικό σχολείο το οποίο μέχρι τώρα ήταν χωρίς επί πλέον χρέωση, αλλά δεν μπορούσαμε να αντέξουμε τις σαράντα χιλιάδες του κόστους του».
«Στον κατάλογο της κοινότητας έχουμε 1.500 οικογένειες, αλλά οι 1.000 στηρίζουν οικονομικά την εκκλησία. Στο παρελθόν είχαμε εργοστάσια εδώ κι όταν οι ενορίτες έφταναν το 65ο έτος της ηλικίας τους δεν πλήρωναν συνδρομή κι αυτός ο αριθμός σήμερα έχει φτάσει τους 300. Είπαμε ότι δεν θα προσθέσουμε άλλους, αλλά όσοι είναι θα παραμείνουν ως έχουν δηλαδή χωρίς να καταβάλλουν συνδρομή». Εξήγησε ότι «δεν έχουμε ορισμένο ποσό συνδρομής αλλά πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς όσα θέλει ο καθένας».
Ο π. Φουστούκος δεν θα αρνηθεί ποτέ σε κανέναν που δεν μπορεί να καταβάλει οικονομική συνεισφορά τις υπηρεσίες ή τα μυστήρια της Εκκλησίας. Είπε «όχι για όνομα του Θεού, ας δώσουν ένα δολάριο, δεν ακούσατε το Ευαγγέλιο απόψε για τα ουαί;».
Μιλώντας για το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας είπε, ότι «είναι ο καιρός για να δω μέσα μου, να κάνω μία εσωτερική πορεία. Επί 11 χρόνια που διάβαζα το αποψινό ευαγγελικό ανάγνωσμα έκλαιγα διότι ο Χριστός μιλά απευθείας σε μας τους ιερείς».
Ο π. Φουστούκος έχει ένα όραμα. «Έχουμε πολλά παιδιά στην κοινότητα με αναπηρίες, θα έλεγα 15 με 20 και θα ήθελα να ξεκινήσουμε ένα ομαδικό πρόγραμμα γι' αυτά τα παιδιά αντί να πηγαίνουν σε άλλους οργανισμούς», τόνισε και πρόσθεσε πως «αισθάνομαι ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά γι' αυτά τα παιδιά».
- Εμφανίσεις: 44764