Η Αφρική, η Ορθοδοξία και η Ελλάδα...

ImageΗ ανατολή του 21ου αιώνος ευρίσκει την Αφρική σε κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της. Δεκαετίες τώρα μετά τη λήξη της αποικιοκρατικής περιόδου τα κράτη, τα οποία την συγκροτούν δεν έχουν επιτύχει τους αναμενόμενους ρυθμούς αναπτύξεως. Δεν έχουν κατοχυρώσει την ειρήνη, την ασφάλεια των κατοίκων της, οι οποίοι πλήττονται όχι μόνον από εμφύλιους σπαραγμούς, αλλά και από επιδημίες, οι οποίες μικραίνουν το προσδόκιμο όριο ζωής.

Τέλος, δεν έχουν επιτύχει να οικοδομήσουν, έστω και στοιχειωδώς, δημοκρατικό πολίτευμα.

Παραδοσιακά η Ελλάδα είχε στενούς δεσμούς με τα περισσότερα των Αφρικανικών κρατών με έντονο το ελληνικό στοιχείο, το οποίο κατοικούσε και δημιουργούσε στην φιλόξενη αφρικανική γη.

Δυστυχώς οι καιροί άλλαξαν, ο εκεί ελληνισμός συρρικνώθηκε, κυρίως για λόγους ασφαλείας, όταν η καθημερινή ζωή στα νεοδημιουργούμενα κράτη ελλόχευε τεράστιους κινδύνους.

Παραλλήλως το ελληνικό κράτος απεφάσισε την συρρίκνωση της εκεί παρουσίας του, είτε κλείνοντας τις από δεκαετίες λειτουργούσες πρεσβείες του, βλέπε περίπτωση Καμερούν, για λόγους τάχα οικονομικούς, είτε υπολειτουργώντας άλλες με ελάχιστο προσωπικό, βλέπε περίπτωση Αιθιοπίας. Στην πρωτεύουσα της τελευταίας μολονότι είναι εγκατεστημένη και η έδρα της Αφρικανικής Ενώσεως, η εκεί πρεσβεία μας είναι υποβαθμισμένη.

Άξιον μνείας είναι το γεγονός, ότι στο Καμερούν οι εναπομείναντες ολίγοι Έλληνες προσεφέρθησαν να καταβάλλουν μέρος των εξόδων λειτουργίας της πρεσβείας μας, όταν ανηγγέλθη το κλείσιμό της! Απεφασίσθη λοιπόν ελαφρά τη καρδία το κλείσιμο της ελληνικής πρεσβείας στο Καμερούν, όπου ο Πρόεδρός του κ. Πώλ Μπίγια είναι ελληνολάτρης και με ειδικό Διάταγμα έχει αναγνωρίσει την Ορθοδοξία μεταξύ των επισήμων θρησκειών του κράτους.

Η δε Ι. Μητρόπολη υπό την σκέπη του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έχει συμπληρώσει πορεία πενήντα ετών με αξιόλογη κοινωνική δράση, που επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται, ότι και οι δύο τελευταίοι Πατριάρχαι της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προήρχοντο από την Μητρόπολη Καμερούν. Τόσο ο μακαριστός Πέτρος ο Ζ΄, όσο και ο σημερινός Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ο Β΄.

Σήμερα, με εξαίρεση την Ζιμπάμπουε, όπου οι άνθρωποι ακόμη λιμοκτονούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2010 ανάμεσα στις είκοσι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, θα συγκαταλέγονται και οκτώ αφρικανικών κρατών.

Ήδη η Κίνα πραγματοποιεί ισχυρό άνοιγμα προς την Αφρική και από το 2008 θεωρείται ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της υποσκελίζοντας και τις ΗΠΑ.

Θα πρέπει επίσης να εξετασθεί το γεγονός, ότι ενώ η γειτονική μας Τουρκία δεν διαθέτει Τούρκους εγκατεσπαρμένους στην Αφρική, απεφάσισε τα προσεχή έτη να ασκήσει νέα διπλωματική στρατηγική με ίδρυση δέκα πέντε νέων πρεσβειών και να επεκτείνει αλματωδώς τις οικονομικές και διπλωματικές της συναλλαγές και κατά συνέπεια την επιρροή της στην μαύρη ήπειρο.

Την έλλειψη του ελληνικού κράτους έρχεται να αναπληρώσει το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με την λειτουργία είκοσι δύο Μητροπόλεων και τεσσάρων Επισκοπών με δραστηριότητες και στα πενήντα τέσσερα κράτη της αφρικανικής ηπείρου.

Μετά την συρρίκνωση του ελληνισμού της Αιγύπτου, όπου και το κέντρο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, εγένετο αντιληπτό, ότι το βιώσιμο μέλλον του απαιτούσε αλλαγή πορείας και προσανατολισμού προς τα νέα κράτη της Αφρικής, τα οποία προϊόντος του χρόνου εδημιουργούντο. Τύχη αγαθή την δεδομένη στιγμή στο πηδάλιο της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων ευρέθη ο σημερινός Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ο Β΄, ο οποίος μη φειδόμενος κόπων, προσπαθεί και επιτυγχάνει την διείσδυση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού σε ολόκληρη την μαύρη ήπειρο, στηριζόμενος στην αγάπη των ανθρώπων.

Μετά από σιγή 470 ετών, επέτυχε να επαναλειτουργήσει υπό την ευθύνη Του και προσωπική Του μέριμνα την Πατριαρχική Σχολή Αθανάσιος ο Μέγας, με έδρα την Αλεξάνδρεια, την οποία είχε πρωτοϊδρύσει ο Μελέτιος Α΄ ο Πηγάς. Σκοπός της Σχολής αυτής, τριετούς φοιτήσεως και ήδη αναγνωρισμένης από Αίγυπτο και Ελλάδα, είναι να καταρτίσει και να εκπαιδεύσει στελέχη και συνεργάτες της Ιεραποστολής.Image

Στην Σχολή διδάσκονται η Ελληνική, η Ψαλτική και στοιχεία Γεωπονίας και Νοσηλευτικής σε νέους Αφρικανούς σπουδαστές. Οι τελευταίοι μετά την αποφοίτησή τους, εξασφαλίζουν με τις γνώσεις τους την επιβίωσή τους στις χώρες τους. Δεν είναι απορίας άξιον, ότι ο νέος Πατριάρχης έχει το προσωνύμιο του «Ιεραποστόλου Πατριάρχου» και του «Πατριάρχου της Αγάπης».

Περιοδεύει ολόκληρη την αχανή ήπειρο και ομιλεί για Χριστόν και αγάπη. Μόλις πρόσφατα επέστρεψε από πολυήμερες περιοδείες στην Αιθιοπία και Σουδάν, όπου με την παρουσία Του και τους λόγους Του εστήριξε τους εναπομείναντες Έλληνες και ελειτούργησε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες κηρύσσοντας την αγάπη προς τον άνθρωπο.

Τύχη αγαθή είχα την ευκαιρία να συνοδεύσω τον Πατριάρχη σε μέρος της περιοδείας Του στην Αιθιοπία και να γνωρίσω πολλούς από τους εκεί εγκαταβιούντες Έλληνες. Δεν είναι περισσότεροι από 50 οικογένειες. Κάποτε υπερέβαιναν τους έξι χιλιάδες… Λειτουργούν όμως υπό την σκέπη της Ελληνικής Κοινότητός μας Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο με εξήντα μαθητές και Γυμνάσιο-Λύκειο με εξήντα πέντε.

Παραλλήλως λειτουργεί, το καύχημα της Κοινότητος, και αγγλόφωνο Σχολείο με οκτακοσίους σαράντα μαθητές προερχόμενους από πενήντα δύο εθνότητες, όπως χαρακτηριστικώς μου εδηλώθη, όπου διδάσκεται και η ελληνική γλώσσα.

Μολονότι η εκεί Ι. Μητρόπολις διαθέτει πέραν του επιχωρίου Μητροπολίτου ένα και μοναδικό ιερέα, λειτουργεί σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα ο Ι. Ναός του Αγ. Φρουμεντίου και ο Ι. Ναός του Αγ. Γεωργίου στο Κοιμητήριο της Ελληνικής Κοινότητος. Στην δε παρακείμενη πόλη της Ντιριντάουα ο Ι. Ναός της Αγ. Τριάδος.

Τους Έλληνες της Αφρικής η ελληνική πολιτεία έχει την υποχρέωση να ενισχύσει ηθικά και υλικά, ώστε να παραμείνουν στις εστίες τους διατηρώντας την φλόγα του ελληνικού πολιτισμού, ως θεματοφύλακες σημαντικής ιστορίας, την οποία στα βάθη των χρόνων έχουν δημιουργήσει οι πρόγονοί τους, όταν αναζητούντες καλύτερη τύχη εγκατεστάθησαν στην φιλόξενη γη της. Έχει παραλλήλως και άμεσο συμφέρον να τονώσει τις οικονομικές της συναλλαγές με τις αναδυόμενες αφρικανικές οικονομίες λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πρόσφατα παραδείγματα της Τουρκίας και Κίνας.

Η Ορθοδοξία έχει προλειάνει το έδαφος. Οι εκεί Έλληνες είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε ένα νέο κάλεσμα. Ήδη στην Μητρόπολη της Κεντρώας Αφρικής, στην Κινσάσα, λειτουργεί Θεολογική Σχολή από το ακαδημαϊκό έτος 2007-08 υπό την ονομασία «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης». Στην Ριρούτα της Κένυας Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή υπό την ονομασία «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄». Στην Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας ιδρύονται Ι. Μονές για την πνευματική αναγέννηση των πιστών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πολιτεία οφείλει να τερματίσει την περίοδο αδρανείας της και να στρέψει την προσοχή της στην Αφρική. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά.

Εμφανίσεις: 50318
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!