Αντιοχειανός Μητροπολίτης Φίλιππος: «Δεν υπάρχει Διασπορά»
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος 21:56
-
Ο Μητροπολίτης της Αυτόνομης Αντιοχειανής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Φίλιππος, με συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» παρουσιάζει τις απόψεις του για την επικείμενη Συνέλευση των Ορθόδοξων Επισκόπων όλων των Δικαιοδοσιών, που θα συγκληθεί στη Νέα Υόρκη 26 με 28 Μαΐου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.
Ο Μητροπολίτης Φίλιππος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κανονικών Επισκόπων Αμερικής, γνωστής ως SCOBA, αλλά επίσης και αντιπρόεδρος της Συνέλευσης των Επισκόπων, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός της Συνέλευσης αυτής, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον Διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Μητροπολίτης Φίλιππος του οποίου η Αρχιεπισκοπή αποτελείται από 265 κοινότητες, έξι επισκόπους και 350 ιερείς, προτείνει τη μεταφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη ή την Ουάσιγκτον, να διατηρήσει ο Πατριάρχης τον τίτλο του Οικουμενικού και να υπαχθούν όλες οι εν Αμερική Ορθόδοξες Δικαιοδοσίες υπ' αυτόν, δηλαδή τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Αναφορικά με τις σκέψεις του για τη Συνέλευση της ερχόμενης εβδομάδας, ο Μητροπολίτης Φίλιππος είπε: «Δεν βλέπω μεγάλη διαφορά μεταξύ της επικείμενης Συνέλευσης και της SCOBA» και τόνισε πως «η SCOBA δεν έχει διαλυθεί, έχει πενήντα χρόνια ζωής, έχει καταστατικό».
Σχετικά με το ποιος είναι ο σκοπός αυτής της Συνέλευσης, απάντησε ότι «πραγματικά δεν γνωρίζω». «Και απορώ -τόνισε- γιατί έβαλαν την Κεντρική Αμερική μαζί με τη Βόρειο. Ο Επίσκοπος μας, ο Αντώνιος της Κεντρικής Αμερικής από το Μεξικό πήγε στη Βραζιλία στη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ταράσιο, αρνήθηκε να έλθει εδώ στη Συνέλευσή μας διότι αντιπροσωπεύει μία εξ' ολοκλήρου διαφορετική κουλτούρα».
Στην ερώτηση αν θα πάει στη Συνέλευση χωρίς να γνωρίζει το λόγο που θα είναι εκεί, είπε «ακριβώς», ενώ στην επισήμανση ότι είναι αντιπρόεδρός της, είπε χαμογελώντας «μάλιστα είμαι». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει προετοιμασία».
Τόνισε επίσης, ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έπρεπε να είχε καλέσει πρώτα την Εκτελεστική Επιτροπή της SCOBA και να μας πει αυτά που ήθελε» και διερωτήθηκε, «τι συμβαίνει; Γιατί αυτοί που συνεδρίασαν στη Γενεύη εξέδωσαν ανακοινωθέντα και κανονισμούς χωρίς τη δική μας γνώση και συμμετοχή λες και δεν υπάρχουμε στην Αμερική;».
Στην επισήμανση ότι ήταν παρόντες στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο αντιπρόσωποι των Πατριαρχείων και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Φίλιππος υπογράμμισε πως «όλοι αυτοί οι αντιπρόσωποι δεν γνωρίζουν τίποτε για την Αμερική, ναι τίποτε».
Στην επισήμανση ότι η προοπτική είναι ότι θα συζητηθεί το θέμα της Διασποράς στη Συνέλευση, είπε ότι «δεν υπάρχει Διασπορά εδώ, αποφασίσαμε και απορρίψαμε αυτόν τον όρο το 1994 με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο (στο Λιγκονίερ)» και συμπλήρωσε «Διασπορά είναι σήμερα στα Ιεροσόλυμα που έχουν απομείνει δύο χιλιάδες Ορθόδοξοι πιστοί και επίσης στην Κωνσταντινούπολη που έχουν μείνει κι εκεί δύο χιλιάδες Ορθόδοξοι».
Στην ερώτηση τι θα προτείνει στη Συνέλευση, απάντησε: «Την απόρριψη του όρου Διασπορά», ενώ στην ερώτηση αν προτίθεται να προτείνει τη δημιουργία Αυτοκέφαλης Αμερικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε ότι «εάν ο Αρχιεπίσκοπος (Δημήτριος) βάλει το θέμα στην ατζέντα, θα χαρούμε να το συζητήσουμε».
Συμπλήρωσε δε, πως «δεν νομίζω πως πρέπει να βιαστούμε χωρίς προετοιμασία. Νομίζω ότι πρέπει να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή να συζητήσει πρώτα και να φέρει τα συμπεράσματά της στη Συνέλευση».
Πιστεύει ότι δεν είναι δυνατή η ανακήρυξη Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Αμερική και σε σχετική ερώτηση διερωτήθηκε «ποιος θα μας αναγνωρίσει; Οι λεγόμενες Μητέρες Εκκλησίες είναι αντίθετες σ' αυτό. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντιτίθεται, δεν μπορεί να δεχθεί τον όρο Ορθόδοξη ενότητα λόγου χάρη». Οσον αφορά το πού στέκεται ο δικός του Πατριάρχης, ο Αντιοχείας Ιγνάτιος, είπε ότι «χορεύει με τη μουσική του Πατριάρχη Βαρθολομαίου» και πρόσθεσε ότι «στο μέλλον η δημιουργία Αυτοκέφαλης Εκκλησίας είναι αναπόφευκτη διότι εδώ έχουμε δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη γενιά».
Μιλώντας για τη Συνέλευση είπε, ότι «δεν ξέρω τι θα βγει από αυτή. Μας έχουν δοθεί κάποιοι κανονισμοί. Είμαστε εδώ στην Αμερική και μας επιβάλλουν κανονισμούς από έξω. Είμαστε εδώ διακόσια χρόνια, το μέλλον της Ορθοδοξίας είναι εδώ στην Αμερική.
Πρότεινα στον Οικουμενικό Πατριάρχη να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη και να έλθουν εδώ στην Ουάσιγκτον ή στη Νέα Υόρκη και να διατηρήσει τον τίτλο του Οικουμενικός». Στην ερώτηση αν θα υπαχθείτε σ' αυτόν, είπε πως «και βέβαια θα υπαχθώ και θα έχουμε μία Ενωμένη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική με Πατριάρχη και μάλιστα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη».
Για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία εν Αμερική, γνωστή ως [OCA] (πρώην Ρωσική Μετροπόλια) είπε ότι «από το 1970 έχουν Αυτοκεφαλία, αλλά δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Μόσχα» και συμπλήρωσε «πρόκειται για μία ατυχή κατάσταση, προσπαθούν να αναγνωριστούν αλλά η Κωνσταντινούπολη και η Αντιόχεια είναι εναντίον τους, ωστόσο υπάρχουν ντε φάκτο».
Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Φίλιππος και η Αρχιεπισκοπή του είναι σε Ευχαριστιακή κοινωνία με την [OCA], ενώ στην ερώτηση «πώς γίνεται εσείς να έχετε κοινωνία και τα Πατριαρχεία να μην τους αναγνωρίζουν, δεν είναι ένα είδος υποκρισίας;», απάντησε: «Και βέβαια είναι».
Ο Μητροπολίτης Φίλιππος είπε ότι αναζητά τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και τόνισε «τον αναζητώ πολύ, εργαστήκαμε μαζί τόσα χρόνια, ήταν μεγάλος ηγέτης» ενώ χαρακτήρισε «καλή» τη σχέση του με τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.
Στην ερώτηση «ποια είναι η διοικητική δομή της Αρχιεπισκοπής σας; Είστε αυτόνομοι ή έχει ανακληθεί η αυτονομία σας;», είπε ότι «έχουμε αυτοδιάθεση» και συμπλήρωσε ότι «ο Πατριάρχης μας είναι αλλεργικός στη λέξη αυτονομία. Τον ρώτησα 'αποδέχεστε τον όρο αυτοδιάθεση;' και απάντησε 'αυτή είναι η λέξη που αναζητούσα'«.
Αναφορικά με τη θέση του για εγγάμους επισκόπους, υπογράμμισε πως «είμαι υπέρ αυτού εάν αυτή είναι η επιθυμία της Εκκλησίας».
Στην ερώτηση πώς αισθάνεται για το ζήτημα της παιδεραστίας και της ομοφυλοφιλίας στην Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Φίλιππος επεσήμανε ότι «είναι το πιο αηδιαστικό και το πιο τρομερό πράγμα και δεν υπάρχει θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία γι' αυτό». «Εχω μηδενική ανοχή», τόνισε.
- Εμφανίσεις: 31600