Εορτή Αγίου Δήμου του Νεομάρτυρος του Αλιέως

euboia-3

Για την Romfea.gr | Δημήτρης Βαφειάδης


Μέσα στη λαμπροφόρο περίοδο της Αναστάσεως εορτάζεται κατ' έτος η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Δήμου του Αλιέως, την Τετάρτη της Διακαινισήμου εκ μεταφοράς από την 10η Απριλίου ημέρα μνήμης του μαρτυρικού του θανάτου το 1763 στη Σμύρνη.

Σε ένα πανέμορφο τόπο μέσα στη φύση της Ιστιαίας Β. Ευβοίας για περισσότερο από δυο δεκαετίες πραγματοποιείται η πανήγυρις του Αγίου στο ομώνυμο Ιερό Ναό, ίσως τον μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, που βρίσκεται στο οικογενειακό κτήμα του Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, ο οποίος έφερε το όνομα του Νεομάρτυρος ως λαϊκός.

Στη φετεινή πανήγυρη συμμετείχε πλειάδα ιερέων της περιφέρειας Ιστιαίας και Αιδηψού τόσο στον εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε προεξάρχοντος του π. Δαμασκηνού.

Πλήθος πιστών της περιοχής προσέτρεξε όπως κάθε χρόνο στις λατρευτικές εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου που μαρτύρησε για τη θερμή και αταλάντευτη πίστη του στον Αναστάντα Ιησού Χριστό.

Ο Άγιος Νεομάρτυς Δήμος καταγόταν από το χωριό Οζούν Κιουπρού (Μακρά Γέφυρα) της επαρχία Αδριανουπόλεως.

Ήταν ψαράς στο επάγγελμα και εργαζόταν σε ιχθυοτροφείο της Σμύρνης, όπου ήλθε σε προστριβή με τον ιδιοκτήτη ο οποίος τον συκοφάντησε ότι δήθεν ορκίστηκε να γίνει Τούρκος.

Οδηγήθηκε με ψευδομάρτυρες στον κριτή κι αφού έμεινε αταλάντευτος στην πίστη του φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά με διάφορα μέσα.

Τον έβγαλαν τρεις φορές από τη φυλακή με σκοπό να αλλαξοπιστήσει, όμως εκείνος κάθε φορά ομολογούσε την πίστη του στον Ιησού Χριστό. Τότε καταδικάσθηκε σε θάνατο με αποκεφαλισμό, γεγονός που συνέβη την Πέμπτη 10 Απριλίου 1763.

Το λείψανό του ενταφιάσθηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου στη Σμύρνη, όπου ο τάφος του κατέστη ιερό προσκύνημα των πιστών για τους οποίους έγινε πηγή ιαμάτων.

Πολλά είναι τα θαύματα τα οποία έχουν καταγραφεί από τους χριστιανούς της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής. Κατά τη διάρκεια της εκταφής του μετά από τρία χρόνια μια άρρητη ευωδία πλημμύρησε το χώρο.

Μάλιστα όταν ο ιερομόναχος Ματθαίος ο Χίος που βοήθησε στην ανακομιδή όταν πήγε σε κάποια συνοικία της Σμύρνης μετέφερε αυτή την ευωδία στα ράσα του, γεγονός το οποίο έγινε άμεσα αντιληπτό από τους συντοπίτες του.

Η εορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Δήμου του αλιέως είναι άλλη μια απτή απόδειξη ότι ο αναστάς Κύριος τιμάται δεόντως δια των μαρτύρων του και ειδικά των νεομαρτύρων, πολλώ δε μάλλον μέσα στην αναστάσιμη περίοδο!

euboia-1

euboia-2

euboia-4

Εμφανίσεις: 19168
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!