Μεγάλη Πέμπτη στην Νέα Υόρκη

newyork-1

Αθηνά Κρικελη - Εllopia Press NY

Η Αμερική διανύει την πρώτη εβδομάδα μετά το Καθολικό Πάσχα, οι Ορθόδοξοι έλληνες και μη απανταχού θρηνούν την Σταύρωση του Κυρίου σε όλη την χώρα.

Οι ιεροί Ναοί της Νέας Υόρκης ντύθηκαν στα πένθιμα και οι καμπάνες ηχούν παράξενα μέσα στους καθημερινούς ήχους της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ.

Επιλέξαμε – ή μας επέλεξε – τον Ιερό ναό του Σωτήρος στην περιοχή Ράι της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την νεότερη πόλη της πολιτείας της Νέας Υόρκης (δημιουργήθηκε το 1942) με έντονη παρουσία Ελλήνων κυρίως δεύτερης γενεάς.

Απέχει μια ώρα από την πόλη της Νέας Υόρκης, όμως ακόμα και για τους ενορίτες της περιοχής ο εκκλησιασμός δεν είναι τόσο εύκολος μια και χρειάζεται να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να βρεθούν στον "τόπο" τους.

Φτάσαμε με τον χοράρχη Πέτρο Χατζόπουλο. Ο ναός σκοτεινός, ο χώρος στάθμευσης γεμάτος, νυχοπερπατώντας μπαίνουμε στον ναό.

Ο ιερέας Πατέρας Ηλίας Βιλής ψέλνει τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Οι εκατοντάδες πιστοί γονατιστοί συγκλονισμένοι συνπορεύονται στην πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά.

Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, και την Σταύρωση.

Επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Μόνο οι δάδες των Ευαγγελίων φωτίζουν τον Εσταυρωμένο και οι ελληνικές ψαλμωδίες καθηλώνουν την φύση. Σα να μπήκε σε παύση όλη η Οικουμένη.

Τα μάτια συνηθίζουν το σκοτάδι και το βλέμμα στέκεται στον Εσταυρωμένο! «Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας».

Είναι η στιγμή που η πομπή της Σταύρωσης στο τρεμούλιασμα των κεριών κινήται αργά και επώδυνα με τον Ιερέα να περιφέρει τον εσταυρωμένο στην αναπαράσταση της σταύρωσης. Το Θείο δράμα κορυφώνεται.

newyork-3

newyork-2

Εμφανίσεις: 10025
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!