Πουλούν ακίνητη περιουσία της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Θεόδωρος Καλμούκος / Εθνικός Κήρυκας 14:31
-
Η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, προτίθεται να πουλήσει ακίνητη περιουσία τόσο στο Οχάιο, όσο και από το ίδιο το οικόπεδό της στο Μπρουκλάιν, αν και η δεύτερη περίπτωση αναμένεται να ναυαγήσει διότι, ως λέγεται, υπάρχουν αξιωματούχοι από τον εκκλησιαστικό χώρο, αλλά και από την ίδια την Εφορία που αντιδρούν.
Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει απόπειρα και στο παρελθόν, επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου ξεπουλήματος μέρος του οικοπέδου της Σχολής για την ανέγερση διαμερισμάτων και Γηροκομείου, πλην όμως ναυάγησε την τελευταία στιγμή όταν ο «Εθνικός Κήρυξ» αποκάλυψε ότι η εταιρεία που διαπραγματευόταν την αγορά της ακίνητης περιουσίας της Σχολής είχε κηρύξει ή βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Σύμφωνα με απόρρητη αλληλογραφία που έχει περιέλθει στην κατοχή του «Εθνικού Κήρυκα», ο αντιπρόεδρος της Εφορίας, Τόμας Λέλον, ο οποίος στη δεκαετία του 1970 διετέλεσε επί δέκα και πλέον έτη πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής, συγκαλεί την Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 2 η ώρα το απόγευμα, σε κοινή τηλεφωνική συνδιάσκεψη τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο πρόεδρο της Εφορίας, τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, τα μέλη της Εφορίας και της εκτελεστικής της επιτροπής «για την πώληση ακίνητης περιουσίας της Σχολής στο Οχάιο και πιθανώς πώληση από το οικόπεδο της Σχολής στο Μπρουκλάιν».
Αναγράφεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα που στάλθηκε από τον κ. Λέλον, την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010, πως «η ατζέντα για την τηλεφωνική μας συνδιάσκεψη θα περιοριστεί σε τρία θέματα: 1) Επαναβεβαίωση της έγκρισης να τεθεί η περιουσία του Οχάιο προς πώληση. 2) Εγκριση να τεθεί τεμάχιο οικοπέδου αποτελούμενο 6.89 έκρες, γνωστό ως περιουσία Μπαρλέτα, προς πώληση και 3) Εγκριση του πενταετούς οικονομικού σχεδίου λειτουργίας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής».
Τονίζεται ότι η λεγόμενη περιουσία Μπαρλέτα, η οποία αποτελείται από 7 έκρες οικόπεδο και μεγάλη οικία εντός αυτού και τα οποία βρίσκονται εν αγαστή συνδεδεμένα με το υπόλοιπο οικόπεδο της Θεολογικής Σχολής προς την μεριά του προαστίου Τζαμέικα Πλέιν, αγοράσθηκε πριν από πέντε χρόνια, το έτος 2005, με τον σκοπό αρχικά να γίνει η οικία του προέδρου της Σχολής, πλην όμως όπως δείχνουν τα πράγματα δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Στο υπόμνημα αναφέρεται πως «στην τηλεφωνική συνδιάσκεψη της 29ης Ιουλίου, 2010, η Εφορία προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους που έχει θέσει η τράπεζα Citizens Bank αναφορικά με την ανανέωση της πιστοληπτικής δυνατότητας της Σχολής η οποία τελειώνει τον Νοέμβριο του 2010, η Εφορία πρέπει να ψηφίσει δύο προτάσεις και να εγκρίνει το πενταετές οικονομικό σχέδιο λειτουργίας».
Ανάμεσα στα πρακτικά της συνεδρίασης της Εφορίας της Σχολής της 14ης Μαΐου 2010, αναφέρεται ότι, «πρόταση την οποία έκανε δεόντως ο Ρόμπερτ Μπαδάβας και την ενίσχυσε με δεύτερη γνώμη-προτροπή του ο Τζον Παναγάκος, ψηφίσθηκε ομόφωνα να υιοθετηθεί το ακόλουθο ψήφισμα, το οποίο ήδη εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή: «Οπως ο πρόεδρος και ο γενικός οικονομικός διευθυντής, ενεργώντας με την εξουσιοδότηση της Εφορίας και την καθοδήγηση του αντιπροέδρου και του ταμία της, εξουσιοδοτούνται να χρησιμοποιήσουν την κρίση και τις καλύτερες προσπάθειές τους εξ’ ονόματος της εταιρείας (corporation της Σχολής) να βάλουν προς πώληση την ακίνητη περιουσία της στη διεύθυνση 6247 Canton Road και 6253 Canton Road στην πόλη Malvern, του Οχάιο, η αξία της οποίας έχει εκτιμηθεί προς 1.1 εκατομμύρια δολάρια, μέσω κτηματομεσίτη από τις 15 Ιουλίου, 2010. Οποιαδήποτε συμφωνία αγοραπωλησίας οφείλει να διαπραγματευθεί με τα ισχύοντα στην αγορά ακινήτων και της οποίας η τελική έγκριση εναπόκειται από την ψήφο της Εφορίας της Σχολής».
Στο υπόμνημα αναφέρεται επίσης πως «μία δεύτερη πρόταση έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εφορίας στις 14ης Μαΐου, 2010. Η πρόταση συζητήθηκε και κατόπιν τέθηκε σε αναμονή (tabled). Η Εφορία πρέπει να ξανασκεφθεί την πρόταση και να εγκρίνει την υιοθέτησή της. Η πρόταση ήταν η ακόλουθη: «Οπως ο πρόεδρος και ο γενικός οικονομικός διευθυντής, ενεργώντας με την εξουσιοδότηση της Εφορίας και την καθοδήγηση του αντιπροέδρου και του ταμία της, εξουσιοδοτούνται να χρησιμοποιήσουν την κρίση και τις καλύτερες προσπάθειές τους εξ’ ονόματος της εταιρείας (corporation της Σχολής) να βάλουν προς πώληση μέσω κτηματομεσίτη την ακίνητη περιουσία αποτελούμενη από 6.89 έκρες οικοπεδικής έκτασης επί της οποίας υπάρχει μονοκατοικία, στη διεύθυνση 150-156 Prince Street, στο Τζαμέικα Πλέιν, περιφέρεια Βοστώνης, στην κομητεία του Σάφολκ Μασαχουσέτης, η οποία έχει εκτιμηθεί προς 4.4 εκατομμύρια δολάρια. Να ανατεθεί προς πώληση μέσω κτηματομεσίτη μέχρι τις 15 Αυγούστου, 2010. Οποιαδήποτε συμφωνία αγοραπωλησίας οφείλει να διαπραγματευθεί με τα ισχύοντα στην αγορά ακινήτων και της οποίας η τελική έγκριση εναπόκειται από την ψήφο της Εφορίας της Σχολής».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, 2010, με το γραφείο του προέδρου της Σχολής, ιερέα Νικόλαου Τριανταφύλλου, η γραμματέας του, η κ. Τζοάν Μπάκα, είπε ότι βρισκόταν εκτός της Σχολής και αναμενόταν να επιστρέψει την Τρίτη ή Τετάρτη. Ο π. Τριανταφύλλου δεν είχε ανταποκριθεί στο μήνυμα του «Ε.Κ.» μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η ανά χείρας έκδοση.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Εφορίας της Σχολής, Τόμας Λέλον, παραχώρησε στον «Ε.Κ.» την ακόλουθη συνέντευξη:
«Εθνικός Κήρυκας»: Γιατί η Σχολή σκέπτεται να πουλήσει την ακίνητη περιουσία της γνωστή ως περιουσία Μπαρλέτα;
Λέλον: Δεν έχουμε συνεδριάσει ακόμα, εννοώ η Εφορία κι αυτό που απαιτείται είναι η έγκριση της Εφορίας πρώτον για να βάλουμε προς πώληση την ακίνητη περιουσία στο Οχάιο, η οποία είναι περίπου εκατό έκρες και η οποία δωρήθηκε πρόσφατα στη Σχολή και δεύτερον ένα μέρος (στο χώρο της Σχολής) γνωστό ως περιουσία Μπαρλέτα περί τις 6.8 έκρες. Αυτό είναι ένας οικονομικός ελιγμός (financial maneuver) για να εξασφαλιστεί η ανανέωση της πιστοληπτικής μας δυνατότητας με την τράπεζα η οποία λήγει τον Νοέμβριο. Οποιαδήποτε σοβαρή προσφορά για την αγορά περιουσίας της Θεολογικής Σχολής πρέπει να εγκριθεί από την Εφορία.
«Ε.Κ.»: Εχει κάνει η Σχολή τίποτε με αυτή την περιουσία Μπαρλέτα τα τελευταία πέντε χρόνια; Υπάρχει και το σπίτι σ’ αυτό το οικόπεδο.
Λέλον: Το σπίτι έχει χρησιμοποιηθεί για συνεδριάσεις και μερικές φορές για επισκέπτες. Καθώς μιλούμε τη στιγμή αυτή καταβάλλονται προσπάθειες για σημαντική χρηματοδότηση, για σημαντική χρήση της οικίας. Εάν έχεις ένα κομμάτι ακίνητης περιουσίας το οποίο έχει σπίτι επάνω, χρειάζεσαι χρηματοδότηση. Υπάρχουν πολλές υποδείξεις για την χρήση του, αλλά το θέμα είναι να βρεθεί χρηματοδότηση να αναλάβει αυτές τις όποιες χρήσεις.
«Ε.Κ.»: Πόσα χρήματα χρωστά η Σχολή για την περιουσία Μπαρλέτα;
Λέλον: Ο ακριβής αριθμός είναι περί τα πέντε εκατομμύρια δολάρια.
«Ε.Κ.»: Τελικά ήταν καλή κίνηση από μέρους της Σχολής αυτή η αγορά της περιουσίας Μπαρλέτα πριν πέντε χρόνια;
Λέλον: Νομίζω ήταν για το μέλλον του ιδρύματος, καθότι η περιουσία βρίσκεται εν αγαστή με το οικόπεδο της Σχολής θα ήταν ένα σπουδαίο κεφάλαιο, διότι η περιουσία εμπλουτίζει την όλη ακίνητη περιουσία της Σχολής για το μέλλον.
Αυτές είναι επιλογές που σκεπτόμαστε, δεν έχουμε λάβει απόφαση και αμφιβάλλω αν θα κινηθούμε να την πουλήσουμε αυτή την περιουσία. Νομίζω ότι αυτή που πουλήσουμε είναι η ακίνητη περιουσία του Οχάιο.
«Ε.Κ.»: Τι είναι αυτή η περιουσία του Οχάιο;
Λέλον: Είναι οικόπεδο το οποίο δωρήθηκε στη Σχολή.
«Ε.Κ.»: Πώς πηγαίνουν τα οικονομικά της Σχολής;
Λέλον: Ως συνήθως, διακινούμε τα ύδατα. Η μεγαλύτερη δυσκολία για το ίδρυμα είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο αποθεματικό κεφάλαιο, το οποίο θα εγγυάται τα λειτουργικά έξοδά του. Οταν κάποιος προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτά τα κεφάλαια πηγαίνοντας προς αναζήτηση πόρων έξω, όπως κάνομε πολλοί από εμάς, δεν λαμβάνομε πάντοτε το μέγεθος των ποσών που απαιτούνται για την καθιέρωση ενός κληροδοτήματος. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε εκατό εκατομμύρια δολάρια κι έχομε πολύ δρόμο μπροστά μας.
«Ε.Κ.»: Πριν μερικούς μήνες η Εφορία σύστησε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο είτε να προαχθεί το Ελληνικό Κολέγιο, είτε να κλείσει. Θα σχολιάζατε;
Λέλον: Η επιλογή για το κλείσιμο του Κολεγίου απλώς αναφέρθηκε από την Εφορία στο πλαίσιο της συζήτησης του στρατηγικού προγραμματισμού, κι αυτή η επιλογή απορρίφτηκε αμέσως.
Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι να επισημάνουμε ποια είναι η παρούσα κατάσταση και κατόπιν να αναπτύξουμε ένα όραμα τι θέλουμε να γίνει το ίδρυμα και πώς πηγαίνει κάποιος από εδώ που είναι, εκεί που πρέπει να είναι.
«Ε.Κ.»: Τελικά τι θα κάνετε με το Ελληνικό Κολέγιο;
Λέλον: Δεν έχομε αποφασίσει ακόμα. Αυτό που είναι σπουδαίο είναι ότι θα μας επισκεφθούν Ακαδημαϊκές Αρχές χορήγησης ακαδημαϊκής αναγνώρισης τον Νοέμβριο του 2011 και νομίζω ότι μέχρι τότε θα έχομε ένα σχέδιο που θα έχομε αρχίσει να το εφαρμόζουμε.
«Ε.Κ.»: Πού θέλετε να βρίσκονται το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή σε πέντε χρόνια από τώρα;
Λέλον: Θέλουμε να είμαστε κορυφαίο ίδρυμα ανώτατης Παιδείας, το οποίο να είναι αφοσιωμένο στη διατήρηση και προαγωγή της αγίας μας Πίστης και της χώρας μας και να είναι σε θέση να εξασφαλίζει της Ελληνική μας Κληρονομιά και την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη. Εχομε τις αξίες και τα ιδανικά σχεδόν τριών χιλιάδων ετών και επιθυμούμε να είμαστε ο χώρος όπου αυτές οι αρχές μεταγγίζονται στις γενιές που ακολουθούν.
Ταυτόχρονα θέλουμε να είμαστε σε θέση να εκπαιδεύουμε άνδρες για την ιεροσύνη, καθώς και άνδρες και γυναίκες για να γίνουν οι ηγέτες της Πίστης μας ανά την χώρα, αν όχι και σ’ όλο τον Κόσμο.
- Εμφανίσεις: 50476