Εκοιμήθη ο πρωτοψάλτης Βασίλειος Νόνης

ImageΕκοιμήθη σήμερα Κυριακή,  1 Αυγούστου 2010 ο πρωτοψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος της Βυζαντινής μουσικής Βασίλειος Νόνης.

Να αναφερθεί, ότι η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010 στο Κοιμητήριο του Χαλανδρίου  στις  17:30.

Ο Βασίλειος Νόνης γεννήθηκε στο Πορτοχέλι Αργολίδος. Το δημοτικό σχολείο τελείωσε στην Κύμη Ευβοίας, ενώ το Γυμνάσιο στη Χίο, κοντά στον μακαριστό Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη.

Από μικρός έψαλλε ως κανονάρχης στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Μετά το Γυμνάσιο ενεγράφη στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και στη Μουσική Σχολή του Σίμωνος Καρά. Υπήρξε μαθητής των Θ. Χατζηθεοδώρου, Σ. Καρά και Ν. Στεφανίδη στο Ψαλτήριο (Κανονάκι).

Τίτλοι Μουσικών Σπουδών.

Από την Σχολή Εθνικής Μουσικής του Σ. Καρά, όπου φοίτησε επί εικοσαετίαν, έλαβε  τέλεια κατάρτιση στην ελληνική μουσική από τον σοφό διδάσκαλο.

Από το Ελληνικό Ωδείο έλαβε:

α) Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής

β) Πτυχίον Ωδικής

γ) Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου Βυζ. Μουσικής

δ) Πτυχίον Αρμονίας.

Πρωτοψάλτης

Ως πρωτοψάλτης ο Βασ.Νόνης διηύθυνε Βυζαντινή χορωδία από το 1970, απαρτιζόμενη από μαθητές του και έψαλλε στους Ι.Ναούς: Αγ.Φωτεινής Ιλισσού (1962), Κοιμήσεως Θεοτόκου Πολυγώνου (1966), Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν.Φιλαδέλφειας (1986), Αγ.Γεωργίου Διονύσου (1990).

Έψαλλε, επίσης, εις πανηγύρεις Ι.Ναών, Πειραιώς, Αργολίδος, Τριπόλεως, Μεσσηνίας, Μεσολογγίου, Χίου, Πάρου, Μαντινείας, Κυνουρίας, Καρδίτσης, Εδέσσης, Καρύστου, Σκύρου, Φθιώτιδος, Ηρακλείου Κρήτης, Αττικής, Αγρινίου, Ιωαννίνων και Μεγαρίδος. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Θρ. Στανίτσα.

Διδασκαλία Βυζαντινής Μουσικής.

Μετά την περάτωση των σπουδών του, δίδαξε επί τετραετία στη Σχολή Εθνικής Μουσικής με διευθυντή τον Σίμ.Καρά. Αργότερα ανέλαβε την διεύθυνση της Μουσικής Σχολής του Ιδρύματος Π.Ζήση στο Χαλάνδρι Αττικής.

Από το 1980 εδίδασκε στο Ωδείο Ν.Σκαλκώτας στην Αθήνα και, κατ' οίκον, Ανώτερα Θεωρητικά, Σύνθεση, Ορθογραφία, Παπαδική και Καλοφωνία.

Επίσης δίδασκε το ελληνικό όργανο Ψαλτήριο (Κανονάκι), δημοτικά τραγούδια και βυζαντινά ενόργανα.

Εμφανίσεις: 55187
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!