Κόντρες μητροπολιτών για τα 4 στρέμματα στη Βουλιαγμένη
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 22 Αυγούστου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Μαρία Παπουτσάκη / Ελευθεροτυπία 15:08
-
Πληθαίνουν οι φωνές μητροπολιτών που ζητούν από τον αρχιεπίσκοπο να συζητηθεί η υπόθεση της πώλησης του «φιλέτου» 4 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, για την οποία έχει ασκηθεί δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις.
Ο δικαστής διαβίβασε την υπόθεση για περαιτέρω έρευνα στην τακτική ανάκριση. Τα κακουργήματα αφορούν πράξεις απιστίας σε βάρος ΝΠΔΔ, συνέργεια στην απιστία, ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα και ψευδή βεβαίωση σε βάρος της Εκκλησίας.
Η υπόθεση που προκαλεί τριγμούς στην Ιεραρχία, έχει στο επίκεντρο την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), η οποία πούλησε έναντι 14 εκατ. ευρώ σε έναν υπάλληλο του δήμου Βουλιαγμένης (οδοκαθαριστή) ο οποίος είχε καταπατήσει την έκταση, χωρίς προηγουμένως να προβεί σε δημόσιο διαγωνισμό. Η έκταση μεταβιβάστηκε στη συνέχεια σε τρεις offshore εταιρείες, έναντι, αυτή τη φορά, 15,5 εκατ. ευρώ.
Ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, από τους εμπειρότερους στα οικονομικά της Εκκλησίας, ήταν ο πρώτος που αντέδρασε και μάλιστα ζήτησε εγγράφως από τον αρχιεπίσκοπο διευκρινίσεις.
Ο κ. Προκόπιος μιλώντας στην «Κ.Ε.» είπε:
«Ανησυχία, προβληματισμό και σκεπτικισμό προκαλούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση. Πρακτικές σαν αυτές εδώ και πάνω από δώδεκα χρόνια είχαν σταματήσει. Η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας, με την επίκληση διαφόρων προσχηματικών λόγων, δεν επιτρέπεται γιατί έτσι θα επανέλθουμε σε τακτικές παλαιοτέρων χρόνων. Διατηρώ την γνώμη ότι όλα αυτά θα συζητηθούν αναπόφευκτα και με την πρέπουσα σοβαρότητα στην τακτική ιεραρχία του Οκτωβρίου, αφού στο εν τω μεταξύ διάστημα υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες για νέα εκποίηση και πάλι στη Βουλιαγμένη».
Η υπόθεση αγγίζει ευθέως το πρόσωπο του ίδιου του αρχιεπισκόπου, αλλά και τους συνοδικούς ιεράρχες, αφού είχε φθάσει και είχε συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο στις 25 Αυγούστου 2009. Τότε οι ιεράρχες που είχαν μελετήσει όλα τα έγγραφα και τις αναφορές του γενικού διευθυντή της ΕΚΥΟ Α. Ζαμπέλη, όχι μόνον δεν φρέναραν την υπόθεση, αλλά ενέκριναν όλους τους χειρισμούς, ως επωφελείς για την Εκκλησία.
Ο πρόεδρος των Οικονομικών Υπηρεσιών, μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, μίλησε στην «Κ.Ε.» πρώτη φορά σχετικά με το θέμα και τόνισε: «Το ζήτημα της συμβιβαστικής εκποιήσεως ακινήτου της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη, που κατεπατείτο επί δεκαετίες, είναι γνωστό και έχει εξαντληθεί πλήρως, ως προς την κανονικότητα των διαδικασιών και την ωφελιμότητα του αποτελέσματος της εκποιήσεως αυτής για την Εκκλησία, από τα αρμόδια όργανα Αυτής, που κατά το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας διοικούν και διαχειρίζονται την περιουσία Της.
Το όλο θέμα της πωλήσεως έχει εγκριθεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο πριν και μετά από τη διενέργεια της σχετικής πωλήσεως, για την οποία ετελέσθησαν όσα ο νόμος προβλέπει αλλά και τα Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, Ολομέλεια Συμβουλίου Επικρατείας, Ολομέλεια του Αρείου Πάγου) έχουν κρίνει ως νόμιμα. Συνεπώς για την Εκκλησία ζήτημα απιστίας των οργάνων Της, επί του ζητήματος αυτού, δεν τίθεται.
Αντιθέτως δε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη Της προς τα κληρικά και μη μέλη Της, που χειρίστηκαν τα σχετικά ζητήματα. Αναμένω δε, με εμπιστοσύνη προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, το πόρισμα της δικαστικής διερευνήσεως του θέματος, που ασφαλώς θα αναδείξει τις ευθύνες και τα συμφέροντα όσων ανεκίνησαν το ζήτημα. Με την ευκαιρία, επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι το εκκλησιαστικό έργο, φιλανθρωπίας και κοινωνικής ωφελιμότητας, είναι αδύνατο να υπάρξει χωρίς την αυτονόητη αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για την άντληση των σχετικών πόρων, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του έργου, το οποίο έχουμε υποσχεθεί».
Οπως επισημαίνουν ιεράρχες, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Εκκλησίας είναι οι καταπατητές, οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν από ακίνητά της ακόμη και μετά από δικαστικές αποφάσεις έξωσης. Ετσι, καταβάλλονται προσπάθειες, συνεχώς, να εξασφαλισθούν με κάθε τρόπο η περιουσία και τα έσοδα της διοίκησης της Εκκλησίας, που ειδικά φέτος έχουν μειωθεί αισθητά αφού υπάρχει έλλειμμα 8 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, ενώ αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο εξαιτίας της παρακράτησης 20% φόρου επί των ενοικίων και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
- Εμφανίσεις: 59726