Ο Ε. Μπαγίς διαψεύδει τα περί συμφωνίας Πατριάρχη και Ερντογάν
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την ΑΠΕ - ΜΠΕ 15:30
-
Σε αποκλειστικές του δηλώσεις προς την τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν", ο Μπαγίς είπε ότι "δεν παίρνουμε στα σοβαρά τέτοιες ειδήσεις. Οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν προβαίνει σε μυστικές διαπραγματεύσεις με κανέναν".
Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο κ. Ερντογάν "κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον περασμένο Μάΐο, διατύπωσε ξεκάθαρα τις απόψεις του και ερωτηθείς εάν αναγνωρίζει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου είπε ότι αυτό δεν ενοχλούσε τους πρόγονούς μου και συνεπώς δεν ενοχλεί κι εμένα".
Ο Ε. Μπαγίς σημείωσε ότι "έχει σημασία το γεγονός ότι σε μια περίοδο που αναπτύσσονται οι τουρκοελληνικές σχέσεις, ο τύπος αντί να υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή, δημοσιεύει ειδήσεις που προκαλούν αμφιβολίες".
Τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφερθεί χτες στο εν λόγω δημοσίευμα στην Αθήνα, περί συμφωνίας για αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα θέματα αυτά και σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο τουρκικό περιοδικό "Κριτέρ", που διανεμήθηκε σήμερα με την εφημερίδα "Ραντικάλ".
Σε ερώτηση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή είπε ότι "το θέμα αυτό είναι στην ατζέντα μας. Δεν κλείσαμε εμείς τη σχολή. Αυτή έκλεισε με απόφαση δικαστηρίου.Συνεχίζουμε να ερευνούμε το θέμα για το αν οι αλλαγές που έγιναν, μετά τη δικαστική αυτή απόφαση, στο Σύνταγμα και τους νόμους, είναι αρκετές για την επαναλειτουργία. Παρ' ότι δεν είναι ζήτημα αμοιβαιότητας, ωστόσο πιστεύω ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα βήματα που θα κάνουμε ταυτόχρονα με την Ελλάδα".
Ο τούρκος Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι "εάν εμείς δείξαμε ανοχή στο γεγονός ότι μετά από 88 χρόνια έκαναν στη Σουμελά προσευχή για την ειρήνη, αν στις 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει λειτουργία, μετά από 112 χρόνια, στην εκκλησία στο Άκνταμαρ, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσουν τα τεμένη που είναι κλειστά στην Αθήνα και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Αυτό πιστεύω ότι είναι ανάγκη, που πηγάζει όχι μόνο από τις ανάγκες των εκατοντάδων ελλήνων πολιτών, αλλά και από τις ανάγκες εκατομμυρίων μουσουλμάνων που επισκέπτονται την Ελλάδα και τον πλούσιο πολιτισμό της Ελλάδας, που καυχιέται ότι είναι λίκνο της Δημοκρατίας".
- Εμφανίσεις: 37266
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
Follow @Romfea_gr