Διχασμένη η γνώμη των κληρικών για το μουσουλμανικό τέμενος

ImageΔιχασμένη εμφανίζεται η γνώμη των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σε έρευνα του «Εθνικού Κήρυκα» για την προοπτική ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα πλησίον στο «Σημείο Μηδέν» του τρομοκρατικού πλήγματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μερικοί είναι κάθετα αρνητικοί σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ άλλοι δέχονται ότι διατηρούν οι μουσουλμάνοι το δικαίωμα να έχουν το δικό τους τόπο λατρείας, όχι όμως πλησίον του «Σημείου Μηδέν», το οποίο μάλιστα χαρακτήρισαν ως «ιερό τόπο».

Τονίζεται ότι αρκετοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την καθυστέρηση της επανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου, αναφέροντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να οικοδομηθεί πρώτα απ’ όλα ο ναός, κι έπειτα όλα τα άλλα».

Από την άλλη μεριά, όλοι σχεδόν οι ερωτηθέντες αντιπροσωπευτικά από διάφορες πόλεις και πολιτείες της Αμερικής καταδίκασαν την εξαγγελία και πρόθεση του πάστορα Τζέρη Τζόουνς από τη Φλόριδα να παραδώσει στην πυρά το Κοράνιο. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος εξέφρασε την άποψη ότι η περίπτωσή του χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας.

Μιλώντας για το τέμενος και συγκεκριμένα στην ερώτηση ποια είναι η γνώμη του για την ανοικοδόμηση του ισλαμικού τεμένους στη Νέα Υόρκη, πλησίον του «Σημείου Μηδέν», ο κ. Γεράσιμος είπε: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας πω για τον Αγιο Νικόλαο, διότι είναι θέμα που έπρεπε να είχε λυθεί πριν από πολύ καιρό, αλλά δεν έχει λυθεί δυστυχώς και πρέπει να υπάρξει υπεύθυνη ανταπόκριση στα αιτήματά μας από την Πολιτεία. Οσον αφορά το μουσουλμανικό τέμενος, οι άνθρωποι αυτοί έχουν το δικαίωμα όπως έχουμε όλοι μας. Το ερώτημα είναι: άραγε είναι ο κατάλληλος τόπος εκεί;» και συμπλήρωσε «όσον αφορά τον πάστορα πρέπει να πάει σε κάποιον ψυχίατρο».Image

Ο π. Εμμανουήλ Κλάψης, καθηγητής της Σχολής, είπε: «Εγώ πιστεύω απόλυτα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να επικοινωνεί με τον Θεό με την γλώσσα και με την παράδοση με την οποία πιστεύει. Τα ιερά σύμβολα όλων των θρησκειών θα πρέπει να γίνονται σεβαστά σε μία πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική κοινωνία, αλλιώς θα έχουμε βίαιες συγκρούσεις οι οποίες δεν προάγουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία των ανθρώπων». Πρόσθεσε ακόμα, πως «η κίνηση του πάστορα είναι όχι απλώς ακραία, αλλά αποτροπιαστική και απαράδεκτη».

Ο Μητροπολίτης Πιτσβούργου Μάξιμος τόνισε πως «είμαι εναντίον της ανοικοδόμησης όχι για λόγους θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά ανάξιας θεωρήσεως του προβλήματος. Να χτίσουν το τέμενός τους αλλά όχι απαραιτήτως στο ‘Σημείο Μηδέν’».

Αναφορικά με την καύση του Κορανίου είπε, ότι «δεν είναι σωστό να καεί κανένα βιβλίο, ούτε καν κάποιο βιβλίο το οποίο θεωρούμε επιβλαβές, διότι το να κάνουμε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν έχομε δύναμη να κάνουμε κάτι καλύτερο από ό,τι προτείνει το βιβλίο αυτό που εμείς καταδιώκουμε».

Ο π. Φραγκίσκος Μαραγκός από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης είναι «ουδέτερος στο θέμα του τεμένους», ενώ για την καύση του Κορανίου υποστήριξε πως «είναι ακατάλληλη κίνηση, πρέπει να έχουμε ανεκτικότητα και σεβασμό για τα θρησκευτικά σύμβολα των άλλων».

ImageΟ π. Εμμανουήλ Μεταξάς από το Γουότερτάουν Μασαχουσέτης ανέφερε ότι «οι μουσουλμανικές χώρες απαγορεύουν ήθη και έθιμα της Χριστιανικής μας Πίστης που έχουμε εμείς εδώ, κι έτσι να τους απαγορεύουμε κι εμείς εδώ να κάνουν τα δικά τους. Δεν θέλουν τις εκκλησιές μας εκεί, να μην τους επιτρέπουμε να κάνουν τζαμιά εδώ», ενώ για την καύση του Κορανίου υπογράμμισε ότι «θα φέρει καταστροφή αν γίνει».

Ο π. Νικόλαος Καστανάς από το Αρλιγκτον Μασαχουσέτης είπε ότι «η κάθε θρησκεία έχει το ελεύθερο να κτίσει ελεύθερα. Ταυτοχρόνως πιστεύω η ανοικοδόμηση να γίνει σε άλλο σημείο». Για την καύση του Κορανίου σχολίασε πως «είναι απαράδεκτη κίνηση, τι θα λέγαμε αν οι μουσουλμάνοι έκαιγαν την Καινή Διαθήκη;».

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρότσιος από τη Φιλαδέλφεια είπε, ότι «έχουν το δικαίωμα να χτίσουν, αλλά δεν είναι σωστή κίνηση από ψυχολογικής και συναισθηματικής πλευράς για τον αμερικανικό λαό». Αναφορικά για την καύση του Κορανίου πιστεύει, πως «αυτό είναι απαράδεκτο, θυμίζει μεσαίωνα».

Ο π. Παναγιώτης Ρίζος από το Γούμπερν της Μασαχουσέτης είπε, ότι «δεν είναι πρέπον να χτιστεί εκεί μουσουλμανικό τέμενος. Κατ’ αρχήν η προτεραιότητα της Αμερικής πρέπει να είναι να ξανακτιστεί η Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η ανοικοδόμηση τεμένους είναι μάλλον σκάνδαλο για το λαό, έχομε τραβήξει τόσα δεινά από τους μουσουλμάνους, είναι τρόπον τινά επιβράβευση των έργων τους». Για την καύση του Κορανίου είπε: «Νομίζω ότι έχει προσωπικό πρόβλημα ο άνθρωπος, τα άκρα δεν βοηθούν μία λεπτή κατάσταση και δίνει έναυσμα για χειρότερα κακά».

Ο π. Μιχαήλ Βαρβαρέλης από το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας πω ότι εμένα με απασχολεί πάρα πολύ που ακόμα ο Αγιος Νικόλαος δεν έχει στηθεί εκεί που έπρεπε να ήταν και είναι ο ιερός μας τόπος.

Πιστεύω ότι το τέμενος αυτό δεν είναι ανάγκη να ανοικοδομηθεί εκεί κοντά σ’ αυτό το σημείο που είναι συναισθηματικά φορτισμένο για όλους τους Αμερικανούς, θα μπορούσε να χτισθεί κάπου αλλού», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση του πάστορα «άστοχη» και πως «δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό».Image

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθόνικος Γουίλσον από το Κόνκορντ του Νιου Χαμσάιρ τόνισε ότι «προτού χτιστεί οτιδήποτε άλλο πρέπει να ανοικοδομηθεί ο Αγιος Νικόλαος πρώτα διότι βρισκόταν εκεί» και πρόσθεσε πως «δεν πιστεύω ότι το μουσουλμανικό τέμενος πρέπει να χτιστεί πλησίον στο ‘Σημείο Μηδέν’. Αν χρειάζονται τέμενος ας το κτίσουν, αλλά όχι σ’ αυτό το σημείο». Για την καύση του Κορανίου είπε, ότι «είναι λάθος, δεν θα κάψεις το ιερό βιβλίο κάποιου άλλου. Μπορεί να μην συμφωνεί κάποιος με τα διδάγματα του Κορανίου, αλλά δεν μπορείς να κάψεις ποτέ τα ιερά βιβλία κάποιας άλλης θρησκείας». Και συμπλήρωσε: «Νομίζω πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για τους στρατιώτες μας που βρίσκονται εκτός Αμερικής, αλλά μπορεί να προκαλέσει και βία εντός των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο π. Μιλτιάδης Ευθυμίου από τη Νέα Υόρκη, είπε ότι «το τέμενος δεν πρέπει να χτιστεί εκεί σ’ αυτόν τον χώρο διότι υπάρχουν άνθρωποι θύματα που πέθαναν εκεί, είναι ένας ιερός τόπος» και διερωτήθηκε «γιατί να χτιστεί το μουσουλμανικό τέμενος τη στιγμή που δεν έχει χτιστεί ακόμα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου;».

Αναφορικά με την καύση του Κορανίου τόνισε πως «αυτό είναι απαράδεκτο κι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται. Πρώτον, δεν μπορούμε να ανεχθούμε την καύση του Κορανίου όπως δεν θα θέλαμε κανείς να κάψει την Αγία Γραφή και δεύτερον μπαίνουν οι στρατιώτες μας σε διακινδύνευση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν». Σημείωσε ακόμα, πως «δεν νομίζω ότι πρέπει κανείς να δίνει σημασία σ’ αυτόν τον πάστορα που έχει 20-25 ενορίτες και αναζητά προβολή μερικών λεπτών».

Ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος από το Παράμους της Νέας Ιερσέης είπε: «Σε γενικές γραμμές κι οι μουσουλμάνοι έχουν δικαιώματα, αλλά να μην χτιστεί σ’ αυτό το σημείο διότι θα είναι πρόκληση». Αναφορικά με τον πάστορα είπε, ότι «αυτός θέλει να ακουστεί, αυτά είναι ακρότητες που δεν ωφελούν».

Ο π. Γεώργιος Καλούδης από το Σικάγο, ανέφερε πως «δεν πρέπει να χτιστεί τέμενος εκεί. Δεν φτάνει που μας σκότωσαν τόσες οικογένειες και προκάλεσαν τόσο πόνο» και συμπλήρωσε «θέλουν να επιβληθούν με αυτόν τον τρόπο οι μουσουλμάνοι».

Ο π. Αστέργιος Γεροστέργιος από το Κέιμπριτζ είναι «αντίθετος διότι αν χτισθεί θα είναι μία επιβράβευση των φονιάδων των τριών χιλιάδων Αμερικανών» και συμπλήρωσε «ας το χτίσουν όπου αλλού θέλουν». Για την κίνηση του πάστορα επεσήμανε πως «αυτά είναι απλώς διαφημίσεις, ανοησίες άνευ σημασίας».

Εμφανίσεις: 54820
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!