Αντιδράσεις πιστών στο Ηράκλειο για διάκονο που κατηγορείται για εμπόριο οστών
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Νέα Κρήτη / 14:19
-
Από... κοιμητήρια (!) και όχι από ναούς και μοναστήρια προέρχονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οστά και τα κρανία που βρήκε η Αστυνομία τον περασμένο Μάιο στο διαμέρισμα του διακόνου της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου - ο οποίος βρίσκεται και λειτουργεί τις τελευταίες μέρες σε διάφορες ενορίες του Ηρακλείου προκαλώντας την αντίδραση των πιστών.
Αυτό προκύπτει από μια σημαντική μαρτυρία που αποκαλύπτει η "Ν. Κρήτη" σήμερα.
Οι χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας μας προκάλεσαν άμεσα την έκδοση ειδικής εγκυκλίου του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, που απευθύνεται προς τους εφημέριους όλων των ενοριών του Ηρακλείου και η οποία αναφέρει ότι ο φιλοξενούμενος διάκος μπορεί μεν να λειτουργεί στις εκκλησίες τους, αφού όμως προηγουμένως οι αρμόδιοι ιερείς ενημερώσουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.
Κι τούτο διότι ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος αναίρεσε την απόφαση αργίας για το συγκεκριμένο διάκο.
Το θλιβερό συμπέρασμα που βγαίνει απ' όλα αυτά είναι ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τις σοβαρές κατηγορίες που τον βαρύνουν, με μόνη διαφορά τη διαπίστωση της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου ότι τα κόκκαλα και τα κρανία που βρήκε η Αστυνομία στο διαμέρισμα του διάκου και στις βαλίτσες του φερόμενου ως συνεργού του Ελβετού δεν έχουν αφαιρεθεί από εκκλησίες και από μοναστήρια και φαίνεται να προέρχονται από... κοιμητήρια της περιοχής!
«Μακριά από μας κι όπου θέλεις πήγαινε. Βρες άλλη Μητρόπολη να λειτουργείς. Στο καλό και καλή τύχη», είναι η λογική που διέπει την πράξη του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου να ανακαλέσει την απόφαση αργίας, ώστε να μπορεί ο διάκος αυτός, ερχόμενος στο Ηράκλειο, να λειτουργεί στις εκκλησίες, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μέχρι πότε όμως ίσχυε η απόφαση της αργίας;
Η αργία ίσχυε μέχρι να γίνει η δίκη. Κι όμως ανακλήθηκε. Και βέβαια, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, γνωστός για τις ευαισθησίες του και προκειμένου να βοηθήσει τον 24χρονο διάκο, η οικογένεια του οποίου μένει στο Ηράκλειο, πετάει τώρα το μπαλάκι στο Μητροπολίτη Μακάριο, γράφοντας στη χθεσινή εγκύκλιο ότι, αφού εκείνος παίρνει πίσω την αργία, «εμείς δεν μπορούμε να του κλείσουμε την πόρτα».
Κάτι που είχε δηλώσει μιλώντας και στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι ο διάκος έχει έρθει προσωρινά στην Κρήτη και θα επιστρέψει στη Μητρόπολη όπου ανήκει. Αλλά ο εκπρόσωπος τού εκεί Μητροπολίτη μάς είπε χθες ότι ο διάκος έφυγε από τη Μητρόπολή του και ήρθε στο Ηράκλειο, αναζητώντας νέα Μητρόπολη για να λειτουργεί, μέχρι να γίνει το δικαστήριο ώστε να μη μείνει χωρίς Μητρόπολη όλα αυτά τα τρία ή τέσσερα χρόνια που μάλλον θα περάσουν μέχρι να γίνει η δίκη!
Όπως αποκαλύψαμε χθες, ο διάκος είχε συλληφθεί μαζί με έναν Ελβετό τον περασμένο Μάιο, όταν μέσα στο διαμέρισμά του στο Σιδηρόκαστρο των Σερρών είχαν βρεθεί πάνω από 500 οστά και δεκαπέντε κρανία, που είχαν... ταμπελίτσες αγίων και οσίων. Πρώτα συνελήφθη ο ιερωμένος και στη συνέχεια, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ο Ελβετός, στις αποσκευές του οποίου βρέθηκαν περίπου 200 οστά και μια ασημένια λειψανοθήκη με δυο κάρες «αγίων».
Ακολούθησε εξέταση των κατασχεμένων οστών, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι καλά συντηρημένα, αρωματισμένα με μύρο και στο καθένα αναγράφεται όνομα αγίου ή οσίου. Τα οστά και τη λειψανοθήκη παρέλαβε ο 43χρονος από το νεαρό διάκονο, αφού μετέβη στο Σιδηρόκαστρο, για να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει σε υψηλόβαθμο ιερέα (αρχιμανδρίτη) Εκκλησίας στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Αστυνομία.
Μετά τις έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο σπίτι του διακόνου την ημέρα του Αγίου Πνεύματος στις 24 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε, «βρέθηκαν 10 ναρκωτικά χάπια, 505 οστά και 15 κρανία στα οποία αναγράφονταν ονόματα αγίων ή οσίων, όπως και μια βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα, ένας βυζαντινός σταυρός του 19ου αιώνα, δύο βυζαντινά δαχτυλίδια και πέντε αρχαία και βυζαντινά νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρμόδιας αρχαιολόγου εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων».
Διάκος και Ελβετός συνελήφθησαν τότε από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση για παράβαση νόμου περί αρχαιοτήτων, περιύβριση νεκρών, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση νόμου περί ναρκωτικών. Τα οστά και τα κρανία επρόκειτο να εξεταστούν από αρμόδιο ανθρωπολόγο-οστεολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
«Από νεκροταφεία»
Η "Ν. Κρήτη" προσπάθησε να επικοινωνήσει χθες με τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο. Όμως, ο ίδιος απουσίαζε, με συνέπεια να μας μιλήσει ο εκπρόσωπός του, αρχιερατικός επίτροπος π. Διονύσιος, ο οποίος μας είπε ότι η άρση της αργίας αποφασίστηκε «για να βοηθήσουμε το διάκο να βρει αλλού Μητρόπολη.
Διότι δεν μπορεί να ψάξει Μητρόπολη από ’δω με αργία. Οπότε ο δεσπότης από ’δω θεώρησε καλό να πάρει πίσω την απόφασή του για την αργία και να του δώσει έτσι την ευκαιρία να πάει αλλού και να χτυπάει πόρτες για να βρει κάποια Μητρόπολη να τον δεχτεί».
Όταν ρωτήσαμε τον π. Διονύσιο γιατί δεν του επέτρεψαν, λοιπόν, να μείνει εκεί και να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως διάκος, εκείνος απάντησε: «Εδώ είναι κλειστή κοινωνία. Και καταλαβαίνετε».
Εντούτοις, ο ίδιος ο π. Διονύσιος εκφράζει την προσωπική του άποψη ότι «δεν πρόκειται για εμπορία. Απλά ο διάκος αυτός, επειδή είναι υπερευσεβής, έχει μια εμμονή ως προς τα λείψανα. Δεν υπάρχουν κλοπιμαία. Ρωτήθηκαν όλες οι μονές. Επομένως, ως προς την εμπορία, πιστεύω ότι το πολιτικό δικαστήριο θα τον αθωώσει. Έστελνε λοιπόν τα οστά και τα κρανία στη Γερμανία, πράγματι, αλλά όχι έναντι χρημάτων. Πιστεύω ότι τα έστελνε σε άλλους πιστούς, θεωρώντας ότι πρόκειται πράγματι για οστά και κρανία αγίων και οσίων».
Στο ερώτημα της "Ν. Κρήτης" από που μπορεί να προέρχονταν αυτά, ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου απάντησε: «Μετά από έρευνα στα οστεοφυλάκια των μοναστηριών, δε διαπιστώθηκαν κλοπές. Επομένως, μπορεί να τα μαζεύει από νεκροταφεία, ξέρω εγώ; Έχει αυτόν τον ζήλο το παιδί αυτό. Ξέρω 'γω; Τι να πω;» (!).
Στο μεταξύ, πάντως, πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση το φαινόμενο εμπορίας οστών από νεκροταφεία και κοιμητήρια από επιτήδειους που τα... βαφτίζουν ως ιερά λείψανα αγίων και οσίων της Εκκλησίας μας και τα πουλούν σε ευκολόπιστους θρησκόληπτους ένταντι αδράς αμοιβής, αφού πρώτα τα αρωματίζουν με αρώματα και μοίρα για να γίνει ευκολότερα πιστευτό το παραμύθι που πουλούν.
Η εγκύκλιος
Οι αποκαλύψεις της "Ν. Κρήτης" προκάλεσαν αναστάτωση χθες στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης και στην κοινή γνώμη, καθώς από την υπόθεση αυτή φαίνεται ότι υπήρξε σκανδαλώδης επιείκεια στο πρόσωπο του διάκου. Κάθε απλός άνθρωπος θα περίμενε από την Εκκλησία να τον κρατήσει σε αργία μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη.
Και μάλιστα, όταν εκείνος ήρθε στο Ηράκλειο, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος - όπως προκύπτει από τη χθεσινή εγκύκλιό του - είχε εκδώσει άλλη εγκύκλιο με την οποία εφιστούσε την προσοχή στους ιερείς, καλώντας τους να μην επιτρέψουν στο διάκο να λειτουργήσει στις ενορίες τους, λόγω της αργίας που υπήρχε σε βάρος του.
Στη συνέχεια όμως άλλαξε πολύ γρήγορα στάση, ενώ χθες, υπό την πίεση του δημοσιεύματός μας, εξέδωσε τη δεύτερη εγκύκλιο, γράφοντας ότι δεν ισχύει η προηγούμενη, λόγω άρσης της αργίας από το δεσπότη του διάκου, χωρίς να αναφέρει βέβαια ότι ο στόχος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου είναι να "ξεφορτωθεί" το διάκο και να υποστεί τις διαμαρτυρίες του κόσμου μία άλλη Μητρόπολη.
Και ήταν λογικό βέβαια ότι η πρώτη πόρτα που θα χτυπούσε ο συγκεκριμένος διάκος θα ήταν αυτή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης...
Σημείωση Romfea.gr: (Η εφημερίδα αναφέρει, ότι ο εν λόγω διάκονος ανήκει στην Μητρόπολη Σερρών ενώ ανήκει στην Μητρόπολη Σιδηροκάστρου. Η Romfea.gr διόρθωσε όπου αναφερόταν Μητροπολίτης και Μητρόπολη Σερρών, σε Μητροπολίτη και Μητρόπολη Σιδηροκάστρου)
- Εμφανίσεις: 80380