Στην τελική ευθεία η υπόθεση Βατοπεδίου

ImageΜε συρρικνωμένο κατά πολύ το αρχικό κατηγορητήριο, η Ολομέλεια της Βουλής ολοκλήρωσε την κοινοβουλευτική διαδικασία για την υπόθεση Βατοπεδίου, με απόφαση παραπομπής που απέχει παρασάγγας από το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή.

Αποτυπώνοντας ουσιαστικά την απουσία επιβαρυντικών στοιχείων, τα κενά και τις παραλείψεις στην έρευνα της υπόθεσης, οι βουλευτές ψήφισαν για την παραπομπή τριών από τους πέντε πρώην υπουργούς και το κυριότερο: Μόνο για την κατηγορία της απιστίας, απορρίπτοντας τις βαρύτατες κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απάτη, που είχαν περιληφθεί στο πόρισμα της πλειοψηφίας στην προανακριτική και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Ο κύκλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την πολυσυζητημένη υπόθεση κλείνει την επόμενη εβδομάδα, με την κλήρωση από τη Βουλή των ανώτατων δικαστών, που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ετσι, η υπόθεση του Βατοπεδίου εισέρχεται στην τελική ευθεία, με τη δικαιοσύνη να αναλαμβάνει το βάρος της απάντησης σε κρίσιμα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Ανυπαρξία στοιχείων

Επειτα από δύο εξεταστικές επιτροπές και μία προανακριτική, τα νέα στοιχεία που κληροδοτεί η Βουλή στις δικαστικές αρχές είναι πενιχρά έως ελάχιστα και πάντως δεν δικαιώνουν την πολύμηνη -και πολλά υποσχόμενη - κοινοβουλευτική έρευνα.

Κρίσιμα και βασικά θέματα, όπως η ζημιά του Δημοσίου και το ιδιοκτησιακό της λίμνης Βιστωνίδας, που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, αλλά και η ροή πολιτικού χρήματος που δεν προέκυψε, ήταν οι βασικές παράμετροι που καθόρισαν την απόφαση της Ολομέλειας.

Η έλλειψη επιβαρυντικών στοιχείων, που να θεμελιώνουν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες -και όχι γενικά πολιτικές- ήταν, όπως αποδείχθηκε από την ψηφοφορία, εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχθεί ακόμα και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, η προσθήκη κατηγοριών, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με μόνο κριτήριο το «σπάσιμο» της παραγραφής, δεν άντεξε τη δοκιμασία της ψήφου και κατέρρευσε πριν ακόμα κριθεί από τη δικαιοσύνη.

Και ενώ η υπόθεση Βατοπεδίου στην οποία επενδύθηκαν πολιτικές προσδοκίες και υπήρξαν, κατά καιρούς, και οι ανάλογες διογκώσεις και υπερβολές, συρρικνώθηκε τελικά ελλείψει επιβαρυντικών στοιχείων, η παραγραφή αναμένεται να καθορίσει την επόμενη μέρα και τη συνέχειά της.

Παραγραφή

Πριν ακόμα κλείσει το κεφάλαιο των κοινοβουλευτικών ερευνών, έγκριτοι νομικοί και δικαστικοί -και από τις στήλες της «Κ» - έχουν ήδη προεξοφλήσει το θέμα της παραγραφής για τα όποια αδικήματα των πρώην υπουργών, με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που ακόμα ισχύει.

Μάλιστα, για την κατηγορία της απιστίας, με την οποία τελικά διώκονται από τη Βουλή οι τρεις πρώην υπουργοί, Ευαγγ. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός, Π. Δούκας, η παραγραφή θεωρείται δεδομένη από νομικούς και δικαστές, ενόψει και της σύγκλισης του Δικαστικού Συμβουλίου που θα αναλάβει και θα κρίνει σχετικά.

Η συγκρότησή του από ανώτατους δικαστές, τρεις αρεοπαγίτες και δύο συμβούλους του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες με κλήρωση από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ήδη έχει ζητήσει από την ηγεσία της δικαιοσύνης τις δικαστικές επετηρίδες.

Το κρίσιμο θέμα της παραγραφής θα απασχολήσει πρωτίστως τον αρεοπαγίτη που θα οριστεί ανακριτής στο πλαίσιο του Δικαστικού Συμβουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές η απόφαση περί παραγραφής θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των ερευνών αλλά και το ενδεχόμενο παραπομπής των πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ωστόσο, το δεδομένο της παραγραφής εγείρει, σύμφωνα με ανώτατους δικαστικούς -και όχι μόνο- μείζονα θέματα πολιτικής τάξεως, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι -και μέσα στο κυβερνών κόμμα- που επικρίνουν τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και την εμμονή στην παραπομπή πρώην υπουργών δίχως στοιχεία και με αδικήματα ήδη παραγεγραμμένα…

Εμπλοκή και με τα μη πολιτικά πρόσωπα

Οι δρομολογημένες, πλέον, εξελίξεις στην υπόθεση του Βατοπεδίου με την παραπομπή σε Δικαστικό Συμβούλιο τριών πρώην υπουργών, επηρεάζουν άμεσα και τις έρευνες της Δικαιοσύνης που αφορούν τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Η μαραθώνια απολογία πριν από λίγες ημέρες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, κ. Κων. Γκράτσιου, ίσως να είναι και η τελευταία, σε αυτό το στάδιο, ανακριτική πράξη από την εφέτη κ. Ειρήνη Καλού. Κι αυτό, διότι, όπως δήλωναν στην «Κ», δικαστικές πηγές, μόλις η δικογραφία για τους πρώην υπουργούς φθάσει στη Δικαιοσύνη και αναλάβει τις έρευνες αρεοπαγίτης, κάθε άλλη παράλληλη έρευνα σταματά μέχρι νεωτέρας.

Εως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους πρώην υπουργούς και κριθεί το μείζον θέμα της παραγραφής της κατηγορίας για απιστία που τους βαρύνει, η μόνη ανάκριση που θα είναι ενεργή, θα είναι εκείνη που θα διεξάγει ο αρεοπαγίτης, που θα οριστεί στο πλαίσιο του Δικαστικού Συμβουλίου.

Η εξέλιξη αυτή, που είναι μονόδρομος, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι βέβαιο πως θα καθυστερήσει τις δικαστικές διαδικασίες στην υπόθεση κρατικούς λειτουργούς, νομικούς συμβούλους και άλλα μη πολιτικά πρόσωπα, μεταθέτοντας σε βάθος χρόνου την εκκαθάριση της.

Γι’ αυτό και η εφέτης-ανακρίτρια επιχειρεί μέσα στις επόμενες ημέρες να επιταχύνει, το έργο της σε μια προσπάθεια να κερδηθεί, έστω, και ο ελάχιστος χρόνος που απομένει πια μέχρι τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Εμφανίσεις: 47569
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!