Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου 29/08

ImageΔελτία τύπου εξέδωσε πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος,

ανακοινώνοντας στο πρώτο την Συνεδρία της Διαρκής Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή.Το δεύτερο Δελτίο αναφέρεται στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης εικαστικών τεχνών με τίτλο «Εικόνων Τέχνη 2007», που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στο Μουσείο Μπενάκη.  

ΔΕΛΤΙΟ:1Ο Συνέρχεται την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007, στην τελευταία Της Συνεδρία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.  

ΔΕΛΤΙΟ: 2Ο Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138, η ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών, με τον τίτλο: «Εικόνων Τέχνη 2007», την οποία οργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών. Η έκθεση αυτή αποτελεί θεσμό για την Εκκλησία της Ελλάδος και φιλοδοξεί, να αναδείξει, να καταγράψει, να ενθαρρύνει και συγχρόνως να αποτελέσει πεδίο επικοινωνίας καλλιτεχνών που ασχολούνται με την ευλογημένη τέχνη της εικόνας που εμπνέονται από την μακραίωνη παράδοσή της, δημιουργώντας έργα όχι υποχρεωτικώς προορισμένα για την "ιστόρηση" Ιερών Ναών.
Το θέμα της φετινής έκθεσης είναι τα «Εσχατολογικά» της Εκκλησίας. Όπως αναφέρει στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, "Οι εσχατολογικές εικόνες πατούν στη γέφυρα του τέλους της εβδόμης ημέρας της δημιουργίας, κλείνουν το βιβλίο Γενέσεως και αποπνέουν το άρωμα των παραδείσιων λειμώνων". Στο διεθνές αυτό πανόραμα σύγχρονης τέχνης της Ορθοδοξίας συμμετέχουν 73 καλλιτέχνες από κάθε μέρος της Ελλάδος αλλά και από τις Βαλκανικές χώρες. Υπάρχουν όλα τα είδη και οι τεχνικές της ευλογημένης αυτής τέχνης. (Ζωγραφική, Χαρακτική, Ψηφιδωτό, Υαλογραφία, Ξυλογλυπτική, Μικρογραφία).
Η έκθεση θα διαρκέσει από 3 έως 16 Σεπτεμβρίου.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΙΕΡΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΑΘΩΝ

  ΔΕΛΤΙΟ:3ο 

Εκατόν πενήντα Εφημέριοι (150) της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συγκεντρωθήκαμε σήμερα στό Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο των Καλαβρύτων (ΚΕΔΙΚ), έπειτα από πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου στην τακτική ετήσια Γενική Σύναξή μας και αποφασίσαμε τά κάτωθι:

    1. Είμαστε μιά πυρόπληκτη περιοχή. Καπνίζουν ακόμη τά δάση μας καί τα καμμένα σπίτια, το μοναστήρι της Πεπελενίτσας και τα πολλά εξωκκλήσια της περιοχ?ς μας. Θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, ένα των οποίων παραμένει εισέτι άταφο. Απωλέσαμε φυτικό καί ζωϊκό κεφάλαιο. Τά δάκρυα δέν στέγνωσαν ?κόμη από τα μάτια μας καί από τα μάτια των πληγωμένων αδελφών μας.

    2. Αυτό μας κάνει να νοιώθουμε πιό πολύ τόν πόνο όλων αυτών των ανθρώπων, που κατοικούν στα διάφορα διαμερίσματα της Πελοποννήσου, που μαστίζονται τώρα από την καταστρεπτική μανία της φωτιάς. Τους στέλνουμε λοιπόν ένα μήνυμα συμπαραστάσεως: «Κουράγιο, Αδέλφια μας. Θα παλαίψουμε και με τη βοήθεια του Θεού θα τα ξανακτίσουμε και θα τα ξανααποκτήσουμε! Είμαστε κοντά σας εν κοινωνία προσευχής. Μια τριμελής Αντιπροσωπεία οφφικιάλων Κληρικών μας έρχεται αύριο κι’ όλας κοντά σας για να σας επισκεφθή καί να σας σφίξει στην αγκαλιά της εξ ονόματος όλων μας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, του Ιερού Κλήρου και του δοκιμασμένου λαού της Αιγιαλείας».

    3. Διαθέτουμε τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Νεότητος «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως στά Καλάβρυτα, πού αποτελείται ?πό εξ (6) λιθόκτιστα κτίρια για την άμεση εγκατάσταση αστέγων, τούς οποίους θα δεχθο?με μέ αγάπη και θα υπηρετήσουμε με αυταπάρνηση εμείς οι ίδιοι οι Κληρικοί. Το Κέντρο διαθέτει ογδόντα περίπου κλίνες και κεντρική θέρμανση.

    4. Η Ιερά Μητρόπολις, απονέμοντας τιμή και σεβασμό στους ήρωες Πυροσβέστες μας, από σήμερα έθεσε στή διάθεση της Πυροσβεστκής Υπηρεσίας Καλαβρύτων ένα Λεωφορείο Mercedes 12 θέσεων,

    πού ανήκει στο Καλλιμανοπούλειο Διακονικό Κέντρο, για την μεταφορά του προσωπικού της από Καλάβρυτα στίς περιοχές της Πελοποννήσου και αντιστρόφως, όπου μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης (αλλαγή βάρδιας κλιμακίου πυροσβεστών).

    5. Η Ετήσια Γενική Σύναξη των Εφημερίων της Μητροπόλεως αποφάσισε να συνεισφέρουν ό,τι έκαστος των Αιδεσιμωτάτων Εφημερίων μας προαιρείται από το προσωπικό του βαλάντιο για την ανακούφιση των πυροπαθών της περιοχής μας. Οι συνεισφορές θα συγκεντρωθούν με την φροντίδα των εκασταχού Αρχιερατικών Επιτρόπων μας. Πρώτη ήταν η κατάθεση του Σεβ. Μητροπολίτου μας.

    6. Από την Κυβέρνηση της Χώρας ζητάμε νά λάβει τα ίδια μέτρα για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου. Με έκπληξη και απορία από την σημερινή ειδησεογραφία πληροφορούμεθα, ότι η Κυβέρνηση προετοιμάζεται να εξαγγείλη «συμπληρωματικά» μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές των Νομών Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας καί Εύβοιας και για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στίς περιοχές αυτές. Ρωτάμε τόν Πρωθυπουργό μας: Τόσο γρήγορα λησμονήθηκε τό δράμα της Αιγιάλειας; Γιατί δύο μέτρα καί δύο σταθμά; Οι εξαγγελίες πρέπει να είναι ίδιες και γιά όλους! Δεν αντέχουμε το χωρισμό μας σέ παιδιά και σε αποπαίδια! Δικαιοσύνη ζητάμε για το ποίμνιό μας και για τους εαυτούς μας.

    7. Από την Κυβέρνηση ζητάμε επίσης να λάβη προληπτικά μέτρα για την πυροπροστασία του Χελμού, του Ερύμανθου και του Παναχαϊκού, των τριών τελευταίων οροσειρών της Πελοποννήσου, που παραμένουν ακόμη ?νέγγικτες από την καταστρεπτική μανία της φωτιάς και των «ασύμμετρων» εμπρηστών. Ας αναθέσει στον ένδοξο Ελληνικό Στρατό την περιφρούρηση των ορέων μας.

    8. Συγκροτήσαμε τριμελή Επιτροπή Διαχειρίσεως των δωρεών σέ χρήμα. Η Επιτροπή θα καταγράψη το εύρος και το βάρος των καταστροφών στην Αιγιάλεια και θα αποφασίση την δίκαιη κατανομή του ποσού που θα συγκεντρωθή στον Ειδικό Λογαριασμό για τούς πυροπαθείς της Αιγιάλειας με αριθμό ΕΤΕ 304/558 076-58 και θα διανεμηθή δίκαια στούς πυροπαθείς της Αιγιαλείας, πέρα από τήν οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση.

    9. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, που διέταξε να περιαχθή Δίσκος στούς Ναούς όλης της Χώρας για τούς πυροπαθείς της Μητροπόλεως μας και προς τους Σεβ. Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκφρασθείσα συμπαράστασή τους με λόγια και έργα. Ειδικώτερα ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, τους Σεβ. Μητροπολίτες Τρίκκης καί Σταγών κ. Αλέξιο, Πατρών κ. Χρυσόστομο, Κερκύρας κ. Νεκτάριο, Σύρου κ. Δωρόθεο και το Ιερό Προσκύνημα της Τήνου, πού εξεδήλωσαν τήν συμπάθειά τους με ενεργό τρόπο. Στόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο με σεβασμό ευχόμεθα να έλθη γρήγορα κοντά μας νικητής. Προσευχόμεθα εκτενώς για την υγεία Του.

    10. Εκφράζουμε δημοσίως την ευγνωμοσύνη μας στον μεγάλο Ευεργέ

    τη της Μητροπόλεώς μας κ. ΙΑΚΩΒΟ ΤΣΟΥΝΗ, ο οποίος πρώτος εξ όλων έσπευσε να καταθέσει στόν παραπάνω Ειδικό Λογαριασμό το ποσό των 100.000 δολλαρίων ΗΠΑ.

    11. Επισημαίνουμε, ότι τα ιστορικά Μοναστήρια της περιοχής μας, ήτοι του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα και η Μονή των Ταξιαρχών στήν Αιγιάλεια δεν διαθέτουν συστήματα πυροπροστασίας. Παρακαλούμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες με την πρώτη ευκαιρία να επιληφθούν του θέματος.

    12. Από την Υπουργό Παιδείας καί Θρησκευμάτων κα Γιαννάκου ζητάμε να αποσύρει αμέσως το απαράδεκτο βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού και να παύσει να συμπεριφέρεται με προκλητική υπεροψία στο ζήτημα αυτό.

   

    Εξ ονόματος της Γενικής Συνελεύσεως

   

    ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΎΤΕΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΛΛΑΣ

    ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΙΡΜΠΑΣ

 

Εμφανίσεις: 448
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!