Ποιος είναι ο Καθηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής του Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 18:30
-
«Μεγάλη η τιμή! Μεγαλυτέρα η ευθύνη! Κυρίως αν κάποιος αναλογισθεί και ενθυμηθεί την ιστορική διαδρομή της Πατριαρχικής Μονής μας. Μία διαδρομή που φθάνει έως αυτούς τους πρώτους χρόνους της ιδρύσεως του Μοναχισμού...Χρυσός κρίκος αυτής της ιστορικής πορείας του Μοναχισμού εις την Αίγυπτο είναι και η Πατριαρχική μας Μονή, όπου δεν έπαυσε μάλιστα ούτε στιγμή να λειτουργεί από τον 5ον αιώνα», τόνισε μεταξύ άλλων κατά την ενθρόνιση του ο Ηγούμενος της Πατριαρχικής Μονής του Οσίου Σάββα.
Συνεχίζοντας: «Διά τούτο νιώθω όλως συγκλονισμένος από το Ηγουμενικό αξίωμα σε αυτό το Παλαίφατο Καθίδρυμα. Αληθώς τί ανταποδώσω τω Κυρίω και Πατριάρχη μου περί πάντων ων ανταπέδωκέ μοι;»
Επίσης, ο Αρχιμ. Μελέτιος πρόσθεσε: «Βασίζομαι στην αγάπη που τρέφετε προς την Μονήν μας και προς τον Άγιο Σάββα. « Τον Παππού μας» όπως ευλαβέστατα τον αποκαλείτε. Αυτήν την αγάπη μας μεταδίδεται καθημερινά. Σας διαβεβαιώ ότι οι επιθυμίες Σας θα είναι εντολές μου. Οι υποδείξεις Σας, επιδιώξεις μου. Οι οραματισμοί Σας, μέριμνά μου. Ο αγώνας μου, θα είναι να σταθώ πιστός θεράπων του ιερού τούτου τεμένους, υπήκοον τέκνον της Μακαριότητός Σας. Αλλά και πατέρας στους αδελφούς Χριστιανούς της Αλεξανδρινής Παροικίας. Σε όσους η Χάρις του Θεού θα φέρει εντός της Ιεράς αυτής Μάνδρας...».
Ποιος είναι νέος Ηγούμενος;
Ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κούμανης (Ηγούμενος της Μονής Οσίου Σάββα) γεννήθηκε στην Καλαμάτα το έτος 1970. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, της Σχολής Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τελοιόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Μοναχός εκάρη το 1996 στην Ιερά Μονή Βουλκάνου υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κυρού Χρυσοστόμου Θέμελη.
Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος , το 2000 Πρεσβύτερος και το 2006 Αρχιμανδρίτης υπό του ιδίου Ιεράρχου.
Υπήρξε κατηχητής, στέλεχος της Νεότητος και υπεύθυνος Ιερέας των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, καθώς και Πρόεδρος της επιτροπής ανακαινήσεως αυτών.
Διετέλεσε Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου κατά τα έτη 2007-2008.
Από τον Δεκέμβριο του 2008 με την συγκατάθεση του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου Σαβάτου αποσπάσθηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και διορίσθηκε Εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Σάββα.
Το έτος 2009 έλαβε το οφφίκιο του Σκευοφύλακος του Αλεξανδρινού Θρόνου, ενώ την 25η Νοεμβρίου 2010 ενθρονίσθηκε Ηγούμενος της παλαιφάτου Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα , υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄
Η Πατριαρχική Ιερά Μονή Όσιου Σάββα
Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας και συγκεκριμένα το Καθολικό της, πριν γίνει χώρος εκκλησιαστικός, ήταν ναός αφιερωμένος στον θεό Μίθρα ή σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στον θεό Απόλλωνα.
Καθιερώθηκε ως χριστιανικός ναός, αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους ή στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο περί τα έτη 318-320, όταν στην Αίγυπτο με αυτοκρατορική άδεια του Μ. Κωνσταντίνου ιδρύθηκαν 40 χριστιανικοί ναοί.
Περί το έτος 536, μετά την απόσχιση των Αιγυπτίων χριστιανών (κοπτών) από την Αλεξανδρινή Εκκλησία και τη δημιουργία της Κοπτικής Εκκλησίας, η Μονή αποτέλεσε την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Στα μέσα του 7ου αιώνα, η Μονή καταστράφηκε από σεισμό και με τη χορηγία πλούσιου Αλεξανδρινού χριστιανού ανοικοδομήθηκε με το όνομα Σάββας προς τιμήν του οσίου Σάββα, ο οποίος έζησε στην Αλεξάνδρεια πριν μεταβεί στα Ιεροσόλυμα.
Κατά την αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου, η Μονή πυρπολήθηκε και ανακαινίσθηκε περί το 889 επί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Μιχαήλ με τη μεσολάβηση του αυτοκράτορα Λέοντα Δ΄ του Σοφού προς τον χαλίφη Ελ Μουτάμεζ.
Ανακαινίσθηκε εκ νέου από τον άγιο Πατριάρχη Ιωακείμ τον Πάνυ (1487-1567). Επίσης, μετά την πυρπόληση του έτους 1652 και την απώλεια όλων των μοναχών που ενταφιάσθηκαν στα ερείπιά της, η Μονή ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1676 από τον Πατριάρχη Παΐσιο (1657-1677).
Κατά τη γαλλική κατοχή, ο Ναπολέων εξέδωσε διαταγή κατεδαφίσεως της Μονής λόγω στρατιωτικών προτεραιοτήτων – διαταγή η οποία ανεκλήθη μετά από επίμονη αντίσταση και ενέργειες του πατριάρχου Παρθενίου Β΄ Παγκώστα (1788-1805).
Η Μονή ανακαινίσθηκε και πάλι το έτος 1875 από τον πατριάρχη Σωφρόνιο Δ΄ (1870-1899) με τη γενναία χορηγία του εθνικού ευεργέτου Γεωργίου Αβέρωφ. Μικρές ανακαινίσεις έγιναν επί πατριαρχών Φωτίου (1900-1925) και Χριστοφόρου Β΄ (1939-1967).
Ο κίνδυνος κατάρρευσης του συγκροτήματος οδήγησε τον πατριάρχη Νικόλαο ΣΤ΄ (1968-1986) στην απόφαση της κατεδάφισής του, πλην του ναού, και στην ανέγερση της Μονής εκ νέου.
Τελευταία ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄ (1997-2004) κατά τα πρώτα έτη της πατριαρχίας του.
Κατά την ιστορική της διαδρομή, η Μονή εκτός από Πατριαρχική Καθέδρα διετέλεσε και κοιμητήριο πατριαρχών, κληρικών, μοναχών, ορθοδόξων και αλλοδαπών χριστιανών, πτωχοκομείο, νοσοκομείο, υγειονομείο, σχολείο, λοιμοκαθαρτήριο, ξενώνας και άσυλο.
Σήμερα, στην περίβλεπτη Ιερά Πατριαρχική Μονή, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, συνεχίζοντας την παράδοση του προκατόχου του Μελετίου Πήγα (1590-1601), του ιδρυτή του πρώτου, μετά την αραβική κατάκτηση, χριστιανικού εκπαιδευτηρίου της Αλεξανδρείας στους χώρους του μοναστηριού, επανίδρυσε και λειτουργεί την Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας “Αθανάσιος ο Μέγας”, που αποτελεί εκπαιδευτικό ίδρυμα τριετούς φοίτησης, γεωπονικής, νοσηλευτικής και θεολογικής κατευθύνσεως, αναγνωρισμένο από το αιγυπτιακό και το ελληνικό κράτος, στο οποίο φοιτούν αφρικανοί νέοι, προκειμένου να στελεχώσουν το Παλαίφατο Πατριαρχείο στις χώρες καταγωγής τους.
- Εμφανίσεις: 70081