Ψάχνουν λύση για τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

ImageΤο «πράσινο φως» για αλλαγές ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της αντισυνταγματικότητας περιμένουν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές

Ακαδημίες.

 

Οι σχολές που ανωτατοποιήθηκαν το 2005 και μπήκαν στο μηχανογραφικό στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2007, με ένα σχέδιο νόμου που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, έχουν «σκοντάψει» στο ΣτΕ, το οποίο έχει γνωμοδοτήσει ότι με την ισχύ του άρθρου 6 περί Ανωτάτου Επιστημονικού Συμβουλίου δημιουργείται πρόβλημα συνταγματικότητας.

 

Με απλά λόγια, το εποπτεύον τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Συμβούλιο αποτελείται από διοριζόμενα και όχι από αιρετά μέλη, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και πρώην κοσμήτορας στο ΑΠΘ, «να έχει θεωρήσει το ΣτΕ ότι οι Ακαδημίες δεν μπορούν να ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

 

Ο διάλογος μεταξύ της Εκκλησίας και του υπουργείου Παιδείας, ώστε να βρεθεί φόρμουλα «νομιμότητας», συνεχίζεται, με τρεις βασικές προτάσεις να παρουσιάζονται από την Εκκλησία.

 

Μέτωπο

 

Την ίδια στιγμή, το... μέτωπο των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών με τις Θεολογικές Σχολές φαίνεται να παραμένει άσβεστο, καθώς πριν από λίγες μόλις ημέρες στη Σύγκλητο του ΑΠΘ ετέθη το θέμα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από την κοσμητεία του τμήματος Θεολογικής και επαναβεβαιώθηκε παλιότερο ψήφισμα υπέρ των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και κατά της «ανωτατοποίησης» των τεσσάρων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

 

Αναζητώντας φόρμα εξόδου από το «δίχτυ» της αντισυνταγματικότητας, η ιεραρχία τον περασμένο Οκτώβριο όρισε τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Φιλίππων Προκόπιο και Ιερισσού Νικόδημο, ώστε να επεξεργαστεί προτάσεις και να διεξάγει συνομιλίες με το υπουργείο.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι «τρωτά» σημεία του νόμου είχαν θεωρηθεί και άλλες παράμετροι, όπως ο τρόπος επιλογής των καθηγητών.

 

«Από τη στιγμή που εγείρεται θέμα αντισυνταγματικότητας, πρέπει να βρεθεί λύση», σημειώνει, μιλώντας στο «Εθνος», ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

 

Οπως λέει ο ίδιος, οι εκδοχές που προτείνονται από την Εκκλησία είναι τρεις.

 

Η πρώτη είναι να λειτουργήσουν οι τέσσερις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κρήτη) κατά το πρότυπο των στρατιωτικών σχολών (ΣΣΑΣ), ώστε να έχουν τρόπον τινά «αυτονομία».

 

Η δεύτερη είναι να γίνουν αυτόνομες, όπως η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

 

Η τρίτη πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι του διάλογου είναι να λειτουργήσουν οι Ακαδημίες με βάση την αρχή της Μπολόνια, δηλαδή να γίνουν τριετούς φοίτησης και το τέταρτο έτος να έχει μεταπτυχιακό χαρακτήρα. 
Εμφανίσεις: 1787
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!