Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος «Τα δικαιώματα της Εκκλησίας απειλούνται όσο ποτέ σήμερα»
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 11:06
-
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, κρίνοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς, ότι τα δικαιώματα της Εκκλησίας απειλούνται σε όλες τις επαρχίες σήμερα, περισσότερο από ποτέ στην ιστορία της, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της επαναστατικής περιόδου.
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος απευθυνόμενος και γραπτώς προς τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συνομίλησε σήμερα, ανέφερε ότι το καθεστώς στο Μαυροβούνιο υποθάλπει τη ψευδό εκκλησία «Μαυροβουνιακή Ορθόδοξη Εκκλησία» (η οποία ξεκίνησε το 2000 ως μη κυβερνητική οργάνωση και το 2001 καταγράφτηκε ως θρησκευτικός θεσμός με ηγέτη ιερέα αφορισμένο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο!!!).
Επίσης αναφέρθηκε στις απειλές σφετερισμού της εκκλησιαστικής περιουσίας και κατεδάφισης των ορθόδοξων ναών, οι οποίες αναζωπυρώνουν συνεχώς το «σιωπηλό θρησκευτικό πόλεμο» στο Μαυροβούνιο το οποίο οδηγεί στην βαθειά πόλωση του ορθοδόξου λαού με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες για την ειρήνη.
Φανερά στενοχωρημένος ο μητροπολίτης ανέφερε ως τυπικό παράδειγμα τους φιλιππικούς για την ισοπέδωση του ναού της Αγίας Τριάδας στο βουνό Ρούμιγια, λαμβάνοντας τις αντιδράσεις του λαού με απειλές για ισοπέδωση ενός τζαμιού μέσα στην πόλη Μπάρ, ίσως και μια πιθανή αιματοχυσία με θρησκευτικό υπόβαθρο.
Στην επιστολή του Μητροπολίτη προς τον πρωθυπουργό, επισημαίνεται ως εστία του εν λόγω προβλήματος το νομοθετικό κενό. Ως επίλυση του προβλήματος προτείνεται η επείγουσα θέσπιση νόμου για τη ρύθμιση των σχέσεων κράτους και θρησκευτικών κοινοτήτων.
Με τον εν λόγω νόμο αναμένεται να ρυθμιστεί η προστασία της ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και των θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως επίσης και να οριστούν τα δικαιώματα των νεοσχηματισμένων θρησκευτικών ομάδων.
Επίσης, με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η ασυδοσία η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή, όπως π.χ. στις περιπτώσεις μερικών ναών και μοναστηριών για τους οποίους δεν υπάρχει καταγραφή της κτηματικής περιουσίας στην Μητρόπολη με αποτέλεσμα ορθόδοξος ναός να είναι στην ιδιοκτησία του ίδιου του ναού ή το ορθόδοξο μοναστήρι στη λίμνη Σκάνταρ να σφετεριστεί ως “τσιφλίκι” της ισλαμικής κοινότητας !!!
Επίσης η Εκκλησία αναμένει την εκ νέου θέσπιση νόμου αποκατάστασης της εθνικοποιημένης ιδιοκτησίας.
Με την απόσυρση του εν λόγω νόμου, ο οποίος είχε παλιότερα θεσπιστεί, η Εκκλησία αδικήθηκε και στερήθηκε τα δικαιώματά της περισσότερο στο Μαυροβούνιο από ότι σε όλα τα άλλα κρατίδια στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος στην επιστολή του υπογραμμίζει και το πρόβλημα της αναγνώρισης της νομικής υπόστασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.
Για παράδειγμα υπογραμμίζει το πρόβλημα στην έκδοση άδειας διαμονής, σε όσους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους δεν είναι υπήκοοι του Μαυροβούνιου.
Από τα φλέγοντα ζητήματα επισημάνθηκαν και τα εξής: Εδώ και 20 χρόνια παραμένει ανοιχτό το θέμα στέγασης για το εκκλησιαστικό λύκειο του Αγίου Πέτρου του Τσέτινιε, η μη έκδοση άδειας κατασκευής για το ναό της Αγίας Παρασκευής στην πόλη Ντανίλοβγκραντ, η εμπόδιση της αναστήλωσης της εκκλησίας του Αγ. Αλεξάνδρου Νιέφσκι στο νησί Αγ. Στέφανος, και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αναστηλωμένου μοναστηριού στην Ζλάτιτσα …
Τέλος σημαντικό είναι και το θέμα απαλλαγής από το φόρο πρόσθετης αξίας στην εισαγωγή θρησκευτικών αντικειμένων, όπως επίσης και η πιθανή εξαφάνιση του μοναστηριού Μόρατσα (ο οποίος ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα) με την δημιουργία φράγματος στον ομώνυμο ποταμό και την συσσώρευση μεγάλου όγκου νερού.
Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος κλείνοντας την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό εξέφρασε την πεποίθηση του για δίκαιη λύση των παραπάνω προβλημάτων, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευση του, τόσο για την αντιμετώπιση της εκκλησίας ως ίση προς ίση με την παραεκκλησιαστική αυτή οργάνωση, όσο και για την επέμβαση του κράτους στα εσωτερικά θέματα της εκκλησίας.
- Εμφανίσεις: 76577