Σικάγου Ιάκωβος "Είναι ανάγκη οι ιερείς να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα"
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας | Θεόδωρος Καλμούκος 18:22
-
Μία ολόκληρη εβδομάδα διήρκεσαν οι εκδηλώσεις για τα Ελληνικά Γράμματα, Παιδεία και Γλώσσα, στη Μητρόπολη Σικάγου, αρχίζοντας από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και τελειώνοντας την Κυριακή στις 30.
Επί πλέον, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 έγινε ο διαγωνισμός «Αριστείον το Αγραφον», ανάμεσα στα Ελληνικά σχολεία εις μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Φώτιου Λίτσα, ο οποίος διετέλεσε επί μακρά σειρά ετών Διευθυντής Παιδείας της Μητρόπολης Σικάγου.
Κεντρικός ομιλητής σε πολλές από τις εκδηλώσεις ήταν ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ήταν ειδικά προσκεκλημένος της Μητρόπολης για την Εβδομάδα των Ελληνικών Γραμμάτων.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος, ο οποίος ήταν και ο διοργανωτής των εκδηλώσεων όλης της εβδομάδας είπε, ότι «νομίζω ότι πήγαν καλά οι εορτασμοί φέτος, αρχίσαμε από το περασμένο Σάββατο με την Πανσχολική Εορτή στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου, μετά συνεχίσαμε την Κυριακή στις 23 που κάναμε και μνημόσυνο των τεθνεώτων διδασκάλων».
Αναφορικά με την Πανσχολική Εορτή είπε «έρχονται τα σχολεία και επί 10 με 15 λεπτά της ώρας παρουσιάζουν κάτι, ό,τι θέλουν εκείνα, γύρω από τα Ελληνικά Γράμματα, τους Τρεις Ιεράρχες, κι είναι πάρα πολύ ωραία διότι έρχονται και οι γονείς».
Τόνισε πως «εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν πως τα παιδιά τα έλεγαν σε ωραιότατα ελληνικά, με ροή λόγου και είπα στον εαυτό μου δόξα τω Θεώ κάτι γίνεται δεν έχει χαθεί η ελπίδα».
Στην ερώτηση τι σημαίνει το γεγονός ότι ο εορτασμός διήρκεσε μία ολόκληρη εβδομάδα, είπε: «σημαίνει ότι εμείς οι ιεράρχες οφείλουμε να τονίζουμε το ενδιαφέρον και να προσπαθούμε να προσελκύσουμε γονείς και λοιπούς ομογενείς ούτως ώστε να δώσουν σημασία, διότι πολλές φορές τα ελληνικά είναι παραπεταμένα» και συμπλήρωσε «μας δόθηκε η ευκαιρία και πήγαμε και εκτός Σικάγου όπως στο Μέριβιλ της Ινδιάνας, στο Μιλγουόκι, στο Ρόκφορντ».
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος τόνισε ότι «πρέπει να πρωτοστατεί και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η Ιεραρχία για τα Ελληνικά Γράμματα, την Παιδεία και τους Εορτασμούς, διότι έτσι παρακινούνται και οι ιερείς οι οποίοι οφείλουν να δώσουν προσοχή».
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος μίλησε με λόγια φιλόφρονα για τον καθηγητή Κωνσταντίνο Νιάρχο για τον οποίον είπε ότι «έχει από καρδίας λόγον» και τόνισε «η κυρίως ομιλία του ήταν πάνω στον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο «Αναφορά στον Ελύτη».
Είπε ακόμα πως «ο καθηγητής Νιάρχος σε μια γραμμή του Ελύτη κάνει Θεολογία, Φιλοσοφία, εξήγησε πως ο Ελύτης χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις κι από το Ευαγγέλιο και από τους αρχαίους». Πρόσθεσε ακόμα πως «και στις άλλες ομιλίες τόνισε τη συνέχεια του Ελληνισμού, της Ελλάδας, των Γραμμάτων λέγοντας πως από τον Ομηρο μέχρι σήμερα έχομε την αυτή αδιάκοπη γραμμή».
Ο καθηγητής κ. Νιάρχος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο επίσημο γεύμα την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Chateau Ritz Banquets» στο οποίο παρακάθησαν πεντακόσια και πλέον άτομα.
Στην ερώτηση «σε τι πορεία βρίσκεται η Ελληνική Παιδεία και τα Ελληνικά Γράμματα στην Αμερική σήμερα;», είπε ότι «δεν είναι όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια, Στην αρχή είχαμε καθημερινώς σχολείο, μετά έγιναν τρεις μέρες, μετά δύο, αλλά είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των Σαββατιανών σχολείων, τα οποία έγιναν πολύ δημοφιλή διότι το Σαββατιανό σχολείο εξυπηρετεί τους νέους γονείς που εργάζονται και δεν μπορούν να φέρουν τα παιδιά τις καθημερινές και τους διευκολύνει καλύτερα το Σάββατο».
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ανέφερε ακόμα, ότι «επιμένω ακόμα και στις πιο μικρές κοινότητες να υπάρχει ελληνικό σχολείο έστω με δύο ή τρία παιδικά και να τα διδάσκουν οι ιερείς», ενώ στην ερώτηση «αν δεν ξέρουν οι ιερείς την ελληνική γλώσσα;», είπε «γιατί να μη ξέρουν, τι έμαθαν εκεί που σπούδασαν;».
Στην ερώτηση «θα μπορούσαν το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή να αναδειχθούν επιφανή Κέντρα Ελληνικής Μαθητείας και Σπουδών;», απάντησε «κάποτε με είχε στείλει ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος σ’ ένα συνέδριο της ΑΧΕΠΑ και είπα ότι η διαιώνιση αυτής της Οργανώσεως η οποία ομιλεί περί παιδείας και μορφώσεως είναι να βοηθήσετε το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή να γίνουν μεγαλύτερα Κέντρα από το Ντάρπαντον Οκς. Κάτι τέτοιο χρειάζεται χρήματα, έχουμε αρκετούς εύπορους και θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο».
Σημείωσε ακόμα «όπως είπαμε και στο ελληνικό κράτος ότι αντί να ξοδεύετε του κόσμου τα χρήματα και να στέλνετε τους λεγόμενους αποσπασμένους δασκάλους οι οποίες πολλές φορές δεν ταιριάζουν καθόλου με τα δικά μας τα νερά, μπορείτε να πληρώνετε πολύ λιγότερα και να σπουδάζουμε εμείς γηγενείς δασκάλους στο Ελληνικό Κολέγιο για τα Ελληνικά Σχολεία της Ομογένειας».
Στην ερώτηση γιατί να ζητούμε από την φτωχημένη Ελλάδα, η Αρχιεπισκοπή δεν έχει δυνάμεις και δυνατότητες, είπε, «όχι δεν έχει».
Στην ερώτηση μήπως δεν είναι τα χρήματα, αλλά μήπως λείπει η ψυχή, οι άνθρωποι, από το Ελληνικό Κολέγιο, είπε, «μπορεί να λείπει η ψυχή κι οι άνθρωποι, αλλά και το χρήμα είναι αναγκαίο διότι όταν θέλουμε να κάνουμε ένα Κέντρο Ελληνικών Σπουδών με παγκόσμια εμβέλεια χρειάζεται να έχει τις βιβλιοθήκες, να καλεί τους κλασσικούς να μιλούν, να έρχονται να κάνουν μελέτες στις Ελληνικές Σπουδές και στην Ορθοδοξία, όλα αυτά απαιτούν χρήματα».
Στην ερώτηση «γιατί νομίζετε δεν κατόρθωσε το Ελληνικό Κολέγιο να κάνει έστω μερικά βήματα;», τόνισε πως «μπορεί να μην το σκέφθηκαν διότι τα βήματα τα οποία έγιναν τότε από τον Πάπα και τον Ιάκωβο ο οποίος είχε πάντοτε αμφιβολίες περί του Ελληνικού Κολεγίου, ήταν να γίνει ένα συνηθισμένο Κολέγιο όπως είναι όλα τα Κολέγια, διότι έγινε το Μπράνταϊς το Εβραϊκό κι έλεγαν γιατί να έχουν εκείνοι κι όχι κι εμείς, αλλά εμείς δεν κατορθώσαμε να το κάνουμε. Δεν ξεκίνησε από την αρχή να γίνει ένα Κέντρο Ελληνικών Σπουδών» και συμπλήρωσε «η Αρχιεπισκοπή ποτέ δεν είχε τη δύναμη για τέτοια πράγματα».
Στην ερώτηση πώς το Ελληνικό Κολέγιο εξυπηρετεί την Ομογένεια της Αμερικής, είπε ότι «δεν την εξυπηρετεί, παρά μόνο όταν έχομε φοιτητές του Ελληνικού Κολλεγίου, οι οποίοι επιθυμούν να εισαχθούν στη Θεολογική Σχολή για την Ιεροσύνη».
Στην ερώτηση «τι θέματα θα συζητούσατε η Ιεραρχία την Πέμπτη στη Σχολή κατά τη συνεδρίαση σας, η οποία ανεβλήθη;» απάντησε «δεν ξέρω, θα είχε μία θεματολογία ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά γύρω από όλα τα θέματα, περισσότερο όμως για τη Θεολογική Σχολή».
Στην ερώτηση «ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πιο σοβαρά θέματα της Σχολής;», είπε «εκείνοι που είναι εκεί που διδάσκουν και προεδρεύουν τα παρουσιάζουν πως είναι όλα ρόδινα, αλλά από την άλλη μεριά όμως δεν έχομε την μορφοποίηση του ιερέα. Ερχονται προσήλυτοι οι οποίοι δεν είναι στην ψυχή τους, στην καρδιά τους, στο είναι τους η Ορθοδοξία».
Στην ερώτηση «πώς απαντάτε σε συνεπισκόπους σας, οι οποίοι διατυμπανίζουν ότι το μέλλον της Ορθοδοξίας είναι οι προσήλυτοι;» υποστήριξε ότι «δεν είναι εκείνο που θέλουμε εμείς, δηλαδή να είναι φλογισμένοι σε τέτοιο σημείο στην Ορθοδοξία που και την ελληνική γλώσσα να αγαπούν και να διαβάζουν τα λειτουργικά, να αισθανθούν αυτόν τον πλούτο κι αυτή τη ζεστασιά της εκκλησιαστικής γλώσσας που είναι ωραιότατη» και συμπλήρωσε πως «ό,τι είναι η Σχολή, οι άνθρωποι την κάνουν».
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ανέφερε ακόμα ότι στη συνεδρίαση «θα ετίθετο το θέμα των Ελληνικών». Στην ερώτηση «ξέρετε πού στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σ’ αυτό το θέμα;», είπε «όχι, δεν ξέρω».
Ο κ. Ιάκωβος τόνισε πως «είναι ανάγκη οι ιερείς να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα».
- Εμφανίσεις: 56229