Παπάς, πρόεδρος ποδοσφαιρικής ερασιτεχνικής ομάδας

ImageΑν και οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει τους παπάδες μόνο στις εκκλησίες, στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί σε κάποιο βαθμό.

Μπορεί, καθημερινά, ο πατήρ Άγγελος να λειτουργεί, πρωί και απόγευμα, στην ενορία του, δίνοντας ευχές στους κατοίκους του χωριού, όμως "ξεκλέβει" αρκετό χρόνο από τις ασχολίες του για να ασχοληθεί με την αγαπημένη του ομάδα, την Αναγέννηση Προχώματος και, μάλιστα, από τη θέση του προέδρου!

Ομάδα με πολλές περγαμηνές στη Β' κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), καθώς βρίσκεται στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, η Αναγέννηση Προχώματος ετοιμάζεται για αγώνες μπαράζ, προκειμένου να διεκδικήσει την άνοδό της στη μεγαλύτερη κατηγορία.

Ο πατήρ Άγγελος, από το πόστο του προέδρου, μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα-πρότυπο. Η σκληρή δουλειά, σε όλους τους τομείς, έχει αποφέρει καρπούς κι αυτό αναγνωρίζεται από όλους.

Μάλιστα, στην τελευταία γιορτή της ΕΠΣΜ βραβεύτηκε ως πρόεδρος για το ήθος που επιδεικνύει η ομάδα στο πρωτάθλημα. Η πειθαρχία, η τάξη και η εργατικότητα αποτελούν τα σημαντικότερα στοιχεία που θέλει να βλέπει ο πατήρ Αγγελος από τους παίκτες του, οι οποίοι τον σέβονται βαθύτατα, όχι μόνο για το αξίωμά του, αλλά και γιατί είναι ο μοναδικός παπάς του χωριού.

"Μπορεί καθημερινά να έχω πολλές ασχολίες και να δαπανώ πολλές ώρες για τις υποχρεώσεις μου, όμως γνωρίζω ότι, αν θέλει κάποιος κάτι, το πετυχαίνει και μάλιστα το κάνει και καλά", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ Άγγελος.

Και συνεχίζει: "Προσωπικά, είμαι από άλλο χωριό. Ήρθα στο Πρόχωμα πριν από έξι χρόνια. Από τότε προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ενορία και καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να κάνω καλούς ανθρώπους. Η αγάπη μου για το ποδόσφαιρο ήταν εμφανέστατη από την πρώτη στιγμή, καθώς παρακολουθούσα συχνά, και χωρίς να εμφανίζομαι στις κερκίδες, τις προπονήσεις των ποδοσφαιριστών. Από την πρώτη στιγμή αγάπησα την ομάδα και το χωριό. Παρακολουθούσα, λοιπόν, τις προπονήσεις, ελπίζοντας να μην γίνομαι αντιληπτός. Όμως, δεν το κατάφερνα πάντα. Πρωταρχικός μου στόχος ήταν να φέρω στο δρόμο του Θεού τα παιδιά του χωριού. Τελικά, έπειτα από αρκετές προσπάθειες και την εμπλοκή μου στα κοινά της ομάδας, κατάφερα να φέρνω σήμερα, κάθε Κυριακή, στην εκκλησία περίπου 20 παιδιά, ποδοσφαιριστές, αθλητές".

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην παρουσία της ομάδας του, αλλά και στη δική του παρουσία σ' αυτή, ο πατήρ Άγγελος επισημαίνει: "Πέρσι, η ομάδα ήταν σε κακή κατάσταση. Έφτασε σε σημείο να έχει μόνο 10-11 παίκτες σε κάθε προπόνηση, να μην έχει προπονητή, πρόεδρο και διοικητικό συμβούλιο. Τότε, μού έγινε πρόταση να αναλάβω την ομάδα και τη δέχτηκα με χαρά.

Άλλωστε, οι άνθρωποι γνώριζαν καλά ότι, μήνες νωρίτερα, έβλεπα κρυφά την ομάδα στις προπονήσεις και όχι μόνο. Έτσι, παρ' όλο που είχα πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, αποφάσισα να ασχοληθώ με την Αναγέννηση, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας-πρότυπο για τα ερασιτεχνικά δεδομένα. Εργάστηκα σκληρά και ο στόχος επιτεύχθηκε.

Όμως, το μεγαλύτερο κέρδος για μένα, για την κοινωνία, για την εκκλησία και το χωριό είναι ότι ήρθαν και εξακολουθούν να έρχονται στην εκκλησία νέα παιδιά. Μ' αυτό τον τρόπο, τα απέτρεψα από τις καφετέριες, τα ναρκωτικά και όλες τις μάστιγες της κοινωνίας".

Αν και τα έξοδα συντήρησης μιας ομάδας είναι πολλά, εντούτοις η Αναγέννηση λειτουργεί, χωρίς μεγάλο προϋπολογισμό και πάντα με τη βοήθεια απλών πολιτών και τις χορηγίες εταιρειών.

"Τα έσοδά μας είναι πολύ μικρά και προέρχονται αποκλειστικά από τις χορηγίες απλών ατόμων, από χορηγίες εταιρειών, από εισπράξεις εισιτηρίων αγώνων και από διάφορες εκδηλώσεις και χορούς, που γίνονται στο χωριό. Μέχρι στιγμής, η ομάδα λειτουργεί υποδειγματικά κι εγώ σαν πρόεδρος δεν έχω βάλει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μου.

Φυσικά, αν χρειαστεί μια ανάγκη, σαφώς και θα βάλω χρήματα, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι, τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, να την εγκαταλείψουμε. Πλέον, όλα λειτουργούν υποδειγματικά. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να τού χρωστάμε χρήματα. Επίσης, τα παιδιά παίζουν για τη φανέλα, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν να κερδίσουν χρήματα.

Κι αυτό φαίνεται από τον αριθμό των παικτών που μετέχει στις προπονήσεις, καθώς δίνουν το 'παρών' περίπου 25 παίκτες. Τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο γιατί το αγαπούν και όχι τα χρήματα που πιθανόν να κέρδιζαν. Αξίζει να θυμηθούμε την πρώτη προπόνηση της σεζόν, όπου παραβρέθηκαν περίπου 45 άτομα, την ίδια στιγμή που άλλες χρονιές, την ίδια μέρα, μαζεύονταν περίπου 20 παίκτες".

Σήμερα, ο πατήρ Άγγελος κατάφερε να λειτουργεί την Αναγέννηση στα πρότυπα ευρωπαϊκών ομάδων. Όχι μόνο συσπείρωσε ένα ολόκληρο χωριό, το Πρόχωμα Θεσσαλονίκης, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει και τμήματα, οδηγώντας δεκάδες παιδιά στον όμορφο και ασφαλή δρόμο του αθλητισμού.

"Η Αναγέννηση, εκτός από την ανδρική ομάδα διαθέτει σήμερα δύο τμήματα τζούνιορ και ένα τμήμα προπαιδικό, στο οποίο μετέχουν ποδοσφαιριστές μέχρι και 12 ετών.

Το μέλλον της ομάδας αναμένεται ακόμη καλύτερο, αφού καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πάνω μας τα βλέμματα και των όμορων χωριών. Θεωρώ ότι αποτελούμε φωτεινό παράδειγμα για τα γύρω χωριά κι αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα", αναφέρει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναλύοντας το επίπεδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και ειδικότερα της Β΄ κατηγορίας, στην οποία αγωνίζεται η ομάδα του, ο πατήρ Άγγελος αναφέρει πως, σε γενικές γραμμές, το επίπεδο είναι καλό, αλλά ο ίδιος έχει απογοητευτεί από το θέμα της διαιτησίας. "Δεν ρίχνω σ' αυτήν την ευθύνη. Επίσης, δεν λέω ότι γίνονται εσκεμμένα τα λάθη.

Ωστόσο, διαπιστώνω ότι το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Τουλάχιστον, σ' αυτές τις κατηγορίες θα περίμενα τα πράγματα να είναι πιο καθαρά. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, σε καμιά περίπτωση δεν είναι επαγγελματικό.

Ολοι οι ποδοσφαιριστές παίζουν σε κάποια ομάδα μόνο και μόνο επειδή αγαπούν το ποδόσφαιρο. Δεν στοχεύουν πουθενά, πλην κάποιων περιπτώσεων, που θα τους δούμε σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι απασχολούμε τα παιδιά με κάτι δημιουργικό", τονίζει χαρακτηριστικά ο πατήρ Άγγελος.

Το γεγονός ότι είναι παπάς δεν τον διαφοροποιεί σε τίποτα από τους υπόλοιπους πολίτες. Ο ίδιος εξακολουθεί να είναι οπαδός του Ηρακλή, ομάδα που ακολουθούσε από μικρός, να βρίσκεται πολλές ώρες κοντά στην οικογένειά του, να ασχολείται με δημιουργικά πράγματα, να επισκέπτεται φίλους, γνωστούς και συγγενείς στη γενέτειρά του, τη Γουμένισσα Κιλκίς.

Παράλληλα, βάζει και οριοθετεί νέους στόχους. Θέλει να δημιουργήσει και μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς και να συνεχίσει να λειτουργεί το γήπεδο μπιτς βόλεϊ, σε χώρο ακριβώς δίπλα στο γήπεδο, το οποίο το καλοκαίρι γίνεται πόλος έλξης μικρών και μεγάλων, τόσο από το Πρόχωμα όσο και από τα γύρω χωριά.

"Θα πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι και οι παπάδες λειτουργούν, όπως όλοι οι απλοί άνθρωποι. Επίσης, θα πρέπει οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας να βρίσκονται μέσα στην κοινωνία και να μετέχουν ενεργά σ' αυτήν, έχοντας ως στόχο να φέρουν στο δρόμο της Εκκλησίας απλούς πολίτες. Θα πρέπει, επίσης, να έρθουν σ' εμάς νεαρά παιδιά, αποτρέποντάς τα από κακοτοπιές και τις ασχήμιες της κοινωνίας", καταλήγει ο πατήρ Άγγελος.

Εμφανίσεις: 73976
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!