Ο Αρχιμ. Ιγνάτιος στο ΦΟΜΑ - "Ο Άρειος Πάγος των Βρυξελλών"
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 01:56
-
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» δημοσιεύει σήμερα την ελληνική μετάφραση της ενδιαφέρουσας συνέντευξης, που έδωσε ο Πανοσιολογ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ και Ιεροκήρυκας της Ι. Μητρόπολης Κίτρους και Κατερίνης, στο ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό της Μόσχας «ΦΟΜΑ».
Η συνέντευξη δημοσιεύεται αυτό το μήνα στη Ρωσία και βρίσκεται στο περιοδικό «ΦΟΜΑ», η μετάφραση από τα ρωσικά στα ελληνικά είναι του Ρώσου θεολόγου Δ.Β.
Το κείμενο έχει ως εξής:
Ακούω μερικές φορές, ότι οποιαδήποτε συνεργασία της Εκκλησίας με τη σύγχρονη Ευρώπη είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, επειδή οι χριστιανικές αξίες διαφέρουν πολύ από τη στρατηγική της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την Ευρώπη! Τουλάχιστον γιατί η Ευρώπη είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η χώρα μου είναι η Ελλάδα και παρόλο που στους Έλληνες άσκησαν επιρροή διάφορες χώρες και λαοί, γεωγραφικά και πολιτιστικά είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι.
Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη Ρωσία, την οποία δεν πρέπει να τη θεωρούμε εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Και είμαι σίγουρος ότι η Ρωσία και η Ρωσική Ορθοδοξία έχουν ακόμη να παίξουν το δικό τους ρόλο στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα τη δεκαετία του 90, τον περασμένο αιώνα. Ένα πρωί πήγα στην Κόκκινη Πλατεία, ειδικά για να δω το φημισμένο ναό του Αγίου Βασιλείου. Στη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας είχε ελάχιστο κόσμο και μόνο μια φτωχικά ντυμένη ηλικιωμένη γυναίκα μάζευε στο λιθόστρωτο πεταμένα από τους τουρίστες αποτσίγαρα, βάζοντάς τα επιμελώς στην τσέπη.
Έντονη ανάμνηση, αλλά δε μπορούμε να συγκρίνουμε εκείνη τη Μόσχα με τη σημερινή. Σήμερα η πρωτεύουσα της Ρωσίας έχει μετατραπεί σε πραγματική ευρωπαϊκή πόλη, και αυτό δε σημαίνει μόνο μαγαζιά και γραφεία.
Ανοίξανε και πολλοί ναοί, οι οποίοι γεμίζουν από νέους ανθρώπους.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναμφίβολα, έχει κύρος στη χώρα του, αλλά και στον Κόσμο ευρύτερα είναι ένας από τους μεγάλους πνευματικούς ηγέτες, οπότε είμαι βέβαιος ότι η φωνή της Ρωσικής Εκκλησίας σύντομα θα ακουστεί σ' όλη την Ευρώπη.
Και ευτυχώς για την ίδια - γιατί στο DNA του Ρωσικού λαού υπάρχει μια καταπληκτική κουλτούρα και βαθιά πίστη, που είναι τόσο αναγκαία για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Προφανώς, η ευρωπαϊκή κοινωνία σήμερα περνάει μια βαθιά κρίση. Και η αιτία της κρίσεως δεν έγκειται στα οικονομικά προβλήματα.
Όμοια προβλήματα υπάρχουν και στην πραγματική ζωή: καταστροφικές ιδέες διαφθείρουν την κοινωνία, κλονίζοντας τα ηθικά της θεμέλια.
Και σ' αυτή την κατάσταση η Εκκλησία δεν μπορεί να σιωπήσει. Αυτό λέμε και στη δική μας πατρίδα, την Ελλάδα, όπου τα οικονομικά προβλήματα είναι έκδηλα.
Η Εκκλησία πολλές φορές έχει δηλώσει ότι η οικονομική κρίση είναι μια μόνο έκφραση της πνευματικής κρίσεως, η οποία προκαλεί παρακμή, κοινωνικά προβλήματα και άλλες δυστυχίες των καιρών μας. Βεβαίως, στη σύγχρονη Ευρώπη συχνά εμφανίζονται καταστάσεις, με τις οποίες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Για παράδειγμα, η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ των ομοφυλόφιλων και η υιοθεσία παιδιών από τέτοιες «οικογένειες».
Εμπνεόμενοι από τους κανόνες της χριστιανικής ηθικής, δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια ένωση ως γάμο. Σχετικά με το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να υιοθετούν παιδιά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ακόμα ενιαία άποψη.
Όμως την έχει η Εκκλησία και αυτή δεν είναι η στάση και η γνώμη ενός Πατριάρχη ή Επισκόπου, άλλα η θέση του Ευαγγελίου.
Δεν είναι λόγος ενός ανθρώπου, άλλα λόγος του ίδιου του Θεού και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να τον αλλάξουμε.
Σήμερα σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν τους δικούς τους εκπροσώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις Βρυξέλλες μονίμως εργάζονται οι Αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και της Ρωσικής, της Ρουμανικής, της Κυπριακής και της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Εμείς όχι μόνο πληροφορούμε τις Ιερές μας Συνόδους για τα τεκταινόμενα στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αλλά σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε την άποψή μας και χρησιμοποιούμε αυτή την ευκαιρία για να διατυπώσουμε τη δική μας άποψη σχετικά με διάφορα ζητήματα.
Σημαντικό ρόλο σ' αυτό καλείται να παίξει και η πρόσφατα οργανωμένη - με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ρωσικής και της Ελλαδικής Εκκλησίας - Επιτροπή εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει στόχο και αποστολή της να κάνει ορατή την παρουσία της Οικουμενικής Ορθοδοξίας μπροστά στην πολιτική ελίτ και σε όλη την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Για μας, μερικές φορές, είναι δύσκολο να κάνουμε παρεμβάσεις σε ζητήματα εμπορίου, εκπαίδευσης, υγείας και άλλων κοινωνικών θεμάτων, όμως προσπαθούμε να μάθουμε τους διάφορους υπαλλήλους της ΕΕ να σκέπτονται χριστιανικά.
Δεν φοβάμαι να δουλεύω με υπαλλήλους της ΕΕ. Βεβαίως, δεν είναι όλοι τους έτοιμοι να ακούσουν τη φωνή της Εκκλησίας.
Όμως αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση όταν έχω την ευκαιρία να εκφράσω σ' αυτούς την άποψη της Εκκλησίας σχετικά με το ένα ή με το άλλο ζήτημα που συζητείται κατά τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δε με αφορά αν με σέβονται ή όχι. Επίσης δεν γνωρίζω αν τα λόγια μου θα επηρεάσουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Βουλής, τους διάφορους Ευρωβουλευτές, και παρ' όλα αυτά εκφράζομαι, και είμαι υποχρεωμένος να το κάνω ως χριστιανός και ως ευρωπαίος πολίτης.
Μάλλον έτσι κήρυττε και ο Απόστολος Παύλος στον ειδωλολατρικό Άρειο Πάγο της Αθήνας· χωρίς φόβο και με πίστη στον αληθινό Θεό.
Στα Ρωσικά η συνέντευξη: "FOMA"
- Εμφανίσεις: 62816