Μπουρούντι Σάββας "Η προσφορά της Ορθοδοξίας στην Αφρική είναι μοναδική"
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 21 Μαΐου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Pravoslavie - Romfea.gr 02:31
-
Στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Pravoslavie" μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Σάββας, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της ιεραποστολής, για τους Αφρικανούς. για το φιλανθρωπικό έργο καθώς και για τις πολιτικές αναταραχές.
Η συνέντευξη του Επισκόπου Μπουρούντι έχει ως εξής:
Τι μπορείτε να πείτε για τα χαρακτηριστικά της θρησκευτικής εμπειρίας των Αφρικανών, για τον χαρακτήρα των ψυχών τους; είναι κάτι που διαφέρει από τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα από τους Έλληνες;
Οι Αφρικανοί ψάχνουν την αλήθεια, έχουν πνευματικές αναζητήσεις τις οποίες δεν ικανοποίησε καμιά από τις άλλες Εκκλησίες, ψάχνουν να βρουν την αλήθεια, η Ορθοδοξία είναι ακόμη «φρέσκια» στην Αφρική για αυτό πρέπει και εμείς να είμαστε επιεικείς.
Στην Ελλάδα στην Ευρώπη οι καμπάνες των Εκκλησιών κτυπάνε δύο χιλιάδες χρόνια στην Αφρική άρχισαν να χτυπάνε πριν μισό αιώνα μόνο, παρόλα αυτά οι αφρικανοί τις ακούνε και θέλουν να μάθουν και εμείς δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να ευαγγελιζόμαστε το μήνυμα της Σωτηρίας υπό αντίξοες και δύσκολες συνθήκες.
Πώς αξιολογείτε τη θέση της ορθόδοξης Ιεραποστολής στην επισκοπή σας και γενικά στην Αφρική; Για παράδειγμα, σε σύγκριση με την Καθολική και προτεσταντικές εκκλησίες.
Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή χωρίς βοήθεια από κανέναν παρά μόνον από τον απλό Ορθόδοξο λαό προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλύνει τον πόνο των Αφρικανών τους οποίους όλοι ακόμα και άλλα δόγματα εκμεταλλευτήκαν, μην ξεχνάτε το ρόλο άλλων δογμάτων στην γενοκτονία στην Ρουάντα αλλά και τον τρόπο που επιβλήθηκαν κάποιες προτεσταντικές εκκλησίες.
Οι ιεραποστολές άλλων δογμάτων ενισχύονται από τα κέντρα τους, εμείς προσπαθούμε μόνοι μας και ανιδιοτελώς με την βοήθεια των Ορθοδόξων Ελλήνων, όλα για τον αφρικανό ο οποίος είναι και αυτός πλάσμα του ίδιου Θεού.
Πως στις νομοθεσίες των κρατών, στα οποία εκτείνεται η επισκοπή σας, αντικατοπτρίζεται η κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας;
Τα Κράτη βλέπουν με θετικό μάτι την προσπάθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας βλέπουν την διαφοροποίηση αλλά τρομοκρατημένοι από τα δεινά τα οποία έχουν υποστεί από φερόμενους «Χριστιανούς» είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί.
Η Προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλη την Αφρική στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, της γεωργίας κ.λ.π. είναι μοναδική.
Σχετικά πρόσφατα, η Ρουάντα έγινε σκηνή ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Αν είναι το ιεραποστολικό έργο στην επισκοπή επικίνδυνο για τη ζωή των ιεραποστόλων;
Πάντα το ιεραποστολικό έργο στην συγκεκριμένη περιοχή είναι επικίνδυνο. Ελπίζουμε στην χάρη του Θεού και την προστασία της Παναγίας μας. Εγώ πολλές φορές βρίσκομαι σε εμπόλεμα σημεία του Ανατολικού Κονγκό, όταν τα προσπερνούμε ανακουφιζόμαστε όλοι και δοξάζουμε το Θεό που πέρασε και αυτό.
Έχουμε όμως Χριστιανούς, Ιεραποστολικά Κέντρα και Ενορίες τα οποία δεν πρέπει να αφήσουμε, στην συγκεκριμένη περιοχή η προσφορά των Ορθοδόξων Ιεραποστολικών Κέντρων είναι Μοναδική.
Ποια γλώσσα χρησιμοποιείται στις ακολουθίες; Αν υπάρχουν ιδέες για τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων στις γλώσσες των ιθαγενών λαών και φυλών εκεί;
Σε κάθε χώρα χρησιμοποιείται η γλώσσα της περιοχής, στο Μπουρούντι χρησιμοποιούμε την Κηρούντι, τα Ελληνικά επειδή υπάρχουν και τριάντα Έλληνες και τα Γαλλικά που είναι η
γλώσσα που επιβλήθηκε από τους αποίκους έως ότου μεταφραστούν όλα τα Εκκλησιαστικά βιβλία στην τοπική γλώσσα ενώ για άλλες γλώσσες όπως τα Σουαχίλη έχουν μεταφραστεί όλα τα Λειτουργικά βιβλία.
Τι είδος φιλανθρωπίας κάνει η επισκοπή σας; Αν έχει τα δικά της νοσοκομεία ή σχολεία;
Στο Μπουρούντι δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύστημα υγείας δεν υπάρχει, τα πολύ σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται στην Κένυα ή στην Νότιο Αφρική με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος ενώ λίγοι είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
Το κράτος δεν έχει την δυνατότητα να παράσχει εκπαίδευση λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης και η αμάθεια βρίσκετε στον υψηλότερο δείκτη, όλοι περιμένουν από την ιεραποστολή και εμείς με την βοήθεια των Ορθοδόξων Χριστιανών προσπαθούμε.
Η Κατάσταση στο Ανατολικό Κονγκό είναι ιδιάζουσα και πολύ ρευστή, ο ανταρτοπόλεμος είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το ανατολικό Κονγκό είναι γεμάτο ανάγκες, είναι το πάντα φτωχό και ταλαιπωρημένο Κονγκό.
Η Επισκοπή αναπτύσσει σημαντικό Ιεραποστολικό- Κοινωνικό- Ανθρωπιστικό Έργο όπως:
Λειτουργία Σχολείων στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου Ουβίρας-Ανατολικό Κονγκό φοιτούν 450 μαθητές στα Δημοτικά και 150 στα Νηπιαγωγεία.
Υιοθεσία και Λειτουργία Σχολείων στην Μπουραμάτα του Μπουρούντι με 1600 μαθητές.
Διανομή φαγητού στην προσφυγική περιοχή Γκαγκάρας στο Μπουρούντι.
Διανομή φαγητού στις Αστυνομικές και Δικαστικές Φυλακές του Μπουρούντι.
Συντήρηση αγάμων μητέρων τις οποίες είτε έχουν εγκαταλείψει οι σύζυγοι τους είτε έχουν πεθάνει.
Υποτροφίες σε 60 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.
Περίθαλψης απόρων.
Παροχή Φάρμακων κυρίως για μαλάρια, τυφοειδή πυρετό, κίτρινο πυρετό, εμβόλια κατά της χολέρας και εμβόλια κατά του μινιγγόκοκκου.
Εβδομαδιαία διανομή τροφίμων σε 250 άτομα.
Διανομή τετραδίων και γραφικής ύλης σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.
Έναρξη προγράμματος αναδοχής νεοφωτίστων και εκπαιδευτικής υιοθεσίας.
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ:
Ιεραποστολικό Κέντρο στην Γκαγκάρα-Μπουρούντι με Ναό, Συσσίτιο, Νοσοκομείο. Εργασίες προς το τέλος.
Ιεραποστολικό Κέντρο στη Τσαράμα-Μπουρούντι με Ναό, Συσσίτιο, Ιατρείο, Σχολεία. Εργασίες σε πλήρη εξέλιξη.
Συσσίτιο και λειτουργιά Ιατρείου στην προσφυγική περιοχή Μπουραμάτας-Μπουρούντι όπου διαβιούν και οι από όλους παραμελημένοι Πυγμαίοι.
Ιεραποστολικό Κέντρο στην Μπουραμάτα, εργασίες σε πλήρη εξέλιξη.
Ανοικοδομούνται σχολεία στο Ιεραποστολικό Κέντρο Καμανιόλας-Ανατολικού Κονγκό σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό IRC.
Μετατροπή υπάρχοντος κτηρίου σε Νοσοκομείο στην περιοχή Σανίκ Γκαγκάρας.
Μετατροπή παραχωρηθέντος κτηρίου σε κλινική στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Και βέβαια συνεργαζόμαστε και με διάφορους Ελληνικούς ανθρωπιστικούς οργανισμούς.
Πώς λύνεται το πρόβλημα με τους νέους κληρικούς; Πόσο οξύ είναι στην επισκοπή σας, και πού βρίσκετε ανθρώπους για τον κλήρο;
Δυστυχώς η περιοχή μας θεωρείτε από τις πλέων δύσκολες οπότε μόνο από ιθαγενείς Αφρικανούς τους οποίους στέλνουμε στα Θεολογικά Σεμινάρια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αλεξάνδρεια την Κένυα και την Κινσάσα μπορούμε να επανδρώσουμε τις ενορίες μας οι οποίες συνεχώς αυξάνονται.
Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα γιατί χρειάζονται και κάποιοι Έλληνες κληρικοί κυρίως για να συνηθίσουν κοντά τους οι Αφρικανοί αλλά οι καταστάσεις που επικρατούν στην περιοχή αυτή των Μεγάλων Λιμνών η έλλειψη ασφάλειας, ο ανταρτοπόλεμος κρατάνε μακριά τους εθελοντές κληρικούς.
Κατα τη γνώμη σας πως οι σοβαρές πολιτικές αναταραχές σε αρκετές αφρικανικές κυρίως αραβικές χώρες μπορούν να επηρεάσουν τη θέση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας;
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αγαπητοί παντού, δεν ανακατεύεται με την πολιτική και δεν την επηρεάζουν οι πολιτικές αλλαγές.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει μία παρουσία δύο χιλιάδων χρόνων χωρίς προβλήματα, η Αίγυπτος σέβεται το πατριαρχείο καθώς και οι άλλες Αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής.
Το Πατριαρχείο θα συνεχίσει από την Αλεξάνδρεια απροβλημάτιστα να διοικεί και να ρυθμίζει το Ιεραποστολικό Έργο το οποίο επιτελείται σε όλη την αχανή αφρικανική ήπειρο.
Τι θα θέλατε να ευχηθείτε από την μακρινή κεντρική Αφρική στους αναγνώστες της ιστοσελίδας μας στη Ρωσία;
Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνεται να έρθω μέσω τις σελίδας σας σε επαφή με τους αγαπητούς Ρώσους ορθοδόξους αδελφούς μας.
Να μην μας ξεχνούν στις προσευχές τους και με τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στην Ρωσία και την αγαπά θα ήθελα σε όλους να απευθύνω τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
- Εμφανίσεις: 66720