Διεθνές Συνέδριο στο Φανάρι από την OCREA

ImageΔιεθνές Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την OCREA (Ένωση Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκπαίδευσης) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι από 13-18/6/2011 υπό την αιγίδα και τις ευλογίες του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Orthodox religious education in a multicultural world».

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν (όλες στην Αγγλική γλώσσα) ήταν οι εξής:

α) “Orthodox Christian Religious Education in a Pluralistic World,” από τον Anton Vrame (Director, Department of Religious Education, Greek Orthodox Archdiocese of America, Adjunct Associate Professor, Holy Cross Greek Orthodox School of Theology, Brookline, Mass.).

Στην εισήγησή ο κ. Vrame παρουσίασε τις προκλήσεις της πολυπολιτισμικότητας και του πλουραλισμού για την Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή.

Προσδιόρισε τη σχέση πολυπολισμικότητας, πλουραλισμού και θρησκευτικής αγωγής, εξέτασε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία αυτής της σχέσης, καθώς και την συνεισφορά τους στο έργο των διδασκόντων το Θ.Μ. Κατέληξε την εισήγησή του με παρουσίαση προτάσεων για θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική πράξη, η οποία μέσα από την ορθόδοξη έκφραση και εμπειρία θα μπορέσει να προσδιορίσει την στάση της απέναντι στην πολυπολιτισμική και πλουραλιστική κοινωνία.

β) «What is Religious Education for in the Finnish Context?» από τον π. Risto Aikonen (Senior Lecturer, University of Eastern Finland, School of Applied Educational Science and Teacher Education). Μέσα απ’ αυτήν την εισήγηση παρουσιάστηκαν θέματα συζήτησης σχετικά με την Θρησκευτική Εκπαίδευση στην Φιλανδία.

Θέματα που έχουν σχέση με τα αναλυτικά Προγράμματα, τη θέση του Θ.Μ. στο φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και ιδιαίτερα τον τρόπο διδασκαλίας  και το αναλυτικό πρόγραμμα για μια θρησκευτική μειονότητα, όπως είναι π.χ. οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Φιλανδίας. Image

Επικέντρωσε τον σχολιασμό του στις συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα στη χώρα του για την αλλαγή χαρακτήρα του μαθήματος (προτείνεται ένα μάθημα στοιχείων Ηθικής), καθώς και το βασικό επιχείρημα των διαφωνούντων με την ύπαρξη του Θ.Μ. στα σχολεία της Φιλανδίας, ως ενός δαπανηρού εξόδου για τον προϋπολογισμό του Κράτους, παρά το γεγονός ότι καταναλώνεται γι’ αυτό μόλις το 0,001% του προϋπολογισμού της Βασικής Εκπαίδευσης της Φιλανδίας.

γ) «The Parable of the Good Samaritan in Patristic Literature» από τον κ. Κυριάκο Σταυριανό (Assistant Professor, School of Education’s Sciences, University of Crete).

Ο κ. Σταυριανός παρουσίασε την ερμηνεία της παραβολής του καλού Σαμαρείτη σύμφωνα με τους Πατέρες του 4ου και 5ου αι. Παρουσιάστηκαν αρχικά οι βασικές ερμηνευτικές απόψεις των Βιβλικών Θεολόγων σχετικές με την παραβολή και των Πατέρων της Εκκλησίας των τριών πρώτων αιώνων.

Ακολούθησε λεπτομερής αναφορά και στα γνήσια, όπως και σε αμφιβαλλόμενα συγγράμματα των πατέρων της Εκκλησίας, όπου ερμηνεύουν ή παραπέμπουν στην παραβολή. Η Ορθόδοξη Θεολογία θεωρεί ως γνήσιους ερμηνευτές της Αγίας Γραφής τους Πατέρες της Εκκλησίας. Παρουσιάζουν την παραβολή μέσα στο πλαίσιο της Θείας Οικονομίας ή της ηθικής διδασκαλίας.

Η αλληγορική ερμηνεία είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι αποτέλεσμα επιρροής της Αλεξανδρινής Σχολής. Ούτε υπάρχει σαφής προσδιορισμός της πηγής που χρησιμοποιήθηκε για τον συμβολισμό των γεγονότων και των προσώπων που περιγράφονται στην παραβολή. Η ουσία είναι ότι ο Χριστός (Καλός Σαμαρείτης) οδηγεί τον πεπτωκότα άνθρωπο (ο ληστευμένος Ιουδαίος) στην Εκκλησία (το πανδοχείο), όπου εκεί θεραπεύονται οι πληγές του (αμαύρωση του κατ’ εικόνα.).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι όροι αλλογενής και ομογενής, όπως και η έννοια του πλησίον, όπως αυτές αναλύονται στα πατερικά κείμενα. Ηθικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος είναι επίσης η χρυσοστομική άποψη για την στάση των Χριστιανών απέναντι τους ξένους και τους ετερόθρησκους σύμφωνα με την Β’ Τιμ. 2,25-26. δ) «Intercultural Education through the Monuments of the 'Other’» από την κ. Βασιλική Μητροπούλου (Assistant Professor, Aristotle University of Thessalonica, Faculty of Theology).

Η κ. Μητροπούλου στην εισήγησή της για την διαπολιτισμική αγωγή διαμέσου των μνημείων αναφέρθηκε σε μνημεία της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης που παρουσιάζουν διαπολιτισμικό ενδιαφέρον.

Ανέπτυξε θεωρίες σχετικές με το θέμα της και έδωσε σαφή πρακτικά παραδείγματα διδασκαλίας. Τα μνημεία μεταφέρουν μέσα στην Ιστορία ένα μήνυμα, υπηρετούν την καθημερινή ζωή μας, μας φανερώνουν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, κρύβουν μια ηθική σημασία και φέρνουν τους ανθρώπους με διαφορετικούς πολιτισμούς πιο κοντά.

Ξεκινώντας λοιπόν από την «κυρίαρχη» πολιτιστική ομάδα (first maternal culture) προχωρούμε στη σημασία και την αναφορά του συγκεκριμένου μνημείου σε άλλες πολιτιστικές ομάδες. Μπορούμε μέσω των μνημείων να αντλήσουμε χρήσιμές πληροφορίες σχετικά με τις θρησκείες. ε) «The Orthodox Ecological View and the Care of the Ecumenical Patriarchate for 'Green' Development», από τον κ. Αθανάσιο Μπότα (Doctoral Candidate, Aristotle University of Thessalonica, Faculty of Theology).

Ο κ.Μπότας, έκανε αναφορά στα βιβλικά χωρία που αφορούν στο οικολογικό πρόβλημα και στις οικολογικές «καταστροφές».

Επισήμανε τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σχετικές με την Οικολογία και την Πράσινη Ανάπτυξη, κυρίως μέσω των εισηγήσεων του σε Παγκόσμια Συνέδρια. Συνέδεσε την Οικολογική Εκπαίδευση με την Θρησκευτική Εκπαίδευση και έδωσε παραδείγματα αυτής της εφαρμογής μέσα από διάφορες σχολικές δραστηριότητες.

στ) «Patriarchal Speeches for Christmas and Easter of Ecumenical Patriarch Bartholomew» από τον κ. Γεώργιο Κράπη (Doctoral Candidate, Aristotle University of Thessalonica, Faculty of Theology).

Είναι το περιεχόμενο της Διπλωματικής Εργασίας του κ. Κράπη. Συγκέντρωσε όλες τις Ομιλίες του Παναγιότατου και Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.Βαρθολομαίου μέχρι το 2007, τις επεξεργάστηκε γραμματολογικά, τις ταξινόμησε ως προς το περιεχόμενο και καρπός της έρευνας του ήταν μια πολυσέλιδη μελέτη, ιδιαίτερη χρήσιμη για τον ερευνητή του παρόντος και του μέλλοντος.

Εξετάστηκαν διάφορες δραστηριότητες για το μέλλον της Ένωσης. Την Πέμπτη 16 /6 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τα μέλη της Ένωσης και τους συνέδρους, συζήτησε μαζί τους και δέχτηκαν την ευλογία του.

Την Παρασκευή τα μέλη του Συνεδρίου επισκέφτηκαν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους της. Μετά την ξενάγηση ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Απόστολος τους παρέθεσε γεύμα. Οι σύνεδροι επισκέφτηκαν επίσης χριστιανικά μνημεία και ναούς της Κωνσταντινούπολης.

Εμφανίσεις: 55185
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!