Τρείς δεσμεύσεις και ένα σχέδιο Βενιζέλου μέχρι το 2012

beni0Σε τρεις βασικές συμφωνίες και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που θα πρέπει να έχει μπει σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές του 2012, κατέληξαν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος και η Ιερά Σύνοδος.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και οι δύο πλευρές βγήκαν με χαμόγελο ανακούφισης και διάθεση να στηρίξει η μια την άλλη.

Με τον νέο υπουργό η ιεραρχία έχει βρει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, που για τους περισσότερους Μητροπολίτες ήταν κόκκινο πανί.

Σε πολύ ήρεμους τόνους, λένε οι πληροφορίες, ο Ευάγγ. Βενιζέλος εξήγησε στον Αρχιεπίσκοπο και τους συνοδικούς Μητροπολίτες την κρισιμότητα της κατάστασης και πως τα νούμερα, όσο κι αν ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος όταν παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν βγαίνουν σε καμία περίπτωση.

Ζήτησε από τους Μητροπολίτες να βάλουν πλάτη και να ενισχύσουν όσο μπορούν το έργο τους βοηθώντας τον κόσμο και να επουλώσουν τις πληγές που προκαλούν τα σκληρά οικονομικά μέτρα.

Οι Μητροπολίτες συμφώνησαν πως θα κάνουν ό,τι μπορούν καλύτερο, προειδοποίησαν όμως τον κ. Βενιζέλο πως θα έρθουν σε σύγκρουση μαζί του, αν στην πορεία προκύψουν νέοι σχεδιασμοί που να αφορούν την Εκκλησία.

Ο υπουργός τους διαβεβαίωσε πως από τους τελευταίους που θα θιγούν στην Ελλάδα είναι η Εκκλησία, αφού είναι ένας πυλώνας που μπορεί να στηριχτεί ο κόσμος στις δύσκολες μέρες που περνά.

Σχετικά με τα σενάρια που ακούγονται (π.χ. για τη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών) και οι δύο πλευρές επισήμαναν (και συμφώνησαν) πως αντίκεινται σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και διακινούνται από όσους θέλουν να κινδυνολογήσουν.

Ο κ. Βενιζέλος είπε στον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες πως η Πολιτεία θα σεβαστεί το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας και δεν προτίθεται να λάβει εν θερμώ αποφάσεις που ζητούν κάποιες ακραίες φωνές μόνο και μόνο για να δείξουμε στον κόσμο πως και η Εκκλησία πληρώνει.

Από εσάς περιμένουμε πολλά και, το κυριότερο, να είστε κοντά στον κόσμο φέρεται να είπε ο υπουργός.

Οι τρεις βασικές συμφωνίες που έκαναν στη δίωρη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών και οι συνοδικοί Μητροπολίτες είναι:

Η Πολιτεία δεν πρόκειται να θίξει τη μισθοδοσία των κληρικών αφού, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αποτελεί συμβατική υποχρέωσή της.

Αν υπαναχωρήσει το κράτος, τότε η Σύμβαση του 1953 (με την οποία αντηλλάγησαν εκτάσεις της Εκκλησίας με την υποχρέωση της Πολιτείας να μισθοδοτεί τους ιερείς και να χρηματοδοτεί την εκκλησιαστική εκπαίδευση) παύει να ισχύει και επομένως το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει την ακίνητη περιουσία που έδωσε η Εκκλησία.

Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο οι ιερείς θα χάσουν όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι συγκεκριμένα επιδόματα, ενημέρωσε τη Σύνοδο ο υπουργός.

Τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν από το ενιαίο Ταμείο που συστήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο δεν αφορούν τα ΝΠΔΔ της Εκκλησίας, δηλαδή τις Μητροπόλεις, τις μονές και τις ενορίες.

Η Πολιτεία, διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος, αναγνωρίζει το αυτοδιοίκητο που διέπει τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα (όπως και τα πανεπιστήμια, είπε), άλλωστε στον κατάλογο με τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν δεν υπάρχει κανένα που να ανήκει στην Εκκλησία.

Μάλιστα ο υπουργός τούς είπε πως αν διαπιστώσουν πως κάποιο ΝΠΔΔ της Εκκλησίας έχει δικαιώματα σε κάποιο ακίνητο που είναι μέσα στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων υπέρ του δημόσιου ταμείου, τότε να τον ενημερώσουν για να το διαγράψει από τον κατάλογο.

Έμπειρος Μητροπολίτης, που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα, είπε στον κ. Βενιζέλο πως η Εκκλησία δεν έχει καμία αντίρρηση να δώσει από την εναπομείνασα περιουσία της για το καλό του λαού.

Η Εκκλησία έχει δώσει πολλές φορές στο παρελθόν τα ακίνητά της. Και να το κάνει και τώρα, καμία αντίρρηση. Αρκεί να πάνε στον λαό, όχι όπως στην περίπτωση του Χολαργού και του Παπάγου που τα πήραν στρατιωτικοί και άλλοι κρατικοί λειτουργοί για τον εαυτό τους τόνισε.

Σε απάντηση στον μύθο περί αμύθητης ακίνητης περιουσίας, τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει από τη Σύνοδο ένας τόμος που θα αναφέρεται με λεπτομέρειες στην ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Όλες οι παραχωρήσεις, οι δημεύσεις και οι καταπατήσεις που έχουν γίνει με αποτέλεσμα η τότε μεγάλη ακίνητη περιουσία να έχει περιοριστεί μόλις στο 1/8 και αυτή να μην μπορεί να αξιοποιηθεί (περιλαμβάνονται δασικές εκτάσεις, καταπατημένα ακίνητα κ.λπ.).

Τα ταμειακά διαθέσιμα των ΝΠΔΔ της Εκκλησίας δεν θα δεσμευτούν από την Τράπεζα της Ελλάδος με τον νόμο του 1950 που είχε ζητήσει να εφαρμοστεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου και είχε κληθεί να κάνει πράξη μέχρι το τέλος του 2011 ο Γ. Προβόπουλος, όπως είχε αποκαλύψει το ΠΑΡΟΝ.

Με την προϋπόθεση όμως οι Μητροπόλεις να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού τους έργου, αφήνοντας προσωρινά στην άκρη άλλα έργα που δεν έχουν τέτοιο χαρακτήρα (αναστηλώσεις ναών κ.ά.).

Στην αίθουσα της ιεραρχίας, όπου εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο, τον υπουργό, τους συνοδικούς Μητροπολίτες, βρισκόταν ο πρόεδρος της EKYO Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος και ο γ.γ. του υπουργείου οικονομικών Η. Πλασκοβίτης, συζητήθηκε εκτενώς και μια παλιότερη πρόταση που είχε κάνει ο Αρχιεπίσκοπος στον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Να αποδεσμευτούν όλα τα ακίνητα της Εκκλησίας που κρατούν δεσμευμένα αποφάσεις της Πολιτείας (και αρκεί η έκδοση μερικών προεδρικών διαταγμάτων για να αποδεσμευθούν) και τα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους να αξιοποιούνται από ένα κοινό ταμείο που θα έχει ως μοναδικό σκοπό το φιλανθρωπικό έργο.

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε πως αν υπάρξουν διαβεβαιώσεις πως όλα τα έσοδα θα διατίθενται σε φιλανθρωπίες και μόνο, μπορεί να πιέσει ώστε να υλοποιηθεί αμέσως. Όλοι συμφώνησαν πως το φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα μπορεί να έχει δρομολογηθεί μέχρι τους πρώτους μήνες του 2012.

Εμφανίσεις: 49144
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!