Προβόπουλος προς Αρχιεπίσκοπο: "Συμμερίζομαι τις αγωνίες σας"
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 13.14
-
Επιστολή - απάντηση στις προτάσεις που είχε κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την έξοδο από την κρίση έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος. Ο κ. Προβόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει στον Αρχιεπίσκοπο πως προσυπογράφει τις προτάσεις του και συμμερίζεται τις αγωνίες του.
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Προβόπουλου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο:
Μακαριότατε,
Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία που εκφράζετε στην επιστολή σας της 27ης Ιουνίου 2011 για το μέλλον της χώρας και προσυπογράφω ανεπιφύλακτα την προτροπή σας για συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη.
Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι απλώς ένα οικονομικό επεισόδιο. Είναι η χρεοκοπία ενός προτύπου ανάπτυξης που ακολουθήσαμε αλόγιστα τις τελευταίες δεκαετίες, το οποίο δεν μπορεί να συντηρηθεί άλλο.
Τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες εκείνων των επιλογών.
Γι' αυτό δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε όταν τα δημιουργούσαμε.
Έχετε συνεπώς απόλυτο δίκαιο όταν επισημαίνετε ότι τα αίτια της κρίσης είναι κυρίως πνευματικά και όχι οικονομικά.
Η πρόταση σας για την αναστολή των πλειστηριασμών αφορά βεβαίως την Πολιτεία, η οποία με σειρά αποφάσεων την έχει υιοθετήσει.
Έτσι, η απαγόρευση πλειστηριασμών που προβλεπόταν στον Νόμο 3869/2010 και ίσχυε μέχρι τις 30/6/2011 επεκτάθηκε με νέο νόμο (3986/2011) μέχρι το τέλος του 2011.
Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στην επιστολή σας, η ανάπτυξη θα είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.
Την ίδια άποψη έχει εκφράσει επανειλημμένα και η Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας ιδιαίτερα τον όρο «βιώσιμη».
Εκείνο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι επιχειρήσεις προσανατολισμενες στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών για τις διεθνείς αγορές και όχι επιχειρήσεις που, όπως στο παρελθόν, ικανοποιούσαν τον υπερκαταναλωτισμό μίας εγχώριας ζήτησης στηριγμένης στο δανεισμό.
Έχω επίσης τονίσει ότι πρωταρχική προυπόθεση για ουσιαστική επανεκκίνηση της ανάπτυξης είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, βάζοντας τάξη στα δημόσια οικονομικά, ο εκτροχιασμός των οποίων οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Παράλληλα, θα πρέπει όντως να επισπεύσουμε μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Στην πρόσφατη Ετήσια Έκθεση τον Απρίλιο του 2011, η Τράπεζα της Ελλάδος πρότεινε ως προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης που προσφέρουν ο τουρισμός, οι θαλάσσιες μεταφορές, η ενέργεια, η μεταποίηση, η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και η ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο.
Επιπλέον πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης και την επίσπευση της ανάκαμψης, καθώς και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μακαριότατε,
Επιτρέψτε μου τελειώνοντας να επαναλάβω την πεποίθηση μου ότι η υπέρβαση της σημερινής κρίσης επιβάλει ριζικές αλλαγές όχι μόνο στις δομές της οικονομίας και τις πολιτικές αλλά και στη νοοτροπία και στη συμπεριφορά μας.
Πρέπει τώρα να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον, να απομακρυνθούμε από λανθασμένες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, να εργασθούμε δημιουργικά και αποτελεσματικά για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για τα παιδιά μας.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, η κατ' εξοχήν πνευματική δύναμη της χώρας, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται.
- Εμφανίσεις: 43845