Ο Ρεθύμνης Ευγένιος για την κρούση των καμπάνων
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Αγγελική Καλλέργη - 18:52
-
Η κρούση των καμπανών στις εκκλησίες ανά την επικράτεια είναι σίγουρα κάτι συνηθισμένο, κάτι απόλυτα συνυφασμένο με την θρησκευτική – εκκλησιαστική μας παράδοση και εξίσου οικείο σε όλους τους πολίτες.
Η καμπάνα είναι αυτή που μας ενημερώνει για τις εκκλησιαστικές τελετές είτε πρόκειται για Κυριακή πρωί είτε για οποιαδήποτε άλλη ημέρα γιορτής και αυτή είναι που σε πλείστες περιπτώσεις μας ενημερώνει ακόμα και για την ώρα.
Η λειτουργία των καμπανών σε κατοικημένες περιοχές, και κυρίως πολύ κοντά σε σπίτια και σε ξενοδοχεία, εγείρει, όμως, πολύ συχνά έντονα παράπονα από τους περίοικους.
Δεν είναι, δε, και λίγες οι περιπτώσεις παραπόνων και σε ενορίες του Ρεθύμνου και μάλιστα πολίτες έχουν απευθυνθεί όχι μόνο στον ιερέα της κοντινότερης εκκλησίας τους, αλλά ακόμα και στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Το «πρόβλημα», σύμφωνα με τους πολίτες, είναι ότι οι καμπάνες από τότε που για λόγους ευκολίας προγραμματίζονται από τους ιερείς να χτυπούν ηλεκτρονικά, ηχούν και σε υψηλά ντεσιμπέλ, αλλά και για περισσότερη ώρα σε σχέση με το παρελθόν, όταν την διαδικασία έκαναν χειροκίνητα οι ιερείς.
Η Κρητική Επιθεώρηση μίλησε με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ Ευγένιο, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η κρούση των καμπανών είναι ένα θέμα, το οποίο και ο ίδιος έχει υπόψη του.
Ο κ. Ευγένιος σημείωσε πως ο ίδιος, σε περιπτώσεις που έχει χρειαστεί, έχει συναντηθεί και με τις δύο πλευρές, δηλαδή και με πολίτες και με τους ιερείς, συμπληρώνοντας πως «είναι καλό και ο χρόνος και η ένταση της να είναι σε διακριτικά πλαίσια».
Δεν παρέλειψε, πάντως, να επισημάνει πως δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί η επιθυμία ορισμένων – λίγων – που ζητούν να σταματήσει η κρούση της καμπάνας στην γειτονιά τους, λέγοντας μάλιστα πως «την κάθε περίπτωση την βλέπουμε εξατομικευμένα».
Ο κ. Ευγένιος, όταν ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο το «τιμόνι» της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, διαπίστωσε πως κάθε εκκλησία χτυπούσε τις καμπάνες της για τον εσπερινό τα απογεύματα του Σαββάτου σε άσχετες ώρες, αφού το ωρολόγιο πρόγραμμα ουσιαστικά «διαταρασσόταν» από τα μυστήρια (γάμους και βαφτίσεις), που ήταν προγραμματισμένα.
Έτσι, παρατηρούνταν το φαινόμενο κάθε εκκλησία να παίζει την καμπάνα της σε διαφορετική ώρα για τον εσπερινό, προκαλώντας φυσικά ιδιαίτερο πρόβλημα.
Θέλοντας να δώσει τέλος σε αυτό το πρόβλημα ο κ. Ευγένιος κοινοποίησε σε όλες τις ενορίες μία εγκύκλιο, στην οποία καθορίζονται δύο συγκεκριμένες ώρες για την κρούση της καμπάνας για τον Εσπερινό: το χειμώνα στις 5 το απόγευμα και το καλοκαίρι στις 6.30 μ.μ.
«Έτσι, σήμερα χτυπούν όλες οι καμπάνες ταυτόχρονα και πλέον τα μυστήρια προσαρμόζονται στους εσπερινούς και όχι το αντίθετο, δηλαδή οι εσπερινοί στα μυστήρια», εξηγεί ο Μητροπολίτης.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η κρούση της καμπάνας εκτός από εκκλησιαστικό είναι και «πολιτισμικό γεγονός», θυμίζοντας πως το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες.
- Εμφανίσεις: 54776