Στο στόχαστρο των βανδάλων τα Μοναστήρια της Σερβικής Εκκλησίας
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 20.31
-
Στο χωριό Σαμόντερζα βάνδαλοι Αλβανοί βεβήλωσαν την εκκλησία, μετατρέποντάς την σε δημόσιο αποχωρητήριο.
Σχολιάζοντας τη διαμορφωμένη στο Κοσσυφοπέδιο κατάσταση, ο π. Ιγνάτιος της Ιερά Μονής Σρετένσκι και υπεύθυνος συντάκτης του «Pravoslavie.ru», ο οποίος γνωρίζει καλά τη κατάσταση στη Σερβία τόνισε:
«Δεν είναι τυχαίο που οι Σέρβοι κληρικοί εκφράζουν ανησυχίες για ό,τι συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο. Ο τραγισμός της κατάστασης των Σέρβων που ζουν στην κεντρική και νότια περιοχή του Κοσσυφοπέδιο, συνίσταται στο ότι ουσιαστικά είναι όμηροι, αφού είναι αποκομμένοι γεωγραφικά από την κεντρική Σερβία».
Επίσης πρόσθεσε ότι «προκαλεί ανησυχίες και η κατάσταση των εκκλησιών. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι πολλά ιερά, που νωρίτερα προστατεύονταν από τις δυνάμεις KFOR και τις δυνάμεις EULEX τον τελευταίο χρόνο πέρασαν στην αρμοδιότητα της Αστυνομικής Υπηρεσίας του Κοσσυφοπεδίου (KPS), που αποτελείται κυρίως από Αλβανούς. Σήμερα γίνεται λόγος για την παράδοση όλων των βασικών σερβικών ιερών υπό την προστασία της KPS, οι άνδρες της οποίας έχουν ήδη δείξει σε μερικές περιπτώσεις κραυγαλέα επαγγελματική τους ανικανότητα.»
«Σήμερα στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου δεν συμφέρει να εμφανίζονται δολιοφθορείς. Συνεπώς είναι αμφίβολο ότι η Πρίστινα θα εμποδίζει τη δράση αυτών των δομών. Ένα ακόμη είναι ότι οι πνευματικοί παράγοντες της Πρίστινα προσπαθούν όλο και πιο συχνά να ανακηρύσσουν τα ορθόδοξα μοναστήρια - εκκλησίες της περιοχής ως μνημεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία είχαν κατακτήσει κάποτε οι Σέρβοι.», υπογράμμισε ο π. Ιγνάτιος.
Ακόμη τόνισε: «Γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς η Σερβία αναγκάζεται ολοένα και πιο συχνά να υπερασπίζει σε διεθνές επίπεδο το δικαίωμά της για τα σερβικά ιερά στο Κοσσυφοπέδιο. Ας σημειωθεί σχετικά με αυτό, ότι το Βελιγράδι υποστηρίζεται σ’ αυτό το ζήτημα από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται στο πλευρό της ιστορικής αλήθειας και θεωρεί ότι τα ιερά αυτά αποτελούν γνήσια σερβική πνευματική κληρονομιά.»
«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι σε πολλές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου παρατηρείται η αναζωογόνηση της λειτουργικής ζωής. Ανακαινίστηκαν μερικές εκκλησίες του 19ου και του 20ου αιώνα. Τα χρήματα για τις ανακαινιστικές εργασίες προσφέρονται από της αρχές της Σερβίας, και διάφορες ευρωπαϊκές και αμερικανικές δομές». Συμπλήρωσε ο π.Ιγνάτιος.
Ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι «σ΄ αυτή τη διαδικασία συμμετέχει, όπως είναι γνωστό, και η Ρωσία, η οποία παραχώρησε δύο εκατομμύρια δολάρια μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εξάλλου, μου φαίνεται ότι για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου μεγαλύτερη σημασία έχει η ηθική υποστήριξη της Ρωσίας απ’ ότι η οικονομική. Μερικοί ντόπιοι κάτοικοι μου έλεγαν: «Αφού έχουμε να φάμε θα επιζήσουμε κάπως. Το κύριο όμως είναι ότι μας υποστηρίζετε και είστε μαζί μας».
- Εμφανίσεις: 43905