Προειδοποίηση Πατριαρχείου Μόσχας προς Βαρθολομαίο και Σύναξη
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Θ. Καλμούκος / Εθνικός Κήρυκας - 19.21
-
Προειδοποίηση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους Προκαθημένους των πρεσβυγενών Πατριαρχείων που συνέρχονται σε Σύναξη στο Φανάρι αυτές τις μέρες, απευθύνει το Πατριαρχείο της Μόσχας «να μην λάβουν αποφάσεις οι οποίες θα απειλήσουν την ενότητα της Ορθοδοξίας», με αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, προέδρου του Τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας.
Η Εκκλησία της Ρωσίας απαριθμεί σήμερα 150 εκατομμύρια πιστών εντός και εκτός Ρωσίας (εντός πάνω από 100 εκατομμύρια), 222 ιεράρχες, 150 Μητροπόλεις, 30 χιλιάδες ενορίες, 30 χιλιάδες ιερείς, 800 Μοναστήρια.
Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.» την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011, συνέρχεται στο Φανάρι Σύναξη των Προκαθημένων των τεσσάρων πρεσβυγενών Πατριαρχείων της Ορθόδοξης ανά τον Κόσμο Εκκλησίας, ενώ εκλήθη και η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και εκκλησιολογικής και κανονικής φύσεως ζητήματα τα οποία ανάγονται στην προπαρασκευή για τη σύγκληση της μέλλουσας Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.
Στη Σύναξη συμμετέχουν αυτοπροσώπως, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος και Ιεροσολύμων Θεόφιλος, καθώς επίσης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος, ο οποίος είναι τρίτος τη τάξει μετά τον Οικουμενικό και τον Αλεξανδρείας δεν παρίσταται αυτοπροσώπως, αν και ήταν ο πρώτος που είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του Οικουμενικού, αλλά εκπροσωπείται από τον Επίσκοπο Απαμείας Ισαάκ, ο οποίος γνωρίζει απταίστως την Ελληνική γλώσσα.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος άλλαξε την τελευταία στιγμή γνώμη και στάση, έπειτα από την επίσκεψη που δέχθηκε από τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.
Ο κ. Ιλαρίων είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον πήρε μαζί του και στη γενέτειρά του την Ιμβρο για τα εννιάμερα της Παναγίας.
Στην ερώτηση ποιες είναι οι σκέψεις και οι θέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας για τη Σύναξη των πρεσβυγενών Πατριαρχείων, η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Φανάρι, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων απάντησε: «Μου είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ότι αυτή η Σύναξη έχει σκοπό να αξιολογήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή όπου η θέση των χριστιανών γίνεται όλο και πιο δύσκολη».
Στην επισήμανση ότι ανακοινώθηκε πως θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν την μέλλουσα να συγκληθεί Μεγάλη και Αγία Σύνοδο της Ορθοδοξίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είπε ότι «μου είπε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, τον οποίον επισκέφθηκα επίσης πρόσφατα, πως όταν έλθει ο καιρός είμαστε ελεύθεροι να συζητήσουμε όποιο θέμα μας ενδιαφέρει». Και τόνισε ότι «φυσικά οποιαδήποτε επίσημη απόφαση σχετικά με την μέλλουσα Αγία και Μεγάλη Σύνοδο θα ληφθεί από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες κι όχι από μία συγκεκριμένη ομάδα Εκκλησιών».
Αναφορικά με το αν έχει ενοχληθεί το Πατριαρχείο της Μόσχας επειδή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκάλεσε μόνο τους Προκαθημένους των πρεσβυγενών Πατριαρχείων κι όχι όλα τα Πατριαρχεία, σημείωσε πως «θεωρούμε αυτή τη συνεδρίαση ως μία τοπική συνεδρίαση. Υπήρξαν κι άλλες παρόμοιες συνεδριάσεις όπως αυτή που έγινε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος κάλεσε τον Πατριάρχη Αντιοχείας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και συναντήθηκαν στην Ιορδανία και συζήτησαν διάφορα θέματα. Επίσης στις 23 Αυγούστου υπήρξε κι άλλη συνεδρίαση αρκετών Εκκλησιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» και συμπλήρωσε πως «φαίνεται ότι λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή αυτές οι συνεδριάσεις των Προκαθημένων γίνονται πιο συχνές».
Σχετικά όμως με τα εκκλησιολογικά και κανονικά θέματα, είπε ότι «οποιαδήποτε απόφαση αφορά γενικά την Ορθόδοξη Εκκλησία, πρέπει να λαμβάνεται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες».
Στην ερώτηση αν η παρούσα Σύναξη καταλήξει σε αποφάσεις γύρω από θέματα εκκλησιολογίας, κανονικότητας, Διασποράς, Διπτύχων, θα τις αναγνωρίσει το Πατριαρχείο της Μόσχας ή όχι, απάντησε πως «δεν υπάρχει μηχανισμός αναγνώρισης αποφάσεως μιας συγκεκριμένης ομάδας Εκκλησιών από κάποια άλλη Εκκλησία. Οπότε πιστεύω ότι αν καταλήξουν σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση θα την φέρουν μπροστά σε όλες τις άλλες Εκκλησίες και εάν υιοθετηθεί από όλες τις Εκκλησίες τότε γίνεται πραγματικότητα για την Ορθόδοξη Εκκλησία».
Στην επισήμανση ότι ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως εκφράσατε ανησυχία στους Πατριάρχες Αντιοχείας Ιγνάτιο και Ρουμανίας Δανιήλ για πιθανό κίνδυνο διαίρεσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας από αυτή τη Σύναξη, θα μας λέγατε τι τους είπατε, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είπε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκαλύψω το περιεχόμενο των διμερών μας συνομιλιών με τον Πατριάρχη Αντιοχείας ή με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων». Πρόσθεσε δε πως «σίγουρα συζητήσαμε βασικώς και κυρίως τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των δικών τους Εκκλησιών. Επίσης συζητήσαμε θέματα διορθόδοξου ενδιαφέροντος και ανταλλάξαμε γνώμες επ’ αυτών».
Ερωτηθείς αν τα Πατριαρχεία Μόσχας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και άλλα που δεν προσκλήθηκαν στην παρούσα Σύναξη των πρεσβυγενών Πατριαρχείων προτίθενται να οργανώσουν αντι-Σύναξη, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, ο οποίος λογίζεται ως ο πλέον ισχυρός ανήρ του Πατριαρχείου της Μόσχας και ο μελλοντικός Πατριάρχης της, απάντησε: «Πιστεύω πως κατ’ αρχήν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις της Σύναξης κι αν θα υπάρξουν αποφάσεις διαφορετικές για θέματα για τα οποία είπαν πως θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη και μετά θα δούμε τι είδους στρατηγική θα ακολουθήσουμε επίσης». Και συμπλήρωσε πως «θα ήθελα όμως να σεβαστώ αυτό που μου ελέχθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, πως θα συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή κι αυτό αναμένομε να είναι το κεντρικό θέμα της συζητήσεώς τους».
Στην ερώτηση ποια είναι η τοποθέτηση του Πατριαρχείου της Μόσχας για το θέμα της Ορθόδοξης Διασποράς, είπε, πως, «στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύουμε πως είναι δυνατή η ίδρυση Κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών εάν υπάρχει συμφωνία των Ορθόδοξων πληθυσμών στις συγκεκριμένες χώρες και επ’ αυτής της βάσεως χορηγήσαμε Αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική το 1970. Αλλά τώρα οι Εκκλησίες έρχονται πιο κοντά η μία στην άλλη και αποφασίσαμε από κοινού πως η χορήγηση της Αυτοκεφαλίας οφείλει να είναι θέμα Πανορθόδοξου ενδιαφέροντος και ο τόμος να υπογράφεται από όλους τους Προκαθημένους όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Στην ουσία συμφωνήσαμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που υπήρχε πρώτα. Επίσης συμφωνήσαμε να καθιερώσουμε Επισκοπικές Συνελεύσεις στη Διασπορά, οι οποίες διευκολύνουν τη συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες Δικαιοδοσίες».
Στην ερώτηση αν με αυτή την καινούργια απόφαση λέτε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει πλέον το ιστορικό και κανονικό προνόμιο να χορηγεί μόνο αυτό Αυτοκεφαλία, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είπε: «Αυτή φαίνεται να είναι η συμφωνία των αντιπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, πως η Αυτοκεφαλία πρέπει να χορηγείται με τη συμφωνία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Μπορεί να ανακοινώνεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά ο τόμος θα υπογράφεται από όλους τους Προκαθημένους».
Δήλωσε άγνοια που την τελευταία στιγμή αποφάσισε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος να μην πάει ο ίδιος στη Σύναξη, αλλά έστειλε εκπρόσωπό του. Συγκριμένα, στην ερώτηση γιατί δεν πήγε ο Πατριάρχης Αντιοχείας στη Σύναξη, ο κ. Ιλαρίων είπε, «αυτό δεν το γνωρίζω».
Αναφορικά ποια είναι η ευχή του για τη Σύναξη, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων απηχών τη θέση της Ρωσικής Εκκλησίας είπε πως «πλησιάζομε στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και ελπίζω όλες οι Εκκλησίες θα κάνουν αυτό που μας ενώνει παρά κάτι το οποίο θα μας διαιρέσει».
Στην ερώτηση πώς είναι οι σχέσεις ανάμεσα στο Πατριαρχείο της Μόσχας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Ιλαρίων απάντησε: «Νομίζω ότι είναι πολύ καλές σε αμφότερα και σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στους δύο Πατριάρχες, καθώς επίσης και σε επίσημο επίπεδο, διότι τώρα συζητούμε πράγματα τα οποία και μας ενώνουν και μας χωρίζουν και τα συζητούμε μέσα σε μία ανοικτή και ειλικρινή ατμόσφαιρα και πιστεύω πως αυτός είναι ο τρόπος να συνεχίσουμε». Αναφερόμενος και πάλι στη Σύναξη είπε πως «ας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι κάτι το οποίο θα δημιουργήσει διαίρεση στις Εκκλησίες».
- Εμφανίσεις: 69823