Μεταφέρθηκε στη νέα της θέση η Μονή Τορνικίου
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Χρήστο Βήττα - 09.54
-
Από την ακροποταμιά του Αλιάκμονα, όπου βρισκόταν για έντεκα ολόκληρους αιώνες, “περπάτησε” 127 μέτρα σε έδαφος με κλίση 25%, ανέβηκε στον παρακείμενο λόφο με υψομετρική διαφορά 27 μέτρων και εγκαταστάθηκε εκεί οριστικά, για να γλιτώσει από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα, που πρόκειται να δημιουργηθεί από την κατασκευή του ομώνυμου υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ.
Η τεχνολογία έκανε εφικτό το θαύμα για το διώροφο καθολικό της ιστορικής μονής Κοίμησης της Θεοτόκου Τορνικίου, και το πρωτοποριακό εγχείρημα της μεταφοράς του ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το σπάνιο μνημείο του 10ου αιώνα, με τις εξαιρετικές αγιογραφίες που χρονολογούνται από το 1481, βρίσκεται πλέον στη νέα του θέση από τις 16 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 15.07.
Τώρα απομένει το δεύτερο στάδιο, που είναι η πλήρης αποκατάσταση του μνημείου και η ανάδειξή του, ώστε να καταστεί επισκέψιμο.
Η μεταφορά του κτίσματος διήρκεσε 16 ημέρες. Μετακινούνταν κατά μέσο όρο επτά μέτρα ημερησίως.
Το αντικείμενο του κυρίως έργου ήταν η ολόσωμη μετακίνηση της μονής Τορνικίου, βάρους 260 τόνων, στον παρακείμενο λόφο.
Το μνημείο σε πρώτη φάση τοποθετήθηκε από τα θεμέλια σε μεταλλικό πλαίσιο, αποκολλήθηκε με υδραυλικά μηχανικά μέσα από το έδαφος και “κάθισε” πάνω σε μεταλλικές ράγες. Στη συνέχεια, με την ώθηση υδραυλικών εμβόλων, το μνημείο μεταφέρθηκε στη νέα θέση του.
Πέρα από κάποια τεχνικά μικροπροβλήματα, που ξεπεράστηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η όλη διαδικασία ήταν απόλυτα επιτυχής και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί. Τα δύο πρώτα μέτρα της διαδρομής διανύθηκαν την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011 και η μετακίνηση ολοκληρώθηκε σε δεκαέξι μέρες.
Επικεφαλής του πρωτοποριακού έργου ήταν ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Δημήτρης Κορρές, μοναδικός στην Ελλάδα σε ανάλογες μεταφορές μνημείων, ο οποίος δεν κρύβει την ικανοποίησή του από το τεχνολογικό επίτευγμα. Ο ίδιος εξηγεί ότι η μεταφορά ολοκληρώθηκε, αλλά μένει να πακτωθεί το καθολικό στη νέα του θέση. Μόλις ετοιμαστεί η βάση του οπλισμένου σκυροδέματος για να υποδεχθεί την ιστορική μονή, τότε το καθολικό θα απελευθερωθεί από τα υδραυλικά έμβολα και θα πατήσει στο έδαφος.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 850.000 ευρώ, δαπάνη που έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η δεύτερη φάση των εργασιών, που είναι η πλήρης αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, με στόχο να γίνει επισκέψιμο. Το βάρος αυτό πέφτει στη 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία έχει ιεραρχήσει τις προτεραιότητες.
Ειδικότερα, πρόκειται να δημιουργήσει πρόσβαση στη δεύτερη εκκλησία, που βρίσκεται στον όροφο της μονής. Συγχρόνως θα αρχίσουν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των σπάνιων τοιχογραφιών.
Στις προτεραιότητες βρίσκεται η δημιουργία εκθεσιακού χώρου με τα σπάνια κειμήλια του μνημείου. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον φωτισμό του μνημείου τη νύχτα.
Το δάπεδο θα κατασκευαστεί με το παλιό πήλινο υλικό που υπήρχε. Για να μην καταστραφεί, προβλέπεται η κατασκευή μιας ράμπας για τους επισκέπτες, ώστε να μην πατάνε στο δάπεδο.
Ακόμη, πρόκειται να κατασκευαστούν τοιχία γύρω από το μοναστήρι και τον λόφο ώστε να προληφθεί η διάβρωσή του, ενώ η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου θα γίνει με τα υλικά που αποσυναρμολογήθηκαν από την πρότερη θέση της μονής.
Οι αρμόδιοι της 17ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εκτιμούν ότι οι εργασίες αποκατάστασης και διάσωσης του μνημείου θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2012, ενώ θα είναι επισκέψιμο από την προσεχή άνοιξη.
Να σημειωθεί ότι την απόφαση μετακίνησης και σωτηρίας του μνημείου έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 19 Μαΐου 2009.
- Εμφανίσεις: 27549