Διορθόδοξη συνάντηση για τη διασφάλιση ποιότητας στην Εκκλ. Εκπαίδευση

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της τρίτης συνάντησης της διορθόδοξης ομάδας εργασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας.

Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Γιόενσου της Φινλανδίας και στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος καθ. στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Αρχιμ. Κύριλλος Χοβορούν Αντιπρόεδρος της επιτροπής για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας, ο Πρωθιερέας Παύλος Βελικάνωφ, Αντιπρύτανης της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Μόσχας, ο π. Ράουνο Πετράινεν και ο Δρ. Σέππο Λιέστι από το Ορθόδοξο Σεμινάριο του Γιόενσου στη Φινλανδία, ο Καθ. Παύλος Μέγιεντορφ από τη θεολογική σχολή του Αγ. Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, ο Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, Γεν. Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και ο Πρωτοπρ. Γρηγόριος Σταμκόπουλος επικ. καθ. της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με την παρουσίαση της Ακαδημίας Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μόσχα από τον αρχιμ. Κύριλλο Χοβορούν Αντιπρύτανη της Ακαδημίας. Την επομένη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Εκκλησιαστική Ακαδημία της Μόσχας στο Πασάντ, όπου μετά από την ξενάγηση στους χώρους της Ακαδημίας, ο Πρύτανης της Ακαδημίας Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος παρουσίασε τις βασικές μεταρρυθμίσεις και τα  προβλήματα της διαδικασίας αναμόρφωσης της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη Ρωσία, σε σχέση με την κρατική αναγνώριση.

Οι κύριες εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στο Νίζνι Νόβγκοροντ όπου φιλοξενήθηκε από το Μητροπολίτη Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμά κ. Γεώργιο με την παρουσία πολλών εκπροσώπων από Εκκλησιαστικά Σεμινάρια της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Εκεί πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε θέματα διασφάλισης ποιότητας από τα μέλη της ομάδας εργασίας:

  1. Δρ. Κωνσταντίνο Κενανίδη με θέμα «Η ποιοτική διάσταση των στόχων και του τελικού “προϊόντος” της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης»,
  2. Πρωθιερέα καθ. Παύλο Βελικάνωφ με θέμα «Τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες του ορθόδοξου ιερέα»,
  3. Πρωτοπρ. καθ. Γρηγόριο Σταμκόπουλο με θέμα «Τεχνολογία και επιστήμη στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση»,
  4. Καθ. Παύλο Μέγιεντορφ με θέμα «Στρατηγικό πλάνο και σχεδιασμός της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στο Θεολογικό Σεμινάριο Αγ. Βλαδίμηρου»,
  5. Την εταιρία συμβούλων Monitor Group με θέμα «Ανάπτυξη της στρατηγικής ιδέας και του λειτουργικού μοντέλου της θεολογικής εκπαίδευσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»,
  6. Δρ. Σέππο Λιέστι με θέμα «Θέματα διασφάλισης ποιότητας από τον ιατρικό χώρο στη θεολογική εκπαίδευση»,
  7. Πρωτοπρ. Ράουνο Πετράινεν με θέμα «Το σύστημα διασφάλισης ποιότητας στην Εκκλησία της Φινλανδίας».

 

Μετά από κάθε ομιλία πραγματοποιήθηκε εκτενής διάλογος αγγίζοντας καίρια θέματα και προβλήματα στο χώρο της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ολιστική περιγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών του σύγχρονου ιδεατού ποιμένα, μέσα το πλαίσιο της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης.

Παρουσιάστηκε τόσο το γενικό πλαίσιο και οι θεμελιώδεις θεολογικοί-πνευματικοί παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν ικανά εκπαιδευτικά εργαλεία για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, όσο και το σύνολο των γενικών και ειδικών προσόντων του ιδεατού ποιμένα.

Η περαιτέρω επεξεργασία του πρωτογενούς υλικού, το οποίο παρουσιάστηκε στη συνάντηση θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου στις επόμενες συναντήσεις της ομάδας εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην καθοριστικής σημασίας επίτευξη της λειτουργικής σύζευξης, της επιστημονικής κατάρτισης και της πνευματικής ωριμότητας στα πλαίσια της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης.

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος παρίστατο σε όλες τις ομιλίες και προσέφερε αβραμιαία φιλοξενία. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις 14 Οκτωβρίου, ημέρα εορτής της Σκέπης της Παναγίας στο φημισμένο μοναστήρι του Ντεβέγιεβο, στην περιοχή του Σαρώφ όπου η ευλογία του αγ. Σεραφείμ του Σαρώφ είναι εμφανής.

Κατά τη παραμονή της ομάδας στο μοναστήρι του Ντεβέγιεβο ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος προεξήρχε του πανηγυρικού εσπερινού και της Θ. Λειτουργίας της εορτής της Αγίας Σκέπης στον Πάνσεπτο ναό της Αγίας Τριάδας της Ιεράς Μονής.

Η τέλεση τόσο του εσπερινού όσο και της Θ. Λειτουργίας έγιναν με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα κατάνυξης, ενώ και στις δύο ακολουθίες συμμετείχε πλήθος πιστών. Μαζί με τον Θεοφιλέστατο, συλλειτούργησαν πλήθος ιερέων με προεξάρχοντα τον πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Χοβορούν (αντιπρόεδρο της συνοδικής επιτροπής για την Θεολογική Εκπαίδευση της εκκλησίας της Ρωσίας).

Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, βαθιά συγκινημένος ευχαρίστησε τον οικείο Αρχιεπίσκοπο κ. Γεώργιο για την αβραμιαία φιλοξενία, την οποία παρείχε στα μέλη της ομάδας κατά τη παραμονή τους, τόσο και στο Νίζνι Νόβγκοροντ, όσο και στην Ιερά Μονή. Θερμές ευχαριστίες απεύθυνε και στη καθηγουμένη Σεργία για την δυνατότητα, που του εδόθη να προεξάρχει των ακολουθιών της Εορτής στον αγιασμένο τόπο του αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ. Επίσης, κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος στη τράπεζα της Μονής διαβίβασε στους παρόντες, τους χαιρετισμούς και τις ευχές της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η επόμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Απρίλιο και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης στη Πυλαία.

Εμφανίσεις: 135
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!