Η Καθηγήτρια Μαρία Μπρούν στην Αν. Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών
- Δημιουργηθηκε στις Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2011
Φωτορεπορτάζ - Romfea.gr 15.39
Mε τη συμμετοχή των φοιτητών του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών και του Προγράμματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων πραγματοποιήθηκε σήμερα 9-12-11 στην Κεντρική αίθουσα διαλέξεων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Αθήνας η ομιλία της Καθηγήτριας του Κολλεγίου της Λουκέρνης κας Maria Brunn.
Tην κ. Μaria Brunn προλόγισε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Αθήνας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόλαος Ιωαννίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είπε τα εξής:
“Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στη Σχολή μας την κ. Μαρία Brunn (Μπρούν).
Η κ. Brunn είναι Διδάκτωρ Θεολογίας με σπουδές στο Φριβούργο και τη Λουκέρνη της Ελβετίας, καθώς επίσης στη Βιέννη, το Βελιγράδι και τη Θεσσαλονίκη. Η Διδακτορική Διατριβή της είχε ως αντικείμενο και κεντρικό πυρήνα της την Ορθόδοξη Θεολογία.
Από το έτος 1982 έως και το έτος 2003 η κ. Brunn διετέλεσε Θεολογική Συνεργάτις του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy της Γενεύης συνεπικουρώντας το έργο του πρώτου Μητροπολίτου Ελβετίας Δαμασκηνού, και εν γένει του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Παράλληλα, κατά τα έτη 1985 – 1990 υπήρξε επιστημονική συνεργάτις στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Φριβούργου, ενώ έχει διατελέσει και Βοηθός-επιστημονική συνεργάτις στην Καθηγητική έδρα Πατερικών Σπουδών και Ορθόδοξης Θεολογίας της Λουκέρνης την οποία κατείχε ο Μητροπολίτης Ελβετίας Δαμασκηνός.
Κατά τα έτη 1991-1996 διετέλεσε υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ελβετίας, ενώ από το 1997 και εξής εργάζεται ως Καθηγήτρια σε συναφή εκπαιδευτικά Προγράμματα των Ομόσπονδων Καντονιών της Ελβετίας.
Έχει συμμετάσχει ως μέλος Επιστημονικών και Οικουμενικών Επιτροπών, ενώ από το 1996 είναι συνεκδότις του Οικουμενικού θεολογικού εντύπου «UNA SANCTA».
Σε όλη τη σταδιοδρομία της έχει συγγράψει ευάριθμα άρθρα για θέματα που αφορούν στην Ορθόδοξη Θεολογία, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και στην ενδυνάμωση της σχέσης των νέων και της θρησκείας.
Το θέμα το οποίο θα μας αναπτύξει, όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί, έχει τίτλο: «Δαμασκηνός Παπανδρέου, πρώτος Μητροπολίτης Ελβετίας: Η συμβολή του στους Διορθόδοξους, Διαχριστιανικούς και Διαθρησκειακούς διαλόγους»…”
Και ολοκλήρωσε λέγοντας:
“Δίνοντάς σας το στίγμα αναφορικά με την προσφορά του αρχιερέα και πανεπιστημιακού δασκάλου, δανείζομαι μία φράση του από το πρόσφατα εκτυπωθέν από την «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος» βιβλίο της κας Brunn: «Ουδέποτε θα θυσιάσουμε την αλήθεια, αλλ’ αντιθέτως θα θυσιάσουμε τα πάντα για την αλήθεια».
Κυρία Brunn έχετε το λόγο”.
Ακολούθως, η κ. Μaria Brunn ανέλυσε (παραθέτοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό) την ιστορία και τους σκοπούς ίδρυσης του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy της Γενεύης, τη συμβολή του πρώτου Μητροπολίτη Ελβετίας κυρού Δαμασκηνού Παπανδρέου στη διενέργεια των διαλόγων [Διορθόδοξων, Διαχριστιανικών (Ορθοδόξων-Παλαιοκαθολικών, Ορθοδόξων-Αρχ. Ανατολικών Εκκλησιών) και Διαθρησκειακών (Ορθοδοξίας-Ιουδαϊσμού, Ορθοδοξίας-Μωαμεθανισμού) και τη συνολική συνεδριακή, εκδοτική κ.α. δράση του Ορθοδόξου Κέντρου έως σήμερα. Παράλληλα, έγινε αναφορά στο όραμα του μακαριστού Μητροπολίτη αναφορικά με την ίδρυση εκκλησιαστική οργάνωση της Ι. Μ. Ελβετίας.
Στο τέλος της ομιλίας της κας Brunn ο Πανοσιολογιώτος Αρχιμ. π. Νικόλαος Ιωαννίδης είπε τα εξής:
“Η Ορθόδοξη πνευματικότητα πρέπει να προσανατολίζεται πάντα προς το καλό. Ο μεγαλύτερος κατάδικος ή εγκληματίας στο βάθος έχει αναλλοίωτο το καλό που του ενεφύσησε ο θεός κατά τη στιγμή της δημιουργίας.
Γι’ αυτό, πρέπει να βρίσκουμε τα καλά στοιχεία σε κάθε άνθρωπο και σε αυτά να στεκόμαστε, γιατί το κακό είναι «μη ον» κατά το Άγ. Μάξιμο Ομολογητή.
Το κακό αποτελεί μία πράξη απομάκρυνσης του ανθρώπου από το θεό, αμαυρώνει, αλλά δεν καταλύει το καλό. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ελβετίας τον οποίο προσωπικά είχα γνωρίσει, είχε πάντοτε γνώμονα την αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στο τέλος η κ. Brunn δέχθηκε ερωτήματα αναφορικά με τους διαλόγους, ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε Τρισάγιο στη μνήμη του εκλιπόντος. Τον Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού εκπροσώπησε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αγαθάγγελος Κόκλας.