Μεγάλη η συμμετοχή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Μητρόπολης Κερκύρας

image003Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο δεύτερο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει φέτος η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας. Η εκδήλωση έγινε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» και συνδυάσθηκε με την εορτή των Τριών Ιεραρχών, κατά την οποία η τοπική Εκκλησία τιμά τα πρόσωπα και το λειτούργημα των εκπαιδευτικών. Ομιλητές ήταν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφείς και διαπρεπείς αστρονόμοι κ. κ. Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης.


Το θέμα του μαθήματος ήταν «Το Βυζάντιο, η Εκκλησία και οι Θετικές επιστήμες». Οι εισηγητές παρουσίασαν την συμβολή των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, όπως ήταν οι Τρεις Ιεράρχες, όχι μόνο στα θέματα της χριστιανικής πίστης, αλλά και στην επιστήμη. Επεσήμαναν χαρακτηριστικά ότι στα πατερικά συγγράμματα βρίσκουμε πλήθος αναφορές σε θέματα αστρονομίας, μαθηματικών, γεωγραφίας, βιολογίας, ιατρικής, ενώ οι Πατέρες το μόνο που αρνήθηκαν ήταν η Αστρολογία.

Παράλληλα, τόνισαν ότι το συκοφαντημένο και αδικημένο Βυζάντιο ως δήθεν σκοταδιστικό και μεσαιωνικό λόγω της σημαντικής παρουσίας της Εκκλησίας στη ζωή της τότε κοινωνίας, ενθάρρυνε την μελέτη των θετικών επιστημών, έχει να παρουσιάσει εφευρέσεις, αλλά και πρωτότυπες εργασίες και διαπρεπείς λόγιους, οι οποίοι, παρότι ήταν άνθρωποι πιστοί, δεν αισθάνθηκαν την θρησκευτική τους πίστη να αποτελεί εμπόδιο στην επιστημονική έρευνα και στην καταγραφή των προβληματισμών και των ανακαλύψεών τους.

Στάθηκαν ιδιαίτερα στον Λέοντα τον Φιλόσοφο και Μαθηματικό, ο οποίος ήρθε σε διάλογο με τους Άραβες, ανακάλυψε το πρώτο είδος στρατιωτικού τηλεγράφου και λειτούργησε πρωτοποριακά σε επιστημονικό επίπεδο. Όχι μόνο η φιλοσοφία, αλλά και οι θετικές επιστήμες πέρασαν στην νεώτερη εποχή χάρις στους αντιγραφείς των χειρογράφων, τους μοναχούς των μοναστηριών του Βυζαντίου και γι’ αυτό οφείλουμε σεβασμό στην ιστορική αυτή περίοδο του Γένους μας.


Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε οι εισηγητές τόνισαν ότι δεν υπάρχει πραγματική ρήξη ανάμεσα στην Επιστήμη και την Πίστη, αλλά μόνο ανάμεσα σε κάποιους επιστήμονες και κάποιους θεολόγους.

Και οι δύο πλευρές καλούνται να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και εμμονές του παρελθόντος, οι οποίες πηγάζουν από τον τρόπο κυρίως που ο Δυτικός εκκλησιαστικός μεσαίωνας έβλεπε την επιστήμη και αντίστροφα και όχι από την καθ’ ημάς Ανατολή, η οποία λειτούργησε πάντοτε ανεκτικά έναντι της Επιστήμης.

Μάλιστα, επεσήμαναν ότι στην εποχή της κατάρρευσης του υλοκρατικού πνεύματος, που βιώνουμε σήμερα, χρειάζεται να οικοδομήσουμε έναν νέο πολιτισμός αλληλεγγύης και υπέρβασης των πλαστών αναγκών, αφήνοντας τον εαυτό μας να ανοιχτεί προς την πνευματικότητα της αγάπης και της κοινωνικής ευθύνης, ακόμη κι αν κάποιοι δεν αισθάνονται την ανάγκη να αποδεχθούν την πίστη.

Η επιστήμη δεν μπορεί να λειτουργεί ως όργανο αντίθετης επιχειρηματολογίας, αλλά να αποτελέσει τη βάση για να δει ο άνθρωπος το πεπερασμένο των δυνατοτήτων του και να καλλιεργήσει και άλλες αναζητήσεις. Αλλά και από την πλευρά της Εκκλησίας χρειάζεται να νικηθεί ένα υφέρπον πνεύμα φανατισμού, το οποίο δυσφημεί την αξία της πίστης και απομακρύνει καλοπροαίρετους ανθρώπους ή τους κάνει να στέκονται με επιφύλαξη.

Ο διάλογος με κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο δεν βλάπτει, ούτε έχει η Εκκλησία να φοβηθεί κάτι από αυτόν. Άλλωστε η θεολογία δεν λειτουργεί μόνο μεταφυσικά, αλλά χρειάζεται να σταθεί στις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου σ’ αυτή τη ζωή, χωρίς να περιορίζεται σε μία μονομερή ελεημοσύνη, η οποία μπορεί να καλύπτει τις υλικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά δεν τον ωθεί να προχωρήσει πνευματικά.


Η επόμενη εκδήλωση του Ελεύθερου Πανεπιστημίου θα γίνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 με θέμα «Η Βενετία των Ελλήνων. Η σχέση της Κέρκυρας μ’ αυτήν». Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Καραθανάσης.

Εμφανίσεις: 19325
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!