Καλούνται σε απολογία στο Φανάρι Παϊσιος και Βικέντιος
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012
Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος 22.01
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί σε απολογία στις 27 Μαρτίου 2012 στο Φανάρι τον Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο και τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο πρώην ηγούμενο και αναπληρωτή ηγούμενο αντίστοιχα της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στη χτεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τα κανονικά και εκκλησιαστικά θέσμια, οι δύο αρχιερείς Παϊσιος και Βικέντιοςμ θα εμφανιστούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου η οποία σε παρόμοιες περιπτώσεις μεταβάλλεται σε Πνευματικό Δικαστήριο με πρόεδρο βέβαια τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Εν τω μεταξύ η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε νέο ηγούμενο της Μονής Χρυσοβαλάντου του Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Ζαχαρή πρώην Σχοάρχη της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής.
Αμφότεροι οι ιεράρχες, Παϊσιος και Βικέντιος τελούν σε αργία και απαγόρευση από κάθε ιεροπραξία από τον Δεκέμβριο του 2007. Το Πατριαρχείο με πρότερη απόφαση του είχε δώσει εντολή στον μεν Μητροπολίτη Παϊσιο να μεταβεί σε Μονή στην Κάλυμνο, στον δε Επίσκοπο Βικέντιο να μεταβεί σε Ασκητικό Κάθισμα ή Κελί στην Πάτμο.
Από όσο μπορεί να γνωρίζει ο <Εθνικός Κήρυξ> αμφότεροι δεν μετέβηκαν στις προαναφερθείσες νήσους, αλλά ο μεν κ. Παϊσιος διαμένει στην Αθήνα, ο δε κ. Βικέντιος στη Νέα Υόρκη.
Όπως είχε γράψει ο <Ε.Κ.> στις 30 Νοεμβρίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε στείλει το τελευταίο τελεσίγραφο προς τον Επίσκοπο Βικέντιο, στο οποίο του έλεγε να φύγει από την Αμερική μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλιώς θα του επιβληθούν εκκλησιαστικές κυρώσεις.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε στείλει γράμμα στον Επίσκοπο Βικέντιο με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 2011 στο οποίο του έλεγε ότι η Σύνοδος δεν αποδέχθηκε το αίτημά του να παραμείνει στην Αμερική και του έδινε εντολή να φύγει πάραυτα για τη νήσο Πάτμο και να εγκαταβιώσει σε Ασκητικό Κάθισμα, σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί από τη Σύνοδο στις 6 Οκτωβρίου 2011.
Ο Επίσκοπος Βικέντιος είχε υποβάλει αίτημα στον Πατριάρχη να του επιτρέψει να παραμείνει στην Αμερική επικαλούμενος λόγους υγείας, αλλά και βασικούς πρακτικούς λόγους επιβίωσης, πλην όμως με την τελευταία επιστολή του ο Πατριάρχης την 24η Νοεμβρίου τού διαμήνυσε ότι η Σύνοδος εμμένει στην απόφασή της πως πρέπει να αποχωρήσει πάραυτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περίπτωση που δεν υπακούσει θα υπάρξουν κυρώσεις για ανυπακοή.
Αμφότεροι έχουν υπογράψει τα σχετικά έγγραφα παραιτήσεώς των από τα δικαιώματά τους στη Μονή και τα Μετόχια της, η ακίνητη περιουσία των οποίων έχει περιέλθει στην κυριότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η οποία σύμφωνα με γνώστες των πραγμάτων εκ των έσω υπολογίζεται σε πάνω από σαράντα εκατομμύρια δολάρια.
Η υπόθεση της Μονής Χρυσοβαλάντου ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με τις δύο παραιτήσεις του τότε ηγουμένου της, Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου την 1η και την 5η Οκτωβρίου 2010.
Στη συνέχεια, υπήρξε η αποκάλυψη από τον «Ε.Κ.» για ηθικής φύσεως ζητήματα εντός της Μονής με τον Μητροπολίτη Παϊσιο, ενώ ομογενής που διέμενε επί δέκα τρία χρόνια εντός της Μονής, ήταν εξ απορρήτων του κ. Παϊσίου και συμμετείχε σε οργιακές καταστάσεις, αποκάλυψε τα πάντα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τόσο προφορικά, όσο και με ενυπόγραφη επιστολή του γραπτώς πέρυσι τον Οκτώβριο.
Επίσης, κατέθεσε στο FBI και στην Αστυνομία της Αστόριας.
Η Μοναχή Χριστονύμφη Φιτζπάτρικ αποσχηματίσθηκε, δηλαδή έβγαλε τα καλογερικά ράσα, ενώ παρέδωσε στην Αστυνομία 280 χιλιάδες δολάρια σε ρευστό και χρυσές λίρες.