Προσευχή για εθνική ενότητα από την Εκκλησία της Βουλγαρίας

ImageΠαράκληση θα τελεστεί σήμερα το πρωί στο παρεκκλήσι του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της εθνοτικής βίας των τελευταίων ημερών στη Κατούνιτσα του Πλόβντιβ.

Την παράκληση για την ειρήνη και την εθνική ενότητα θα τελέσει ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Μάξιμος, και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρακλήσεις θα τελεστούν σε όλες τις Εκκλησίες της Βουλγαρικής Εκκλησίας, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Η Ιερά Σύνοδος σε μήνυμά της αναφέρει ότι, η οργή του λαού έχει κλιμακωθεί λόγω της συστηματικής παραβίασης του νόμου του Θεού.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος προσθέτει πως πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία για τους δολοφόνους, ενώ ζητά από το κράτος να φροντίσει και να προστατέψει τους αδυνάτους.

 

Διαβάστε το δημοσίευμα του ΑΠΕ, για το εν λόγω γεγονός στην Κατούνιτσα:

Η ατιμωρησία στη Βουλγαρία δεν πρόκειται να συνεχιστεί, τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σχολιάζοντας τα επεισόδια εθνοτικής βίας στο χωριό Κατούνιτσα, στα νότιο τμήμα της χώρας, μεταξύ Βούλγαρων και μελών της κοινότητας των Ρομά, τα οποία επεκτάθηκαν την Κυριακή και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Πλόβντιβ.

«Δεν έχει σημασία, αν μας αρέσει ο άλλος ή όχι- πρέπει να ζήσουμε μαζί και δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ σε τηλεφωνική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό bTV.

Τόνισε ακόμη ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Μπόρις Βέλτσεφ έδωσε εντολή για έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του αυτοαποκαλούμενου "Τσάρου των Αθίγγανων" στο χωριό Κατούνιτσα, Κίριλ Ράσκοφ, πριν από δέκα ημέρες, προτού ξεσπάσουν τα επεισόδια, αλλά αρνήθηκε ν' αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εμπιστευτικές πληροφορίες για πιθανό φορολογικό έγκλημα.

Η έρευνα διεξάγεται σε βάρος του Ράσκο και άλλων 10 ατόμων, ανέφερε ο κ. Μπορίσοφ, σύμφωνα με το «Sofia News Agency».

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι βέβαιοι ότι ο "Τσάρος Κίρο" δεν θα συνεχίσει να ζει, έτσι όπως ζούσε τα τελευταία 22 χρόνια. Δεν θα αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες, επειδή υπάρχουν Ρομά και Βούλγαροι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί που κάνουν πράγματα, που ο νόμος επιτρέπει, αλλά η ηθική απορρίπτει. Είμαι βαθύτατα θλιμμένος από το θάνατο των δύο αγοριών», υπογράμμισε ο κ. Μπορίσοφ.

Σε ερώτηση, αν η αδράνεια του κράτους ήταν ο λόγος για το ξέσπασμα της βίας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, η γενική εισαγγελία και το δικαστήριο έχουν τις ευθύνες τους, όπως και όλες οι αρχές, οι οποίες για μεγάλο χρονικό διάστημα έκλειναν τα μάτια, όταν ο «Τσάρος Κίρο» πουλούσε παράνομο αλκοόλ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα σταματήσει εδώ. Όσον αφορά τα πολιτικά σχόλια για τα επεισόδια- αν αυτός είναι τρόπος να κερδηθούν οι εκλογές στη Βουλγαρία- το μέλλον της χώρας φαίνεται πολύ ζοφερό», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα που δεν έχουν γίνει από την περίοδο της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης και ότι οι Ρομά δεν έπρεπε να μετακινηθούν σε γκέτο.

Η ομάδα τους είναι τεράστιο πρόβλημα για το κράτος, επειδή η πλειοψηφία τους είναι άνεργοι και χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση. Η ένταση στο χωριό Κατούνιτσα άρχισε να υποχωρεί κι επικρατεί ηρεμία, ωστόσο εκατοντάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες παραμένουν σε σημεία, στα οποία μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις.

Κάτοικοι του χωριού δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να απομακρυνθεί η οικογένεια του Κίριλ Ράσκοφ και να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος. Τα επεισόδια στην περιοχή του Πλόβντιβ άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν ο 19χρονος 'Ανγκελ Πέτροφ παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από μικρό λεωφορείο, που οδηγούσαν Ρομά συνεργάτες του Κιρίλ Ρασκόφ από το Στολιπίνοβο.

Μετά το περιστατικό ξέσπασαν μεγάλης κλίμακας βίαια επεισόδια και διαμαρτυρίες που κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, με επιθέσεις σε ιδιοκτησίες του Ράσκοφ από οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας. Σήμερα είναι ημέρα πένθους στο χωριό. Η κηδεία του 19χρονου έγινε χθες, παρουσία 2.000 ανθρώπων.

Ο πατέρας του επιμένει ο γιος του σκοτώθηκε με εντολή του «Τσάρου Κίρο».

Μία μέρα πριν από το τραγικό συμβάν είχε δημοσιευθεί η ακόλουθη απειλή στο Facebook από τους εγγονούς του «Τσάρου Κίρο»: «Όποιος είναι εχθρός μου πρέπει να πεθάνει σε τροχαίο δυστύχημα». Την Παρασκευή, στη διάρκεια των επεισοδίων, έχασε τη ζωή του από καρδιακή ανεπάρκεια κι ένας 16χρονος, φίλος του θύματος.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα. Από το περιφερειακό δικαστήριο του Ασένοβγκραντ κοντά στο Πλόβντιβ καταδικάστηκαν 29 άτομα για χουλιγκανισμ με αφορμή τα επεισόδια στο χωριό Κατούνιτσα.

Σε 27 άτομα επιβλήθηκε πρόστιμο και σε δύο επιβλήθηκε κράτηση. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ θα συμμετάσχει, σήμερα, σε συνάντηση εργασίας, στο Πλόβντιφ, με θέμα την ένταση στο χωριό Κατούνιτσα.

Εμφανίσεις: 88003
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!