Ο Ζνεπόλεως Ιωάννης νέος Μητροπολίτης Βάρνας

znepoleos

Για την Romfea.gr, Αλεξέι Σταμπολώβ

Με 9 ψήφους «υπέρ» τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας εξέλεξαν σήμερα, Κυριακή, τον τιτουλάριο Επίσκοπο Ζνεπόλεως κ. Ιωάννη ως νέο Μητροπολίτη Βάρνας και Βελικι-Πρεσλάβ.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ο Επίσκοπος Ζνεπόλεως έλαβε 9 ψήφους, ενώ ο Επίσκοπος Μελινίνου Σεραφείμ έλαβε 3 ψήφους.

Να αναφερθεί ότι τα εκλογικά αποτελέσματα ανακοίνωσε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας, κ Νεόφυτος.

Ο Επίσκοπος Ζνεπόλεως κ. Ιωάννης (κατά κόσμον Ivo Ivanov) γεννήθηκε το 1969 στην πόλη Γιάμπολ (ΝΑ Βουλγαρία).

Απόφοιτος του Θεολογικού Σεμιναρίου και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας.

Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μόσχα, στη Θεολογική Ακαδημία του Αγίου Σεργίου, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Η διδασκαλία του Αγίου Τύχωνος του Ζαντόνσκ περί μετανοίας».

Το 1998 έγινε δεκτός ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Κοκάλιανε, κοντά στη Σόφια, όπου γέροντας του ήταν ο γνωστός στην Βουλγαρίας πνευματικός, αρχιμανδρίτης Ναζάριος (+ 2011). Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε ιερομόναχος το 1999 από τον νυν Μητροπολίτη Λόβετς κ. Γαβριήλ.

Το 2002 διορίστηκε πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Σόφιας και του μακαριστού Πατριάρχου Βουλγαρίας κυρού Μαξίμου και για μια δεκαετία έγινε ο στενότερός του συνεργάτης.

Το 2007 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ζνεπόλεως και βοηθός της Ιεράς Μητρόπολης Σόφιας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Ιωάννης θα αναλάβει τη θέση του φιλέλληνα μακαριστού Μητροπολίτη Βάρνας Κυρίλλου, ο οποίος εκοιμήθη με τραγικό τρόπο στις 9 Ιουλίου.

Οι επαρχιακές εκλογές στην Ι.Μ. Βάρνας, στα τέλη Νοεμβρίου, ανέδειξαν τους επισκόπους Μπορίς και Ιγνάτιο ως υποψηφίους για νέο Μητροπολίτη αλλά η Ιερά Σύνοδος ακύρωσε τα αποτελέσματα αυτά λόγω παρατυπιών κατά την εκλογική διαδικασία και όρισε νέες εκλογές την προηγούμενη Κυριακή.

Η πρώτη επίσημη υποδοχή του νέου Μητροπολίτη θα γίνει αύριο, 23 Δεκεμβρίου, στα Μοράβιτσα, το πρώτο χωριό στα σύνορα της Ιεράς Μητρόπολης Βάρνας και Βελικι-Πρεσλάβ.

Η υποδοχή στο καθεδρικό ιερό ναό της Βάρνας θα γίνει την ίδια ημέρα, κατά τις 5 μ.μ.

Εμφανίσεις: 115172
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!