Φιλιππουπόλεως Νικόλαος: ''Το ψέμα έχει κοντά πόδια''

filippoupoleos

Του Σάββα Πεϊτσεφ, για την Romfea.gr

Για όλους και για όλα μιλά σε συνέντευξή του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, ο οποίος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό το επίκεντρο στην Βουλγαρία.

Ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμιξη στον θάνατο του Μητροπολίτη Βάρνας, ενώ κάνει για σενάρια επιστημονική φαντασίας και συκοφαντία προς το πρόσωπό του.

Επίσης ο κ. Νικόλαος δίνει απαντήσεις σε πολλά ζητήματα, ενώ μιλά για το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Νικολάου έχει ως εξής:

Σεβασμι;vτατε, με συγχωρείτε για την ερώτηση, αλλά έχετε κάποια σχέση με τον θάνατο του Μητροπολίτη Βάρνας Κυρίλλου, όπως σας κατηγορούν;

Αρνούμαι κατηγορηματικά να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση! Εάν κάποιος έχει αποφασίσει να με κάνει να δώσω εξηγήσεις δεν κατάλαβε καλά.

Πως ερμηνεύεται την επίθεση αυτή εναντίον σας;

Δεν υπάρχει Μητροπολίτης η Επίσκοπος τους οποίους δεν έχουν συκοφαντήσει, συκοφαντίες οι οποίες η μια ξεπερνά την άλλη. Ακόμη και αυτό είναι ένα παιχνίδι ρεπερτορίου. Πόσα έχουμε διαβάσει και ακούσει, θα το αντέξουμε και αυτό.

Συνολικά, φαίνεται ότι η εκκλησία είναι ένα μόνιμα ερεθιστικό για κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Κάποιοι εκεί, με ράσα, ψάλουν κάτι τραγούδια (ειρωνικά το λέει) μιλούν για κάτι αξίες, φαίνονται ανήμποροι, γιατί να μην τους εκμεταλλευτούμε λίγο.

Σε γενικές γραμμές είναι πολύ εύκολο να ποδοπατούνται οι άνθρωποι, οι οποίοι φαίνονται ανήμποροι. Είναι στην μόδα να διαλύουμε το κύρος.

Έτσι αυτό είναι ένα συνεχόμενο επεισόδιο από ατάκες ενός σίριαλ, μόνο και μόνο για να καταστρέφουμε το κύρος. Ειδικότερα το κύρος και την εξουσία της εκκλησίας.

Φαίνεται ότι κάποιοι πιστεύουν ότι ένα ψέμα μπορεί να επαναληφθεί εκατόφορές, και μετά να γίνει αλήθεια.

Ένα ψέμα ποτέ δεν μπορεί να γίνει αλήθεια. Είναι θέμα χρόνου να αποδείχθει η ορθότητα της παροιμίας “Το ψέμα έχει κοντά πόδια”.

Πώς δέχεστε αυτό το ψέμα; Πως ενεργούν οι γονείς σας και τα κοντινά σας πρόσωπα;

Ακούστε, ο Σωτήρας μας Κύριος Ιησούς Χριστός μας έχει αφήσει εκτός από λογούς και τις διδασκαλίες του, αλλά και την μέθοδό του, με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κακό: ¨Αν κάποιος σε χτυπήσει στο δεξί μάγουλο γύρισε και το άλλο¨ και το ¨Αγαπάτε τους εχθρούς σας .¨

Υπολογίζω σταθερά να τηρώ αυτές τις αρχές. Όσες φορές με χτυπούν από την μια πλευρά τόσες φορές θα γυρίσω και από την άλλη πλευρά. Ας χτυπούν! Δεν θυμώνω! Γνωρίζω ότι η υπομονή και η αγάπη είναι ισχυρότερη από το μίσος και τις συκοφαντίες.

Η οικογένειά μου, και οι αγαπημένοι κληρικοί και λαϊκοί της Μητρόπολης Φιλιππουπόλεως το γνωρίζουν αυτό. Μαζί θα αντέξουμε και αυτήν την συκοφαντία. Όπως και όλες τις άλλες.

Πριν από 7 χρόνια όταν εκλεγήκατε Μητροπολίτης, τότε σας είχε περάσει από το μυαλό ότι μια μέρα θα πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από τέτοιες συκοφαντίες;

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και η κοινωνία στο σύνολό της για κάθε άτομο.

Από παντού πλημμυρίζει χυδαιότητα, υλισμός, απανθρωπιά, έτσι είμαστε χωρίς πνευματική βάση στην ψυχή μας. Οι αρχές οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια του πολιτισμού μας, οδηγούνται σε μεθοδική καταστροφή.

Σημασία πλέον έχουν μόνο τα χρήματα, η ωμή βία, η επίδειξη, μερικά από τα οποία είναι και τα σκάνδαλα.

Επίμαχο θέμα είναι τα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας. Οι άνθρωποι χάνουν την υποστήριξη, γίνονται θύματα δημαγωγίας και χειραγώγησης. Δεν υπάρχει τρόπος αυτή η επίθεση να μην επηρεάσει και την εκκλησία.

Κάθε μελλοντικός ιερέας μαθαίνει στο θρανίο του σεμιναρίου, ότι υπάρχει ένας συνεχές αγώνας με τις δυνάμεις του σκότους, που επιδιώκουν να επικρατήσουν πάνω από το φως.

Επειδή η ιεροσύνη είναι η χριστιανική φρουρά της γης, τα χτυπήματα εναντίον της είναι αρκετά. Όποιος έχει επιλέξει να είναι Κληρικός έχει επιλέξει να είναι στην πλευρά του φωτός.

Να διδάξει τις αξίες και να υπερασπιστεί το κοπάδι από τους λύκους. Δεν υπάρχει τρόπος που να μην επιτήθονται οι λύκοι στο κοπάδι. Αλλά ο Θεός είναι μαζί μας. Όπως έλεγε και ο μακαριστός Πατριάρχης Μάξιμος “Μην ανησυχείτε οι πύλες της κολάσεως δεν θα υπερισχύσουν ενάντια της εκκλησίας”.

Ο Επίσκοπος Ιγνάτιος σας επιτέθηκε, φθάνοντας και ως τον Πατριάρχη -λέει ότι εσείς, ο Αγιώτατος και οι μητροπολίτες του Πλέβιεν Ιγνάτιος και Βελικό Τύρνοβο Γρηγόριος είστε η ¨αμαρτωλή πλευρά¨. "Θα αφήσετε τους ισχυρισμούς αυτούς, χωρίς συνέπειες;

Από τους κληρικούς, και ακόμη λιγότερο των επισκόπων δεν θα έπρεπε να συκοφαντούν και να κρίνουν. Εάν κάποιος έχει αποφασίσει να με συκοφαντήσει, εγώ δεν θα τον κρίνω. Εάν κάποιος έχει αποφασίσει να καταστρέψει την αρχή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, εγώ δεν θα συμμετέχω περαιτέρω σ’ αυτή την καταστροφή.

Βλέπετε κάποιο φαβορί για την Μητρόπολη Νευροκοπίου;

Φυσικά και όχι. Και θα σας πω γιατί. Γνωρίζω και πιστεύω ότι η κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να πιστεύουν ότι μπορούμε να υποθέσουμε, αλλά τελικά μόνο ο Θεός ξέρει.

Πριν την Πατριαρχική εκλογή υπήρχαν κάθε είδους σχόλια από όλα τα ΜΜΕ, λες και η εκκλησία δεν είναι ένας Θεανθρώπινος οργανισμός αλλά ένα τσίρκο.

Στο τέλος τι έγινε; Η εκκλησία εξέλεξε τον πιο άξιο από τους άξιους. Την Αυτού Αγιότης Πατριάρχη Νεόφυτο. Οι εκλογές έγιναν δημόσια, μπροστά στα μάτια του Βουλγάρικου λάου, όπως καμία άλλη εκλογή μέχρι τώρα.

Είναι Άξιος ο Πατριάρχης μας; Είναι Άξιος. Το ίδιο θα συμβεί σε κάθε εκλογή Επισκόπου, πιστέψτε με.

Μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά στο τέλος ο Θεός θα αποφασίσει. Μέσα από τη συνείδηση των ψηφοφόρων στις αντίστοιχες ενορίες της Επισκοπής.

Όπως η πατριαρχική εκλογή προσδιορίστηκε από τον Θεό, μέσα από την συνείδηση των ψηφοφόρων των επαρχιών. Θέλω να πω, ότι κάθε φορά που έρχεστε στην εκκλησία, να ακούτε την καρδιά σας και να προσπαθήσετε να ακούσετε τι θέλει ο Θεός. Αυτό που φανταζόμαστε η θέλουμε δεν έχει σημασία. Στο τέλος, μόνο ο Θεός αποφασίζει.

Σεβασμιώτατε, συνδέουν το όνομα σας με την υποψηφιότητα του Επισκόπου Μπόρις για Μητροπολίτη Βάρνας. Τον υποστηρίζεται; Ποιά η σχέση σας μαζί του; Το λέμε αυτό επειδή το μοναστήρι είναι σταυροπήγιο και ανήκει στην δική σας επαρχία και εξολοκλήρου στην Ιερά Σύνοδο.

Δεν ξέρω τι πρέπει να πω, για να με πιστέψετε, ότι δεν έχω καμία σχέση με τις εκλογές για άλλη Μητρόπολη. Δεν έχω για τους λόγους που έχω πει. Δείτε η εκκλησία μας είναι πολύ δημοκρατικά οργανωμένη.

Στην πράξη ψηφίζουν οι Επαρχιακοί εκλέκτορες. Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να εγκρίνει μόνο ένα από τα δύο ονόματα που θα εκλέξουν. Ποια από τα δυο ονόματα θα επιλέξουν, θα δούμε.

Η σχέση με τον Επίσκοπο Μπόρις! Γιατί; Επειδή το μοναστήρι είναι στην Επαρχία μου; Όμως παρόλο που είναι σταυροπήγιο, δεν μπορώ να πατήσω το πόδι μου εκεί χωρίς άδεια. Συγγνώμη αλλά αυτό είναι γελοίο!

Λοιπόν οι επαρχιακοί εκλέκτορες είναι ελεύθεροι άνθρωποι. Ας επιλέξουν αυτοί! Διότι έτσι επιλέγουν τον δικό τους Επίσκοπο, όχι κάποιου άλλου.

Η Ιερά Σύνοδος ξεκίνησε το πρώτο εκκλησιαστικό δικαστήριο μετά το σχίσμα εναντίον του Επισκόπου Παύλου. Οι υποστηρικτές του σας κατηγορούν, διότι του κάνετε επιθέσεις. Γιατί;

Εσείς να μου πείτε γιατί! Δεδομένου ότι τα γεγονότα έχουν ως εξής: Η Ιερά Σύνοδος πρόσφατα πληροφορήθηκε για την επιστολή του Καθηγητή και τέως διευθυντής тης Veroispovedania Ιβάν Ζελεβ. Στην όποια επιστολή κάνει λόγο για παραβίαση του μοναστικού καταστατικού για χειροτονία μονάχου.

Οι ισχυρισμοί είναι τέτοιοι που μπορούν εύκολα να τεκμηριωθούν ή να καταρριφθούν. Εμείς δεν μιλάμε για συκοφαντία και υπονοούμενα, εμείς μιλάμε με αποδείξεις και συγκεκριμένα γεγονότα.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι τα γεγονότα θα πρέπει να ελεγθούν για να αποκατασταθεί η τάξη στην εκκλησία. Γιατί σας φαίνεται τόσο περίπλοκο;

Όση ώρα σας κάνω τις ερωτήσεις, έχω την αίσθηση πως συνδέουν το όνομά σας με κάθε σκάνδαλο στην Εκκλησία, είτε αυτό είναι αληθινό, είτε είναι συκοφαντία. Τι λέτε;

Ειλικρινά, δεν ξέρω! Στην αρχή, όταν ήμουν νέος Επίσκοπος, ήταν αναμενόμενο ότι γύρω μου πρέπει να υπάρχει κάτι.

Χωρίς να το επιθυμώ είχα μετατραπεί με το συνώνυμο του «νέου κύματος» στην εκκλησία και έγινα αντικείμενο προσοχής.

Παρόλο που απόψεις και οι πεποιθήσεις μου δεν είναι κάτι το διαφορετικό.

Κάθε ορθόδοξος επίσκοπος μοιράζεται τις ίδιες πεποιθήσεις και απόψεις. Πρεσβεύει και υπερασπίζετε τις ίδιες αξίες, οι οποίες είναι οι ορθόδοξες χριστιανικές αξίες.

Όλοι ενεργούμε το ίδιο! Με πίστη και φόβο Θεού να τηρούμε αυστηρά τα δόγματα, τα οποία κληρονομήσαμε από τον Κύριο και τους Πατέρες της Εκκλησίας.

Αν κάποιος σκοντάψει, η προσωρινά χάσει την εξουσία, οι άλλοι θα τον στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μπροστά. Έτσι ήταν και έτσι θα γίνεται.

Η Θεια πρόνοια είναι τέτοια ώστε το επισκοπικό σώμα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να γεμίσει σύντομα με νέους αδελφούς, ανάμεσα στους οποίους θα είναι και αυτοί που ανήκουν στην νέα γενιά.

Κάθε μελλοντικός επίσκοπος θα έχει την θέληση και την πεποίθηση να αποδείξει τις αξίες και τα οράματα του, αλλά και τα χαρίσματά του ως πνευματικός πατέρας και δάσκαλος.

Έτσι πρέπει να γίνει! Τότε μόνο θα καταλάβουν ότι ο Νικόλαος δεν είναι ένα σπάνιο και απομονωμένο φαινόμενο.

Θα έρθουν νέοι άνθρωποι γεμάτοι ενέργεια και όρεξη, οι οποίοι θα βοηθήσουν να κουβαλήσουμε το βάρος, μαζί βέβαια με τους ποιο μεγάλους και αδελφούς επισκόπους, και πάντα κάτω από την καθοδήγηση του αγαπητού μας Πατριάρχη Νεοφύτου.

Αν ο Θεός αποφασίσει, ότι η εκκλησία έχει ανάγκη από ανιδιοτελείς ηγέτες, μην ανησυχείτε θα τους στείλει!

Επισκόπους οι οποίοι μαζί με τον ορθόδοξο λαό θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής, να υπερασπιστούν τις αξίες μας και να διαφυλάξουν την Βουλγαρία όπως έκαναν οι πρόγονοί μας.

Το πιστεύω απόλυτα και περιμένω το μέλλον με χαρά. Ας γίνει η πλήρωση των κενών θέσεων και θα δείτε ότι η Εκκλησία μας θα έχει λαμπρό μέλλον.

Εμφανίσεις: 108469
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!