60 χρόνια από την αποκατάσταση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας

13-05-08-16724 2

(ΦΩΤΟ) 10η Μαΐου 1953, στιγμιότυπο από την τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη Κύριλλου (δεξιά) στον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέβσκι. Στα μέσα της φωτογραφίας είναι ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, ο μελλοντικός πατριάρχης της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Γράφει η Υφηγήτρια διδάκτορας Βαλεντίνα Ντίνεβα

Στις 10 Μαΐου η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τα 60 χρόνια από την αποκατάσταση του Βουλγαρικού Πατριαρχείου, η λειτουργία του οποίου διακόπηκε στα τέλη του 14ου αιώνα, όταν η Βουλγαρία έπεσε κάτω από οθωμανική κυριαρχία.

Η αποκατάσταση του πατριαρχικού θεσμού αποτελεί γεγονός με ιστορική σημασία στην αιώνια εκκλησιαστική και πολιτική ιστορία του βουλγαρικού κράτους.

Ήδη πριν από την Αναγέννηση οι Βούλγαροι εκκλησιαστικοί παράγοντες άρχισαν τον αγώνα τους για την ιδέα αυτή. Το πρώτο βήμα ήταν η ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη το 1870.

Μετά το 1944 και την εγκαθίδρυση φιλοσοβιετικού καθεστώτος στη χώρα, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία υποτάχθηκε στο κράτος.

Από τα μέχρι τότε δύο Ιερατικές Σχολές στη Σόφια και το Πλόβντιφ, ένα ιεροδιδασκαλείο και ένα Θεολογικό Ινστιτούτο, το 1951 επιβίωσε μόνο η Ιερατική Σχολή στη Σόφια, ενώ η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιο της Σόφιας μετατράπηκε σε Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών.

Ο Βούλγαρος Έξαρχος Στέφανος απομακρύνθηκε από το αξίωμά του και στις 24 Νοεμβρίου του 1948 στάλθηκε στο χωριό Μπάνια, στα περίχωρα του Κάρλοβο, και στερήθηκε του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και του δικαιώματος να τελεί λειτουργίες.

Στις 3 Ιανουαρίου του 1951 η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξαναγκάστηκε να εγκρίνει το τυπικό που της επέβαλε η κυβέρνηση και να εκλέξει νέο πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, τον Μητροπολίτη του Πλόβντιφ Κύριλλο. Με την επικύρωση του νέου τυπικού η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ονομάστηκε πατριαρχείο.

Στις 8 Μαΐου του 1953 συγκλήθηκε Εκκλησιαστική Σύνοδος. Την επόμενη μέρα – 9η Μαΐου, η σύνοδος ενέκρινε το τυπικό της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στις 10 Μαΐου του 1953 η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία κηρύχθηκε επισήμως Πατριαρχείο. Πατριάρχης εξελέγη ο Μητροπολίτης του Πλόβντιφ Κύριλλος, ο οποίος παρουσιάζεται έμμεσος διάδοχος του τελευταίου Βουλγάρου Πατριάρχη, αγίου Ευθυμίου.

Η ενθρόνιση του Πατριάρχη έγινε αμέσως μετά την εκλογή του στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι. Στην τελετή ήταν παρόντες μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι της πολιτιστικής ζωής στη Βουλγαρία, ξένες αντιπροσωπείες και πολλοί πιστοί.

Ο γνωστός Βούλγαρος πολιτικός Στόιτσο Μποσάνοφ σημειώνει στο ημερολόγιό του τα εξής: "Γίνεται σαφές ότι οι στόχοι της αποκατάστασης του Βουλγαρικού Πατριαρχείου το 1953 ήταν στόχοι της εξωτερικής πολιτικής".

Στην πραγματικότητα, στην Γ’ Εκκλησιαστική Σύνοδο δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και ο τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας απέρριψε την πρόσκληση της βουλγάρικης Ιεράς Συνόδου.

Το νεοσύστατο Βουλγαρικό Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε από όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, με τις οποίες έρχεται σε ζωντανές επαφές με αμοιβαία μηνύματα και επισκέψεις.

Το κύρος της Βουλγαρικής Εκκλησίας ενισχύεται τόσο ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες και οργανώσεις, όσο ανάμεσα στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Χάρη στη μεσολάβηση του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Ρωσικής και άλλων αδελφών εκκλησιών στις 27 Ιουλίου του 1961 το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως επίσης αναγνώρισε επισήμως το αποκατεστημένο Βουλγαρικό Πατριαρχείο.

Την άνοιξη του 1962 βουλγαρική εκκλησιαστική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κύριλλο, πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τα ανατολικά Πατριαρχεία: Ιεροσολύμων, Αντιοχείας, Αλεξανδρείας και στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με επίσκεψη και στο Άγιον Όρος.

Τότε το Βουλγαρικό Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε επισήμως από τους ηγέτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μετά τον θάνατο του Πατριάρχη Κυρίλλου το 1971, Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επί 41 χρόνια ήταν ο Πατριάρχης Μάξιμος, ο οποίος απεβίωσε στις 6 Νοεμβρίου του 2012.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου του 2013 σε εκκλησιαστική σύνοδο ο Μητροπολίτης του Ρούσε Νεόφυτος εξελέγη Πατριάρχης Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr οι εορτασμοί για την συμπλήρωση 60 χρόνων από την αποκατάσταση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, αναβλήθηκαν για την Κυριακή 19 Μαϊου 2013.

Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

60xronia

Εμφανίσεις: 86017
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!