Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος "Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κύπρο"

ImageΈνα "μεγάλο ευχαριστώ" προς την Κύπρο για ό,τι κάνει για το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εξέφρασε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής Θεόδωρος Β΄, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι στο Κάιρο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού.

Επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στον επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας στην Πατριαρχική Επιτροπεία στο Χαμζάουι του Καΐρου, ο κ. Θεόδωρος εξέφρασε "τη μεγάλη ευγνωμοσύνη που νιώθει η Αλεξανδρινή Εκκλησία προς το ευλογημένο νησί της Κύπρου, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και στην Κυπριακή Εκκλησία και την Ιερά Μονή Κύκκου, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον λαό της Κύπρου, που πάντοτε στέκεται στο πλευρό μας ως άλλος Κυρηναίος και βοηθός".

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος, που ταξίδεψε ειδικά από την Αλεξάνδρεια για να συναντήσει τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, ευχήθηκε στην Κύπρο να ζήσει σύντομα τη λύση του εθνικού προβλήματος, όπως και ο ίδιος εύχεται σε όσα συνέδρια ή επίσημες συναντήσεις συμμετέχει στην Αφρική και αλλού.

"Όπου και αν βρίσκομαι στα πέρατα του κόσμου, πάντοτε μέσα από την καρδιά μου υψώνω μία φωνή δικαιοσύνης, αγάπης και βοήθειας όλων των λαών για να επιλυθεί το θέμα της ευλογημένης νήσου της Κύπρου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος, "διότι το θέλει ο Θεός και διότι είναι ένα δίκαιο αίτημα".

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Δημήτρη Πρόεδρο Χριστόφια, τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στο έργο της Σχολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας "Αθανάσιος ο Μέγας" και στην ανακαίνιση της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα της Αλεξανδρείας, ενώ ευχήθηκε αυτή η σχολή να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία μίας ανώτατης θεολογικής σχολής στο μέλλον.

Επίσης, τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά κρατικής γης εκ μέρους της Κύπρου στην περιοχή Γέρι, για τη δημιουργία Εξαρχείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μεγαλόνησο.

Εξάλλου, ο κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο για την απόφασή του να προσφέρει στην Αλεξανδρινή Εκκλησία έναν ναό που βρίσκεται στη Λευκωσία, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Απευθυνόμενος στον κ. Κυπριανού, τον χαρακτήρισε ως ένα πολιτικό άνδρα που τιμά την Κύπρο, τιμά την διπλωματία.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για τη στήριξη που παρέχει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και από την πύλη της Αφρικής που είναι η Αίγυπτος, να συνεχίζει ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό του έργο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού ευχαρίστησε για τη μεγάλη τιμή και μετέφερε το θαυμασμό από την κυπριακή κυβέρνηση και το λαό τόσο για το ιεραποστολικό όσο και το φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε ολόκληρη την Αφρική, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για την Κύπρο, όχι μόνο λόγω της θρησκείας και της γειτνίασης αλλά και γιατί υπάρχουν Κύπριοι παντού στην αφρικανική ήπειρο, που απολαμβάνουν και πνευματικής και έμπρακτης υποστήριξης.

"Γι' αυτό και πάντα θα συμπαραστεκόμαστε στο έργο σας", κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα συναντήσει απόψε και την ελληνική και κυπριακή παροικία στο Κάιρο. Εξάλλου, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπούλ Γάιτ.

Εμφανίσεις: 94107
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!