Έκθεση Ζιμπάμπουε Σεραφείμ για το διάλογο Ορθοδόξων και Αγγλικανών

01-1

Έκθεση Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Αγγλικανών (ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ, 17 - 24 Σεπτεμβρίου 2014) υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ για το διάλογο Ορθοδόξων και Αγγλικανών διά το έτος 2014 προς την Α.Θ. Μ. Πάπαν και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον Β' και στα Μέλη της Ιεράς Συνόδου

Μακαριώτατε, Πάτερ και Δέσποτα,

Άγιοι Αδελφοί,

Σύμφωνα με την σεπτή εντολή υπό της υμετέρας σεπτής Μακαριότητος λάβαμε μέρος εις την επίσημη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Αγγλικανών, η οποία συνήλθεν εις τα Ιεροσόλυμα από τις 17 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου 2014, ως φιλοξενούμενοι στην έδρα της Τοπικής Επισκοπής των Αγγλικανών στον Άγιο Γεώργιο.

Τα θέματα της συναντήσεως μας ήταν, πρώτον, η ετοιμασία του κοινού κειμένου Ορθοδόξων και Αγγλικανών για την Χριστιανική Ανθρωπολογία, και δεύτερον, η παρουσίαση των προσεγγίσεων των Ορθοδόξων και των Αγγλικανών για τα θέματα της Βιοηθικής από Χριστιανικής και ηθικής πλευράς.

Εις την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής είχαμε την ευλογία να μας καλωσορίσει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και να μας εκφράσει την στήριξη του διά τας εργασίας του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Αγγλικανών, τονίζοντας ότι ακολουθούμε ότι όλες μαζί οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες αποφάσισαν από κοινού στις Πανορθόδοξες Συναντήσεις της Ρόδου κατά τη δεκαετίαν του 1960.

Εκτός από τις τακτικές συνεδρίες της Επιτροπής, είχαμε την ευκαρία να επισκεφθούμε τον Πανάγιον Τάφο και την έδρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όπου συναντήσαμε πάλι τον Μακαριώτατον Πατριάρχη κ. Θεόφιλον ο οποίος μας ενημέρωσε για θέματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και για την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Επισκεφθήκαμε επίσης περιοχές που κατοικούν Παλαιστίνιοι στην Γάζα και ενημερωθήκαμε από το Κέντρο Συμφιλιώσεως Εβραίων και Παλαιστηνίων τα υφιστάμενα προβλήματα της συνεχιζόμενης αιματηρής διένεξης, τονίζοντας μας ότι η λύση όλων των προβλημάτων μεταξύ των δύο Λαών είναι η λειτουργία δύο ισότιμων Κρατών με τη προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και προσκυνήσαμε και ξεναγήθηκαμε στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού στην Βηθλεέμ και στο Κοιμητήριο των Ιεροσολύμων.
Είχα επίσης την ευλογία, επί τη ευκαιρία της εορτής των Γενεθλίων της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Παναγίας κατά το παλαιόν ημερολόγιον να συμμετέχω εις Αρχιερατικόν Συλλείτουργον μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Κιτίου Χρυσόστομον και Αβδήρων Δωσίθεον εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, όπου ο Τάφος της Παναγίας μας λειτουργεί ως η Αγία Τράπεζα.

Σε όλες τις συναντήσεις μετέφερα τις Πατριαρχικές ευλογίες της Υμετέρας Μακαριότητας ενημερώνοντας διά το πολύπλευρον έργο της Υμετέρας Μακαριότητας εις την Αφρικανικήν Ήπειρον και παγκόσμια διά την επίτευξιν της ειρνηνικής συνυπάρξεως των Λαών και του τερματισμού του προβλήματος της φτώχειας, ως επίσης και για το Ιεραποστολικόν έργον του Πατριαρχείου μας εις τας Μητροπόλεις και Επισκοπάς του Θρόνου.

Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς εσάς Μακαριώτατε, διά την εμπιστοσύνην σας εις το πρόσωπον μου να εκπροσωπώ την Υμετέραν Μκαριότητα και το Σεπτόν Πατριαρχείο μας εις τον Διάλογον αυτόν ο οποίος καλείται να συμβάλει εις την προστασίαν των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας και την επικράτησιν της ειρήνης εις τον κόσμον.

Σας επισυνάπτω το επίσημον ανακοινωθέν της Μικτής επιτροπής το οποίο έχει ετοιμασθεί εις την αγγλική όπου γίνεται επί αναλυτικότερον αναφορά εις τη συνάντησιν μας. Εις το τέλος του κειμένου αυτού είναι και τα ονόματα των συμμετεχόντων Μελών της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής των Ορθοδόξων και των Αγκλικανών.

Μετά σεβασμού και ασπασμών αγάπης
+Ο Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

Εμφανίσεις: 30472
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!